Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais

Tai soti, tiršta ir nepaprastai skani toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais. Kai prieš kelis metus keliavau po Toskanos regioną buvau nustebusi tuo, kaip labai jie mėgsta ir dažnai savo patiekaluose naudoja pupeles. Tai vienas iš toskanietiškos virtuvės tradicinių ingredientų.
Renata Ničajienė ir jos virta sriuba
Renata Ničajienė ir jos virta sriuba / Autorės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Toskanoje tradiciškai auginama ir vietinė lapinių kopūstų rūšis Cavolo Nero – toskanietiški lapiniai kopūstai. Pas mus, Lietuvoje, jie irgi kuo puikiausiai auga net žiemą. Jų lapai tamsiai žali ir pūslėti, todėl ypač atsparūs šalčiui ir puikiai laikosi net esant neigiamai temperatūrai ir sniegui.

Šiai sriubai prireiks ir kitų žiemos sezono daržovių: porų bei moliūgų. Svarbų vaidmenį sriuboje atlieka ir prieskoniai: lauro lapeliai bei džiovinti čiobreliai, be jų sriuba tikrai nebus tokia skani.

Ingredientai (4 asm.):
(gaminimo laikas: 30 min.)

  • 2 stiklinės virtų arba konservuotų baltųjų pupelių;
  • 500 g nulupto, be sėklų moliūgo;
  • 2 porai;
  • 2-3 skiltelės česnako;
  • 1 l daržovių sultinio;
  • puokštė lapinių kopūstų (naudojau toskanietiškus Cavolo Nero);
  • keli lauro lapeliai;
  • 1 šaukšelis džiovintų čiobrelių;
  • alyvuogių aliejaus, kepimui;
  • 2 šaukšteliai bazilikų pesto padažo;
  • brandinto kietojo sūrio žievelės likučių (pvz., Parmigiano-Reggiano);
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų, pagal skonį.

patiekti:

  • ypač tyro alyvuogių aliejaus, apšlaksyti
  • tarkuoto kietojo sūrio.
Autorės nuotr./Sriubos ingredientai
Autorės nuotr./Sriubos ingredientai

Gaminimas:

1. Paruoškite daržoves. Česnakus nulupkite ir stambiai sukapokite, porus gerai nuplaukite ir supjaustykite žiedeliais. Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais.

2. Puode įkaitintame alyvuogių aliejuje pakepinkite porus su česnakais, kol gražiai apkeps, tada suberkite pjaustytus moliūgus ir maišydami apkepkite. Ant apkeptų daržovių užpilkite sultinį, įmeskite lauro lapus, kietojo sūrio žievelę, berkite čiobrelius, virtas arba konservuotas pupeles ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 5 minutes.

3. Kelis samčius sriubos pilkite į trintuvą ir gerai sutrinkite iki skystos konsistencojos. Trintą sriubos dalį pilkite į tirštąją, taip sriubą natūraliai sutirštinsite. Tada į sriubą suberkite nuo stiebų nuskabytus lapinių kopūstų lapus. Sriubą užvirkite ir virkite dar 5 minutes. Išvirusią sriubą gardinkite bazilikų pesto padažu, iš sriubos išimkite sūrio žievelę ir lauro lapus.

4. Sriubą pateikite apšlakstę alyvuogių aliejumi ir tarkuotu sūriu.

Autorės nuotr./Toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais
Autorės nuotr./Toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų