Sausainių receptą kiek pakoregavau, visiškai atsisakydama cukraus ir kaip saldiklį palikdama tik klevų sirupą, nes amerikietiško stiliaus sausainiai mano skoniui yra smarkiai per saldūs, dar juos gardinau citrinos žievele ir vanile.
Pavyko puikūs: trapūs, su švelniais klevų sirupo ir citrinos poskoniais. Sausainius skirtingų spalvų šokoladu dekoravo dukra, o tuos su skylutėmis, kabinsime ant prasprogusių medžio šakelių, kurias pamerkiau prieš Velykas vazoje. Šiandien, Verbų sekmadienį, puošime sausainiais savo Velykų medį.
Ingredientai (4 skardoms):
(gaminimo laikas: 30 min + šaldymas/kepimo laikas: 10 min.)
- 200 g sviesto;
- 150 ml klevų sirupo;
- 1 kiaušinio trynis;
- 3 stiklinės šviesių speltų miltų;
- 1 citrinos nutarkuota žievelė;
- keli lašai vanilės ekstrakto;
- žiupsnelis druskos.
papuošimui:
- plytelė pieniško šokolado;
- plytelė juodojo šokolado;
- plytelė baltojo šokolado.
Gaminimas:
1. Minkštą sviestą išsukite su lėtai pilamu klevų sirupu, vėliau įleiskite vieną kiaušinio trynį. Į tešlos ruošinį įtarkuokite vienos citrinos žievelę, įlašinkite vanilės ekstrakto, įberkite druskos ir gerai išsukite.
2. Galiausiai suberkite speltų miltus ir užmaišykite tešlą, kad kuo mažiau liptų prie rankų. Tešlą dėkite kelioms valandoms arba nakčiai į šaldyduvą.
3. Tešlą iškočiokite ant kepimo popieriaus, tik labai nenuploninkite. Tešla turėtų būti apie pusės centimeto storio. Velykinėmis formelėmis spauskite tešloje sausainius. Jei norite, kad sausainiai būtų su skylute (kad juos galima būtų pakabinti ant išsprogusių šakelių), šiaudeliu įspauskite skylutes, jos kepdamos puikiai išsilaikys.
4. Sausainius sudėkite į kepimo skardą ant kepimo popieriaus ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Iškepusius palikite praaušti.
5. Dekoruokite sausainius lydytu šokoladu. Vandens vonelėje atskiai ištirpinkite trijų spalvų šokoladą ir juo dekoruokite sausainius pagal savo skonį.
Šis receptas – iš Renatos Ničajienės knygos „Nostalgiški skanumynai“.Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.