„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: žydiškas obuolių pyragas

Atšalus orams namus jaukiausiai iškvėpina orkaitėje kepamas obuolių pyragas su cinamonu. Šį kartą išbandžiau naują žydiško obuolių pyrago receptą. Taip ir nesužinojau, kodėl jis vadinamas žydišku, greičiausiai jo pavadinimą sugalvojo amerikiečiai, nes dauguma šio pyrago receptų versijų kilusios būtent iš ten. O gal dėl to, jog šiam pyragui naudojamas alyvuogių aliejus ir apelsinų sultys?
Renata Ničajienė ir jos keptas žydiškas obuolių pyragas
Renata Ničajienė ir jos keptas žydiškas obuolių pyragas / Autorės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Pyragas visai paprastas savo ingredientais, bet kiek kitoks gaminimo būdu. Jam obuoliai supjaustomi, apibarstomi cukrumi su cinamonu iš anksto, kad spėtų įsigerti į obuolius. Jis dažniausiai kepamas apvalioje kekso formoje, kuri gali būti ir žiedo formos. Tokia forma pyragui suteikia prašmatnumo. Į ją obuoliai sluoksniuojami paeiliui su tešla. Pyragas iškepa drėgnas, aromatingas ir labai gardus.

Autorės nuotr. /Žydiškas obuolių pyragas
Autorės nuotr. /Žydiškas obuolių pyragas

Ingredientai (apvaliai kekso formai):
gaminimo laikas: 15 min./kepimo laikas: 1,5 val.

obuoliams:

  • 6 didelių kietesnių saldžiarūgščių obuolių;
  • 2 šaukštų nerafinuoto rudojo cukraus;
  • 1 šaukštelio ekologiško malto cinamono.
Autorės nuotr. /Obuoliai
Autorės nuotr. /Obuoliai

tešlai:

  • 4 kiaušinių;
  • 2,5 stiklinės šviesių speltų miltų;
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių;
  • 1 stiklinės nerafinuoto rudojo cukraus;
  • 0,5 stiklinės ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
  • žiupsnelio duskos.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai, pusvalandį prieš pyrago kepimą nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius. Juos užberkite cukrumi, cinamonu, išmaišykite ir palikite.

Autorės nuotr. /Žydiško obuolių pyrago ruošimas
Autorės nuotr. /Žydiško obuolių pyrago ruošimas

2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais bei druska.

3. Plaktuve išsukite cukrų, aliejų ir apelsinų sultis. Suberkite paruoštą miltų mišinį ir galiausiai po vieną, nuolat maišydami suleiskite kiaušinius. Užmaišykite vientisą tešlą.

4. Apvalią kekso kepimo formą gerai ištepkite alyvuogių aliejumi, ant dugno pilkite nedaug tešlos, kad jį padengtų ir berkite nedidelę dalį obuolių, tada vėl pilkite tešlos ir vėl obuolių, kol susluoksniuosite visą paruoštą tešlą su visais obuoliais kepimo formoje.

5. Kepimo formą pašaukite kepti į 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pyragas keps apie 1 val ir 30 minučių. Ar pyragas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku. Pyragą iš formos apverskite jau kiek praaušusį. Valgykite ir pjaustykite visai atšalusį.

Autorės nuotr. /Žydiškas obuolių pyragas
Autorės nuotr. /Žydiškas obuolių pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs