Džiovinti abrikosai pyragams labai tinka. Iš vakaro juos reikėtų užmerkti karštame vandenyje ir palikti nakčiai, kad išbrinktų. O kepant šį pyragą viską reikės daryti atvirkščiai – pirma ant kepimo formos dugno išdėliokite išbrinkusius abrikosus, tada juos aptepkite abrikosų džemu, o ant viršaus užpilkite paruoštą tešlą ir pašaukite kepti. Iškepusį pyragą teks apversti taip, kad abrikosai būtų viršuje, o kai pyragas atauš negalėsite jo atsivalgyti.
Mums visiems jis labai patiko – salsvi ir klampūs džiovinti abrikosai puikiai derėjo su kvapniu kardamonu bei lengva tešla iš raugintų pasukų, speltų miltų, alyvuogių aliejaus.
Ingredientai (24 cm skersmens apvaliai kepimo formai):
gaminimo laikas: 60 min.
- 200 g džiovintų abrikosų;
- 100 ml abrikosų džemo;
- 120 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus;
- 1 stiklinė raugintų pasukų;
- 2 kiaušiniai;
- 1 stiklinė nerafinuoto cukranendrių cukraus;
- 2 stiklinės šviesių speltų miltų;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- keli vanilės ekstrakto lašai;
- 1 šaukštelis malto kardamono;
- 1 citrinos nutarkuota žievelė.
Gaminimas:
1. Iš vakaro abrikosus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite nakčiai išbrinkti.
2. Kepimo formos dugne patieskite kepimo popierių ir ant jo gražiai viena eile sudėliokite išbrinkusius abrikosus. Juos plonai aptepkite abrikosų džemu ir apibarstykite maltu kardamonu.
3. Paruoškite tešlą. Kiaušinius išplakite su cukrumi, įlašinkite vanilės ekstrakto, supilkite alyvuogių aliejų ir raugintas pasukas, gerai išmaišykite.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Mišinį suberkite į tešlos ruošinį ir užmaišykite tešlą. Ją užpilkite ant abrikosų ir dėkite kepti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 minutes. Ar pyragas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku.
5. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, praverkite kepimo formą, ant pyrago uždėkite groteles ir apverkite taip, kad abrikosai būtų pyrago viršuje. Nuo iškepusio pyrago viršaus atsargiai nuimkite kepimo popierių ir palikite pilnai ataušti. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.
Šis receptas – iš Renatos Ničajienės knygos „Nostalgiški skanumynai“.Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.