Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Renatos Ničajienės „Sezoninių skanumynų istorijos“: kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu

Jau šį sekmadienį prasideda adventas ir aš su džiaugsmu atidarau kalėdinių kepinių sezoną! Su dukra sutarėme, jog kiekvieną advento savaitgalį kepsime skirtingus sausainius. Šiuos išbandžiau kiek anksčiau, kad savaitgalį dar spėčiau ir su jumis pasidalinti. Pirmam kartui norėjosi kažko tradicinio ir lietuviško, bet ilgai nesugalvojau, kokie gi galėtų būti tie tikrieji lietuviški kalėdinio laikotarpio sausainiai. Aišku, neskaičiuojant kūčiukų, nes jų prie sausainių visgi nepriskirčau. Patys lietuviškiausi, man atrodo, galėtų vadintis varškės sausainiai.
Renata Ničajienė ir jos kepti sausainiai
Renata Ničajienė ir jos kepti sausainiai / Renatos Ničajienės, Fotopastelė nuotr.

Nostalgiškus sausainius su varške esu kepusi tikrai ne kartą, bet dar nei karto jų nekepiau Kalėdoms. Taigi, nuo kalėdinių sausainių formelių nupūčiau dulkes, pasirinkau kvapniausią, kokį tik galėjau prekybos centre rasti ekologišką cinamoną ir pradėjau namus kvėpinti šventėmis!

Nuo tradicinės varškės sausainių tešlos šis variantas skiriasi tuo, jog jam naudoju šviesius speltų miltus ir sviesto kiekį kiek sumažinau. Šių sausainių tešlai nereikia nei cukraus, nei kiaušinių, o saldumo jiems suteikia ant viršaus apibarstytas rudasis cukrus su maltu cinamonu. Tiesa, renkantis varškę sausainiams taupyti tikrai nevertėtų, rinkitės kuo natūralesnę ir kuo riebesnę.

Visas šių sausainių cinkelis – cinamone. Todėl jį pasirinkite kuo kokybiškesnį ir kvapnesnį. Šis prieskonis, kaip niekas kitas, sugeba stebuklingai skleisti jaukumą ir šventinę nuotaiką. Teprasideda didysis Kalėdų laukimas!

Renatos Ničajienės nuotr. /Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu
Renatos Ničajienės nuotr. /Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu

Ingredientai (apie 600-700 g sausainių):
(gaminimo laikas: 45 min. ir tešlos šaldymas)

  • 200 g riebios varškės;
  • 100 g sviesto;
  • 250 g šviesių speltų miltų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • keli lašai vanilės ekstrakto;
  • žiupsnelio druskos.

apibarstyti:

  • 5 valg. šaukšt. nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 3 arbat. šaukšt. cinamono.
Renatos Ničajienės nuotr. /Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu gali tapti ir dovana
Renatos Ničajienės nuotr. /Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu gali tapti ir dovana

Gaminimas:

1. Minkštą sviestą išsukite elektriniu plaktuvu iki purumo. Vaškę pertrinkite per sietelį ar kitaip sutrinkite, kad neliktų gumulėlių. Pertrintą varškę suberkite į išsuktą sviestą, įlašinkite vanilės ir išsukite į vientisą masę.

2. Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Juos suberkite į išsuktą varškės ir sviesto masę, užminkykite tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą, kad pašaltų ir lengviau išsikočiotų.

3. Tešlą padalinkite į 4 dalis, po vieną atskirai iškočiokite (bet labai tešlos neploninkite!) ir sausainių formele išspauskite vienodus šventinius sausainius.

4. Atskiroje lėkštėje cukrų sumaišykite su cinamonu ir kiekvieną sausainį paspauskite viena puse į saldų mišinį, kad kuo daugiau cukraus ir cinamono prie jo priliptų.

5. Sausainius dėliokite ant kepimo popieriaus skardoje, cukruota puse į viršų ir kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol paskrus, išsipūs ir gražiai iškeps. Iškepusius ataušinkite.

Šie sausainiai tokie pat skanūs ir ką tik iškepti, ir pastovėję kelias dienas.

Renatos Ničajienės nuotr. /Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu
Renatos Ničajienės nuotr. /Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu

Daugiau sezoninių skanumynų receptų ieškokite knygoje „Sezoninių skanumynų istorijos“

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius