Renatos Ničajienės „Sezoninių skanumynų istorijos“: šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi

Tai dar vienas skanumynas į pyragų su alyvuogių aliejumi receptų kolekciją! Šį kartą – šokoladinis! Jei namuose turite kakavos, miltų, kiaušinių ir tyro alyvuogių aliejaus, papildomai į parduotuvę keliauti tikrai nereikės, iš karto galėsite maišyti tešlą. Su alyvuogių aliejumi esu kepusi ne vieną pyragą, o į knygą „Sezoninių skanumynų istorijos“ įtraukiau ne vieną skanumyną, kurio tešlą maišiau ne su sviestu ar kokiu kitu riebalu, o būtent su tyru alyvuogių aliejumi.
Renata Ničajienė ir jos keptas šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi
Renata Ničajienė ir jos keptas šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi / Renatos Ničajienės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Pyragai su alyvuogių aliejumi jau tapo mano firminiais. Nors, turiu pripažinti, beveik kiekvieną kartą sulaukiu klausimų, ar alyvuogių aliejus neapkartina ir nepakeičia kepinio skonio. Tikrai ne! Jei kepiniams naudosite kokybišką pirmojo spaudimo aukščiausios rūšies alyvuogių aliejų, jie bus ne tik maistingesni, bet su maloniu gaivaus alyvuogių aliejaus poskoniu.

Renatos Ničajienės nuotr./Šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi
Renatos Ničajienės nuotr./Šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi

Ingredientai:

  • 180 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus;
  • 3 kiaušiniai;
  • 1 stiklinė nerafinuoto rudojo cukraus;
  • 0,5 stiklinės tamsių kakavos miltelių;
  • 0,5 stiklinės verdančio vandens;
  • 160 g šviesių speltų miltų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto kardamono.

kremui:

  • 200 ml plaktos grietinėlės;
  • 200 ml tiršto graikiško jogurto;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto kardamono;
  • 2 valg. šaukšt. klevų sirupo.

papuošimui:

  • šaltyje džiovintų aviečių miltelių;
  • šaltyje džiovintų aviečių uogų.

Gaminimas:

1.Pirmiausiai į verdantį vandenį suberkite kakavos miltelius ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Turite gauti tirštą vientisą kakavos masę. Ją palikite ataušti.

2. Kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi, lėtai supilkite alyvuogių aliejų ir plakite toliau, kol masė taps vientisa ir puri. Įlašinkite vanilės ekstrakto, įberkite malto kardamono ir sukrėsite praaušusią kakavos masę. Viską išplakite į vientisai tamsią tešlą.

3. Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska, suberkite į paruoštą masę ir užmaišykite tešlą.

4. Tortinės dugną išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite alyvuogių aliejumi bei sukrėskite paruoštą tešlą. Pašaukite kepti į įkaitintą 170 laipsnių karščio orkaitę 40 minučių. Ar kepinys jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku.

5. Iškepusį palikite ataušti. Tada išimkite iš formos ir apibarstykite lofilizuotų aviečių milteliais.

6. Paruoškite kremą. Išplaktą grietinėlę išsukite su tirštu graikišku jogurtu, klevų sirupu ir maltais kardamonais. Pyragą pateikite su paruoštu kremu, puoškite šaltyje džiovintomis avietėmis.

Renatos Ničajienės nuotr./Šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi
Renatos Ničajienės nuotr./Šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis