Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: tobula fokačija, kurios net nereikia minkyti

Vėlyvi savaitgalio pusryčiai su šilta, ką tik iškepta namine duona gali tapti realybe net ir be didelių pastangų. Jau kuris laikas kepu visai neminkytą fokačiją, kurią per naktį brandinu šaldytuve, o po to, ryte dar kelias valandas kildinu kambario temperatūroje. Darbo minimaliai, o rezultatas maksimalus!
Renata Ničajienė ir jos kepta fokačija
Renata Ničajienė ir jos kepta fokačija / Autorės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Per tą laiką tešloje susiformuoja tiek oro burbuliukų, kad pjaustant iškepusią duoną jaučiuosi, lyg atostogaudama Ligūrijoje, iš kur ir kilusi fokačijos duona. Pagal šį receptą tobulą fokačiją sugebės iškepti kiekvienas!

Ingredientai (1 dideliam arba 2 mažesniems kepaliukams):
gaminimo laikas: 15 val., kepimo laikas: 30 min.

  • 4 stiklinių (apie 520 g) kvietinių miltų, naudojau, skirtus picai tipo „00“;
  • 2 arbatinių šaukštelių druskos;
  • 2 arbatinių šaukštelių sausų mielių;
  • 2 stiklinių (500 ml) šilto vandens;
  • 6 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus;

apibarstyti:

  • druskos dribsnių;
  • šviežių rozmarino šakelių.
Autorės nuotr. /Neminkyta fokačija
Autorės nuotr. /Neminkyta fokačija

Gaminimas:

1. Iš vakaro užmaišykite fokačijos tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir sausas mieles. Iš lėto į dubenį su miltais pilkite šiltą vandenį ir maišykite tešlą mentele, kol visas vanduo bus supiltas, o tešla taps vientisa. Tai užtruks apie minutę, papildomai tešlos minkyti nereikia. Dubenį su tešla uždenkite, dėgnu rankšluosčiu arba plastikine maistine plėvele ir statykite nakčiai į šaldytuvą. Geriausiai, kad šaldytuve ji bręstų apie 12 valandų.

Autorės nuotr. /Užmaišyta tešla
Autorės nuotr. /Užmaišyta tešla

2. Ryte per naktį pakilusią tešlą išimkite iš šaldytuvo, aliejuotomis rankomis lengvai pamaigykite ir perkelkite į kepimui skirtą indą. Prieš tai kepimo indo sieneles gerai ištepkite 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Tešlą kepimo inde/puode palikite nuo 2 iki 4 valandų, kad gerai iškiltų. Tešlos kilimo laikas priklausys nuo jūsų virtuvės temperatūros.

Autorės nuotr. /Tešla jau su burbuliukais
Autorės nuotr. /Tešla jau su burbuliukais

3. Iškilusią tešlą apšlakstykite 4 šaukštais alyvuogių aliejaus ir alyvuotomis rankomis, pirštais tešloje padarykite daug gilių skylučių, į kurias subėgs dalis alyvuogių aliejaus, o visa tešla taps alyvuota. Taip paruoštą tešlą abibarstykite druskos dribsniais ir plėšytomis rozmarinų šakelėmis.

Autorės nuotr. /Kepti paruošta fokačija
Autorės nuotr. /Kepti paruošta fokačija

4. Iškepkite fokačiją. Prieš tai orkaitę įkaitinkite iki 220 °C laipsnių. Fokačija atvirame inde iškeps ir apskus per 25-30 minučių. Iškepusią fokačiją aušinkite ant grotelių. Ji labai skani dar šilta ir visai atšalusi.

Autorės nuotr. /Ką tik iškepusi fokačija
Autorės nuotr. /Ką tik iškepusi fokačija

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis