Dažniausiai jį iškepu ir sulieju dar iš vakaro, per naktį jis subręsta ir pilnai įsiskonėja. Tik nepamiškite, kad medus irgi įtakoja kepinio skonį, todėl keksui rinkitės švelnaus skonio natūralų ir kuo šviesesnį medų.
Su tokiu, gaiviomis citrinomis kvepiančiu skanumynu, ir savaitgalio rytas būna žvalesnis, ir dienos vitamino C norma būna lengvai įveikta.
Ingredientai (pailgai kekso formai/laikas - 60 min.):
keksui:
- 1/2 stiklinės natūralaus jogurto;
- 1/2 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
- 1 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus;
- 3 kiaušiniai;
- 1 1/2 stiklinės šviesių speltų miltų;
- 2 šaukšeliai kepimo miltelių;
- 1 citrinos smulkiai nutarkuota žievelė;
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
- žiupsnelis druskos.
sirupui:
- 1 didelės citrinos sultys;
- 3 šaukštai medaus.
Paruoškite tešlą
Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, iš lėto į juos supilkite alyvuogių aliejų ir jogurtą.
Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į skystąją tešlos dalį, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Į ją smulkiai įtarkuokite citrinos žievelę ir įlašinkite vanilės ekstrakto.
Iškepkite keksą
Pailgą kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite į ją paruoštą tešlą.
Keksą pašaukite kepti į įkaitintą 180 °C laipsnių orkaitę 40 minučių. Per tą laiką keksas gerai iškeps ir išsipūs.
Kol keksas kepa pasiruoškite sirupą suliejimui. Išspauskite citrinos sultis ir jose ištirpinkite medų, gerai išmaišykite. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, bet iš kepimo formos neišimkite, palikite trumpam kiek praaušti ir kol dar šiltas suliekite citrinų ir medaus sirupu.
Sirupą liekite ant kekso viršaus ir leiskite jam laisvai nuvarvėti šonais, kad sudrėktų visas keksas. Kai sirupas pilnai susigers, keksą galėsite išimti iš kepimo formos ir pakiti pilnai ataušti bei subręsti ant grotelių.
Jis skaniausias, kai nors kelias valandas po kepimo paliekamas pailsėti, o geriausiai per naktį.
Daugiau sezoninių skanumynų receptų ieškokite knygoje „Sezoninių skanumynų istorijos“
Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram