Kepiniai su moliūgais dažniausiai būna dviejų tipų: tie, į kuriuos moliūgas įtarkuojamas šviežias, ir tie, kuriems panaudojama iš anksto paruošta moliūgų tyrė. Šiam reikia būtent moliūgų tyrės.
Namie pasigaminti moliūgų tyrę visai nesudėtinga. Tai patogus moliūgų apdorojimo būdas, leidžiantis prapjautą didelį moliūgą išlaikyti ilgiau ir net užšaldyti. Ruošdami tyrę, moliūgą perpjaukite pusiau ir kiškite kepti į orkaitę. Iškepusio moliūgo minkštimą išskaptuokite ir sutrinkite. Kad moliūgų tyrė būtų kuo tirštesnė, ją per naktį nuvarvinkite tankiame kiaurasamtyje. Sausesnė moliūgų tyrė labiau tinka kepiniams.
Paruoštą tyrę galite iki savaitės laikyti šaldytuve arba užšaldyti vėlesniam naudojimui. Tada, panorus iškepti moliūgų pyragą, užteks išsiimti tyrės iš šaldytuvo, nereikės nieko nei pjaustyti, nei tarkuoti. Dar vienas svarbus šio pyrago ingredientas yra kvapnūs moliūgų prieskoniai, jų mišinį iš malto cinamono, imbiero, gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų, muskatų, kardamonų visai nesunku susimaišyti patiems.
Moliūgų keksas su apelsinais
(kiekis: kekso formai/gaminimo laikas: 60 min./be laktozės)
Sudėtis:
- 1 stiklinės moliūgų tyrės;
- 0,5 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
- 3 kiaušinių;
- 1 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus;
- 2 stiklinių šviesių speltų miltų;
- 2 šaukštelių kepimo miltelių;
- žiupsnelio druskos;
- 2 šaukštelių moliūgų pyrago prieskonių;
- 2 apelsinų;
- cinamono apibarstyti.
Gaminimas:
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, tada iš lėto supilkite alyvuogių aliejų, po jo berkite prieskonius, sukrėskite moliūgų tyrę.
2. Apelsinus gerai nuplaukite su soda. Nuo vieno apelsino smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis, viską supilkite į kekso tešlą.
3. Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais, druska. Miltų mišinį supilkite į paruoštą tešlą, gerai išmaišykite.
4. Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, į ją supilkite paruoštą tešlą. Antrąjį apelsiną plonai supjaustykite riekelėmis ir gražiai uždėkite ant kekso viršaus, jį apibarstykite cinamonu. Pašaukite keksą kepti į įkaitintą 170 laipsnių orkaitę 50-60 minučių, kol gerai iškeps. Ar keksas jau iškepęs, tikrinkite įbesdami į jį medinį pagaliuką.
5. Iškepusį keksą palikte praaušti ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.
Daugiau sezoninių skanumynų receptų rasite naujausioje Renatos Ničajienės knygoje „Sezoninių skanumynų istorijos“
Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarininių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram