Apie tai, kaip teisingai išsirinkti sūrį ir kodėl nevertėtų stebėtis gerokai didesne, nei įprasta, aukštos kokybės gaminio kaina, kalbamės su „Roots“ savininke Redita Vadeike.
Svarbiausia – ne kaina, o kokybė
Pasak pašnekovės, „Roots“ gimė siekiant prisidėti prie vietinio, kokybiško maisto populiarinimo ir skatinti keisti suvokimą, jog apsiperkant svarbiau žema kaina, o ne kokybė. „Daug keliaujant po užsienio šalis ir matant, kiek jie turi kokybiškų produktų, neapleido jausmas, kad ir mes galime sukurti pagrindą bei postūmį ūkininkams ir maisto gamintojams dirbti kuo geriau, produktų pristatymą ir visuomenės edukaciją paliekant mums. Mūsų misija yra labai tampriai susijusi su atsakingu valgymu. Juk šiuolaikiniam žmogui nereikia daug maisto, o puikiai savijautai svarbesnė produkto kokybė. Visada siūlome įsigyti tik tiek, kiek jums iš tiesų reikia, ir niekuomet neskelbiame nuolaidų – jos skatina pirkti per daug, o vėliau maistą tiesiog išmesti“, – apie parduotuvės filosofiją pasakoja R.Vadeikė.
Anot jos, stebėtis didesne aukštos kokybės produktų kaina nevertėtų. „Aukšto meistriškumo produktas turi vertę – jo „darytojas“ ilgai ir kantriai mokėsi kuo profesionaliau tai atlikti, o procese teko įdėti daug rankų darbo, nes automatizacijos galimybės kai kur tiesiog nėra dėl produkto autentiškumo išlaikymo. Taip, šiuo atveju produkto kaina yra aukšta, tačiau jo ir nereikia pirkti dideliais kiekiais. Įsigykite nedidelį brandinto sūrio gabalėlį ir leiskitės į skonių kelionę“, – kviečia moteris.
Sūriai lentynose – tik pagaminti iš žalio pieno
R.Vadeikė pažymi, jog nors verslo pradžia buvo lėta ir gana maža, mat prieš ketverius metus atidaryta pirmoji parduotuvėlė prekiavo vos trimis sūrių ir pora čiatnių rūšių, šiandien lentynose visi gaminiai jau nebetelpa. „Sąmoningų valgytojų dėka, aukštos kokybės produktų atsiranda vis daugiau, o mes norime, kad jų vis daugėtų. Tik taip susikurs palanki aplinka kokybiškų produktų kūrimo ekosistemai: daugiau valgančių reiškia daugiau kuriančių, o laimime visi – daugiau maisto iniciatyvų regionuose, daug didesnė skonių įvairovė valgytojui. Tikrai turime kuo didžiuotis, tad belieka nesustoti“, – teigia pašnekovė.
Sūriai – viena pagrindinių „Roots“ siūlomų produktų grupių. Juos čia galima sutikti tik tokius, kurie pagaminti iš žalio pieno – žaliavos, kurią vartodami gaunate aukščiausios kokybės produktą su natūraliais mikroelementais, vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis. „Šių sūrių gamintojai patys gano ir prižiūri gyvulius, žino kuo juos šeria, ir rūpinasi jų gerove. Jie yra amatininkai, per daugybę metų sukaupę tokį didžiulį žinių ir praktikos bagažą, kad galutinis produktas jus nustebintų. Žalio pieno sūriai išsiskiria savo skonių, kvapų platumu ir gyliu, kokio niekada nerasite pasterizuoto pieno produktuose. Tai – autentiškas konkrečioje aplinkoje gauto pieno ir sūrininko išmonės veikimo rezultatas“, – tikina R.Vadeikė.
Renkantis svarbiausia ragauti ir teisingai įvertinti
Gurmanai ir mėgėjai „Roots“ gali paragauti karvės, avies ir ožkos pieno sūrių: nuo brandintų rūgštinių sūrelių iki kietų, daugiau nei metus brandintų sūrių, atkeliaujančių iš profesionaliausiai savo darbą atliekančių ir aukštą meistriškumo lygį pasiekusių sūrininkų, sulaukusių įvairių apdovanojimų.
Anot parduotuvės savininkės, ieškant savo mėgstamiausio pirmiausiai derėtų klausti, ar sūris pagamintas iš žalio pieno, ar iš įprasto, pasterizuoto. O tolimesnius žingsnius nulems skonio receptoriai, todėl svarbiausia – ragauti. „Ožkos sūriai visuomet lengvesni, švelnesnės ir kremiškesnės tekstūros, o štai ilgiau brandinti karvės pieno sūriai – daug sodresni ir aštresni. Avies atsiduria kažkur per vidurį, svirdami į lengvesnę pusę. Tačiau tai – tik labai apibendrintas lietuviškų sūrių paveikslas, kuriame dar labai daug kiekvienam asmeniškai svarbių potėpių“, – pasakoja moteris ir suskumba pridurti, jog neretai sūrio rūšies pasirinkimą nulemia ir proga, kuriai jis skirtas. „Šventei galbūt reikėtų puošnaus – aštraus skonio, ilgo brandinimo, o kasdienai tinka paprastesnis ir lengvesnės tekstūros. Viskas priklauso nuo valgytojo būdo ir progos, kuriai perkamas sūris. Juk dalis mūsų atranda savo mėgstamą rūšį ir pripažįsta tik ją vienintelę, o kiti renkasi ir stengiasi išbandyti kuo daugiau. Juk net dvi, tos pačios rūšies sūrio galvos gali būti šiek tiek skirtingo skonio“, – tikina pašnekovė.