Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: tailandietiška vištienos sriuba su kokosų pienu „Tom kha gai“

Atšalus orams dažniausiai norisi šildančios sriubos, kuri būtų maistinga, skani ir sušildanti visus namiškius. Rudenį norisi daugiau šildančių prieskonių ir aštrumo, todėl dažnai renkuosi aromatingas azijietiškas sriubas. Viena mėgstamiausių – tailandietiška vištienos sriuba su kokosų pienu. 
Renata Ničajienė ir virta sriuba
Renata Ničajienė ir virta sriuba / Autorės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Dauguma mano, jog azijietiškoms sriuboms reikia įvairių egzotiškų prieskonių, todėl jų vengia. Tačiau aš visada naudoju svogūnus, česnakus, imbierą, aitriąją papriką, kurių dažniausiai turiu šaldytuve, o prieskonių spintelėje tokioms sriubos esu pasiruošusi džiovintų kaffir laimo lapų ir citrinžolės bei žuvies ir sojų padažų.

Ši sriuba išverda ne tik aromatinga nuo prieskonių, bet ir soti, nes ji gaminama su vištienos krūtinėle ir grybais. Sriubą užbalinu kokybišku kreminiu kokosų pienu, kuris sriubai suteikia dar daugiau azijietiškų skonių ir aromatų. Ją dažniausiai pateikiu su greitai paruošiamais ryžių makaronais, kurių net nereikia virti, pakanka tik užpilti verdančiu vandeniu bei palaukti kol išbrinks. Sriubos nepamirškite apibarstyti kalendų lapeliais ir įspausti žaliosios citrinos sulčių.

Autorės nuotr. /Tailandietiška vištienos sriuba su kokosų pienu „Tom kha gai“
Autorės nuotr. /Tailandietiška vištienos sriuba su kokosų pienu „Tom kha gai“

Ingredientai (4 asm./gaminimo laikas: 30 min.):

  • 1 svogūnas;
  • pusė česnako galvutės;
  • nykščio dydžio imbiero šaknies gabalėlis;
  • 1 aitrioji paprika;
  • 1 citrinžolės lazdelė;
  • 2-4 kaffir laimo lapai;
  • 0,5 l daržovių arba vištienos sultinio;
  • 2 vištienos krūtinėlės;
  • 200 g šviežių grybų;
  • 1 pakelis kreminio kokosų pieno;
  • 3 šaukštai žuvies padažo;
  • pusė žaliosios citrinos;
  • 1 šaukštelis rudojo cukraus;
  • druskos, pagal skonį;
  • kokosų aliejaus, kepimui.

pateikti:

  • šviežių kalendrų;
  • svogūnų laiškų;
  • 1 pakelis azijietiškų ryžių makaronų;
  • žaliosios citrinos skiltelių.

Gaminimas:

1. Pasiruoškite visus prieskonius. Svogūną, česnakus, imbierą nulupkite. Svogūną smulkiai supjaustykite, o česnaką ir imbierą sukapokite. Aitriąją papriką irgi susmulkinkite, jei norite mažiau aštrios sriubos, jos sėklas pašalinkite.

2. Puode ant kokosų aliejaus pakepinkite pirma svogūnus, po to česnakus su imbierais ir aitriąsias paprikas, įmeskite citrinžolės lazdelę ir laimo lapus.

3. Grybus ir vištieną nusplaukite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Prie apkeptų prieskonių berkite vištieną, ją apkepkite, o po to suberkite ir pjaustytus grybus, kuriuos kartu apkepkite. Kai viskas bus apkepę supilkite į puodą sultinį ir užvirkite. Virkite apie 10 minučių.

4. Per tą laiką ryžių makaronus atskirame puode užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 minučių išbrinkti. Vienam žmogui naudokite vieną lizdelį ryžių makaronų. Viename pakelyje rasite 4 makaronų lizdelius.

5. Į išvirusią sriubą pilkite žuvies padažą, įspauskite pusės žaliosios citrinos sulčių, skaninkite druska ir cukrumi, supilkite kokosų pieną ir dar kelias minutes pavirkite.

6. Į sriubos dubenėlius dėkite išbrinkusių, nusunktų ryžių makaronų ir juos užpilkite paruošta sriuba. Apibarstykite kapotomis kalendromis ir svogūnų laiškais, patiekite su žaliosios citrinos skiltele.

Autorės nuotr. /Tailandietiška vištienos sriuba su kokosų pienu „Tom kha gai“
Autorės nuotr. /Tailandietiška vištienos sriuba su kokosų pienu „Tom kha gai“

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų