Visame pasaulyje paplitusi advento sausainių kepimo tradicija gyva iki šiol. Iš senosios Europos, kur kalėdiniai sausainiai kepami nuo Italijos iki pat Skandinavijos, ji išplito ir į kitus žemynus. Kalėdinių sausainių receptų yra daug ir pačių įvairiausių.
Šiemet net 24 jų receptus kviečiu rinktis iš naujosios el. knygos „Kalėdinių sausainių advento kalendorius“, kurią nemokamai galite parsisiųsti iš mano tinklaraščio „Sezonine virtuvė“. Kviečiu išsirinkti savo mėgstamiausius!
Šiandien dalinuosi pirmuoju šios knygos receptu, kuris skirtas pirmajai advento dienai. Tai sausainiai, kuriems iškepti neprireiks nei kiaušinių, nei sviesto. Sezamu pasta tahini juose puikiai pakeičia sviestą. Su ja paruošta tešla būna ypač patogi darbui ir net primena modeliną. O lengvas sausainių gaminimas – jau pusė malonumo! Šiuos patariu paprasčiausiai apšlakstyti tirpintu šokoladu ir apibarstyti baltosiomis sezamų sėklomis.
Šokoladinės sezamų žvaigždės
(Laikas – 30 min./kiekis – apie 20 vnt./galiojimo laikas – iki 2 savaičių)
Ingredientai:
- 0,5 stiklinės sezamų pastos (tahini);
- 0,5 stiklinės klevų sirupo;
- 1 stiklinė šviesių speltų miltų;
- 1/3 stiklinės kakavos;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- 1 šaukštelis cinamono.
papuošti:
- 50 g juodojo šokolado;
- 1 šaukštelis kokosų aliejaus;
- 1 šaukštas sezamų sėklų.
Gaminimas:
1. Dubenyje gerai išmaišykite sezamų pastą su klevų sirupu, kad masė taptų vientisa.
2. Atskirame inde sumaišykite speltų miltus, kakavos miltelius, cinamoną ir kepimo miltelius.
3. Paruoštą miltų mišinį suberkite į sezamų pastos masę ir užminkykite kietoką tešlą.
4. Iškočiokite tešlą ant miltuoto paviršaus ir sausainių formelėmis spauskite žvaigždutes. Jas perkelkite ant kepimo popieriaus skardoje.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių karščio ir pašaukite sausainius kepti. Jie iškeps per 10 minučių. Iškepusius aušinkite ant grotelių.
6. Vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą su kokosų aliejumi ir kol šiltas šakute apšlakstykite atšalusius sausainius. Juos apibarstykite baltomis sezamų sėklomis. Palaukite, kol šokoladas sukietės ir sėklos prie jo prilips. Sausainius laikykite dėžutėje sausai iki kelių savaičių.
Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram