Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: sumuštinukai „crostini“ su uogomis ir juodaisiais pipirais

Tokie „crostini“ su sezoninėmis uogomis – mano šių metų topų topas ir pirmasis užkandis, kai reikia kažko greitai pagaminamo, skanaus ir įspūdingo. Birželį juos ruošiau su braškėmis ir žemuogėmis, liepą su avietėmis, juodaisais serbentais ir mėlynėmis, rugpjūtį gaminau su šilauogėmis, o atėjus rugsėjui juos ir vėl ruošiu, tik jau su rudeninėmis avietėmis ir gervuogėmis.
Renata Ničajienė ir jos ruošti „crostini“
Renata Ničajienė ir jos ruošti „crostini“ / Autorės ir Šarūnė Zurba nuotr.

Jei paklaustumėte koks visgi skirtumas tarp bruschetta ir crostini? Juk abi yra itališko tipo užkandėlės, ruošiamos ant skrudintos duonos su įvairiausiais priedais ant viršaus, atsakyčiau paprastai – duona. Brusketoms dažniausiai naudojamos didesnės, kaimiško tipo šviesios duonos su raugu, riekės, o krostiniai ruošiami su mažesnėmis riekelėmis, dažniausiai iš baguette tipo duonos. Krostiniai – mažesni ir elegantiškesni, o brusketos – didesnės ir sotesnės.

Krostinių su uogomis pagaminimui reikia vos kelių, bet ypač kokybiškų ingredientų: kuo skanesnės bagetės, kokybiškos rikotos arba tepamo ožkų sūrio, taip pat kuo šviežesnių sezoninių uogų, gražgarsčių, bazilikų, valgomų žiedų, kokybiško balzaminio acto ir pačių kokybiškiausių šviežiai grūstų Tellicherry juodųjų pipirų.

Uogos ir pipirai kartu dera tiesiog idealiai ir vienas kitą papildo. O tokie krostiniai su uogomis idealiai tinka savaitgaliniam pasisėdėjimui su draugais ar namiškiai, tik eidami į turgų nepamirškite prigriebti aviečių, kurios rudenį dar dera iki pat šalnų.

Autorės nuotr./„Crostini“ su uogomis ir juodaisiais pipirais
Autorės nuotr./„Crostini“ su uogomis ir juodaisiais pipirais

Ingredientai:

  • 2 baguette batonai;
  • 250 g rikotos;
  • 250 g tepamo ožkų sūrio;
  • 300-400 g sezoninių uogų: aviečių, gervuogių;
  • keli šaukštai kokybiško balzaminio acto;
  • keli malūnėlio pasukimai juodųjų Tellicherry pipirų;
  • keliios saujos valgomų gėlių: našlaičių, nasturtų;
  • sauja gražgarsčių, bazilikų lapelių.

Gaminimas:

1. Duoną supjaustykite vidutinio storio įstrižomis riekelėmis. Jas trumpai paskrudinkite orkaitėje ant grotelių apie 5 minutes, kol taps traškios. Jei gaminate gamtoje ar terasoje, trumpai apskrudinti duoną galite ir kepsninėje.

Autorės nuotr./Skrudinamas prancūziškas batonas
Autorės nuotr./Skrudinamas prancūziškas batonas

2. Kiekvieną apskrudintos duonos riekelę aptepkite rikotos arba tepamu ožkų sūriu, ant viršaus uždėkite po kelis gražgarsčių lapelius ir apibarstykite uogomis. Jei tik galite, ruoškite su skirtingomis uogomis, bus įvairesnių skonių ir spalvočiau.

3. Jau nunešę ant stalo ant krostinių sudėliokite paskutinius akcentus: apšlakstykite kokybišku balzaminiu actu, pipirų malūnėliu keliais pasukimais apibarstykite kokybiškais grūstais juodaisiais pipirais ir puoškite valgomomis gėlėmis. Mėgaukitės iš karto.

Autorės nuotr./„Crostini“ su uogomis ir juodaisiais pipirais
Autorės nuotr./„Crostini“ su uogomis ir juodaisiais pipirais

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarininių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas