Ar esate girdėję, kuo ypatingi Tailande kepami blynai? O gal norėtumėte paragauti žaliųjų blynų? Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, artėjančios Užgavėnės taps puikia galimybe paįvairinti blynų repertuarą, tad metas žvalgytis idėjų.
Tailandietiški thai roti blyneliai
Lankantis Tailande gatvėse galima užuosti kepamų blynelių thai roti kvapą. Savo išvaizda jie šiek tiek primena žinomus lietinius, tačiau gaminimas skiriasi.
Tam, kad blynai taptų reikiamo plonumo, minkomi maži tešlos rutuliukai, kurie yra mėtomi ir drauge tešla ištempiama. Šių blynų įdarui naudojami bananai, o ant viršaus pilamas kondensuotas pienas ir šokoladas.
Spalvingieji avokadų blynai
Tokie blyneliai kepami įvairiose šalyse, ypač ten, kur stipriau jaučiamas savotiškas pamišimas dėl sveikos mitybos. Tai reiškia, jog visur, kur tik galima, naudojami avokadai, lapiniai kopūstai ir kiti itin sveikais laikomi ingredientai. Blynai su avokadais pirmiausia traukia savo žaisminga žalsva spalva. O ją ir garantuoja ne tik avokadas, bet ir į tešlą dažnai dedami kopūstai – savojiniai, lapiniai.
Vida Press nuotr./Blynai
Indija: ir miltų, ir priedų įvairovė
Indijoje blynai populiarūs, tačiau jų ingredientai – ne tik kvietiniai miltai, kiaušiniai ir pienas. Be įprastų miltų, čia dar naudojami ir ryžių, lęšių ar net avinžirnių miltai. Indijos virtuvė turi daugybę skonių ir kvapų, todėl skaičiuojama, jog egzistuoja apie 20 indiškų blynų receptų. Vienas iš populiariųjų – pikantiškas kiaušinių blynas, patiekiamas kaip pjaustytas pyragas. Patiekalas labai panašus į omletą, skirtumas tik tas, kad miltai ir daržovės yra sumaišomi su pienu ir kiaušiniais.
Blyneliai su sūriu ir varške – nuo Italijos iki Rusijos
Blynai, kurių sudėtyje yra varškės ar varškės sūrio, populiarūs ne vienoje šalyje ir tarpusavyje pernelyg nesiskiria. Pavyzdžiui, rikotos blyneliai savo skoniu primena rusiškus sūrio blynus, mėgstamus vaikų ir suaugusiųjų. Paprastai tokių blynų išorė yra auksinės spalvos, jaučiamas sviesto skonis, o viduje blynas purus ir švelnus.
Vida Press nuotr./Blynai
Japoniško stiliaus blynai
Japonai tradicinius paprastus blynus, kurie dažniausiai būna lankstūs ir ploni, perkėlė į kitą lygį – kepa juos nedidelius, storus. Žinoma, blynų iš tų pačių ingredientų galime išsikepti ir mes, tačiau japoniškų blynų paslaptis – kepimas apvalioje aukštoje formelėje. Patiekti lėkštėje, jie atrodo it mažos kempinėlės!
Receptas: mini blynų iešmeliai
Net ir tie, kas blynus valgo nedažnai, jų mielai ragauja per Užgavėnes. Daugelis namų turi savo mėgstamus blynus, tačiau kodėl nepaeksperimentavus? Mini blynų iešmeliai – puiki proga pakelti nuotaikai tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Ingredientai:
- 1 pakuotės mišinio blynams arba lietiniams blyneliams (tokius gamina „Kauno grūdai“ ir kai kurios kitos įmonės);
- 370–450 ml pieno arba vandens;
- medinių iešmelių;
- bananų, kivi, apelsinų ar kitų vaisių;
- cukraus pudros, šokoladinio/karamelinio kremo ar klevų sirupo, pagardinimui.
Gaminimas:
1. Miltų mišinį sumaišykite su skysčiu ir kepkite mažyčius blynelius.
2. Ant medinių iešmelių pakaitomis verkite vaisių gabalėlius ir mažus blynelius. Patiekite pagardinę cukraus pudra, kremu ar pasirinktu sirupu.
Pastaba: galite kepti blynus ir pagal savo mėgstamą receptą ir pasinaudoti tik jų suvėrimo ant iešmelių idėja.
Mini blynelių iešmeliai
Jūsų dėmesiui – dar keli įdomesni blynelių receptai:
Kaip gaminti
- Kiaušinius suplakite su cukrumi, vandeniu ir aliejumi iki vientisos masės. Įmaišykite miltus.
- Fetos sūrį susmulkinkite ir sukrėskite į tešlą.
- Keptuvę gerai įkaitinkite, sumažinkite temperatūrą iki vidutinės ir į vidų pilkite po kelis šaukštus tešlos.
- Kepkite blynelius iš abiejų pusių, po kelias minutes. Jokių papildomų riebalų nereikia.
Receptas iš: g-blogas.lt
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
80.00 g (40 g tešlai ir 40 g apelsinų sviestui ir dar šiek tiek apibarstymui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (tešlai)
Apelsinai:
1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės; perpus tešlai ir apelsinų sviestui)
Sviestas:
110.00 g (50 g tešlai ir 60 g kambario temperatūros apelsinų sviestui)
Brendis:
2.00 valg. š. (galima keisti ir konjaku)
Likeris:
60.00 ml („Grand Marnier“ (bet puikiai tinka ir „Cointreau“))
Kaip gaminti
- Miltus, cukrų, druską, kiaušinį, kiaušinio trynį ir apelsino žievelę sudėkite į dubenį, pamažu pildami pieną maišytuvu išplakite tešlą.
- Keptuvėje ištirpkite sviestą ant vidutinės ugnies. Gaminsime – beurre noisette. Kaitinkite, kol sviestas pasidarys gražios auksinės spalvos ir pradės skleisti malonų riešutų aromatą. Palikite kelioms minutėms atvėsti, supilkite į tešlą ir išmaišykite. Tešlą palikite „pailsėti“ 30 minučių. Iškepkite lietinius.
- Sviestą, cukrų ir apelsino žievelę gerai išsukite. Supilkite apelsinų sultis ir išmaišykite.
- Pusę lietinio ištepkite apelsinų sviestu (dėkite apie 1 arbat. šaukšt.), perlenkite per pusę ir dar kartą per pusę. Ir tą patį padarykite su visais likusiais.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Sudėkite lietinius, apibarstykite cukrumi. Orkaitėje įjunkite „grilio“ funkciją, lietinius įkiškite į viršutinę orkaitės lentyną ir kepkite 3–5 minutes, priklausomai nuo jūsų orkaitės. Cukrus turi ištirpti, o lietiniai apskrusti.
- Mažoje keptuvėje užkaiskite brendį ir „Cointreau“. Alkoholį uždekite (tik atsargiai, kad nenusidegintumėte ar nesukeltumėte gaisro namie) ir palaukite, kol ugnis užges. Iš karto užpilkite ant šiltų lietinių. Leiskite pastovėti kelias minutes, kad sirupas susigertų į lietinius, ir dėkite į lėkštes.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Dubenyje sumaišykite aliejų, vandenį, kiaušinius ir actą.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Miltus palengva suberkite į skystą mišinį ir gerai išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite nedidelį kiekį aliejaus. Vienam blynui skirkite 50 ml tešlos. Geriausia būtų kiekvieną kartą pamatuoti tiek pat, tuomet visi blynai bus vienodo dydžio. Vieną blyno pusę kepkite 3 minutes, kol ant paviršiaus susidarys burbuliukai. Tuomet, apvertę, kepkite dar 3 minutes.
- Galite patiekti su ledais ir cinamonu.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir sodą.
- Atskirame inde sumaišykite cukrų, kiaušinius, pieną, grietinėlę ir tirpintą sviestą.
- Visus ingredientus itin gerai išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pilkite po nedidelį kiekį tešlos. Apverskite blynus tada, kai paviršius taps korėtas.
- Blynus reikėtų patiekti kuo karštesnius, todėl jei kepate didelį kiekį, geriausia jau iškepusius blynus laikyti šiltoje orkaitėje.
Suskleisti
Ingredientai
Actas:
1.00 arbat. š. (obuolių)
Kiaušiniai:
2.00 vnt. (tryniai ir baltymai atskirai)
Kaip gaminti
- Sumaišykite tirpintą sviestą, migdolų pieną, actą ir kiaušinių trynius.
- Atskirai sumaišykite sausus ingredientus – miltus, cukrų, kepimo miltelius, kokoso drožles ir druską.
- Iki standumo suplakite kiaušinių baltymus. Sutrinkite bananą ir visus ingredientus gerai išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir kepkite blynus tol, kol jie įgaus auksinį atspalvį.
- Patiekite su sirupu arba džemu.
Suskleisti
Ingredientai
Kiaušiniai:
4.00 vnt. (tryniai ir baltymai atskirai)
Sviestas:
4.00 arbat. š. (tirpinto ir dar šiek tiek kepimui)
Kaip gaminti
- Dideliame dubenyje sumaišykite pieną ir miltus. Tuomet sudėkite kiaušinių trynius, suberkite cukrų, druską, pilkite citrinos sultis ir tirpintą sviestą.
- Kiaušinio baltymus išsukite iki standumo ir suberkite razinas. Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.
- Keptuvėje įkaitinkite gabaliuką sviesto, dėkite po šaukštą blynų tešlos ir apkepkite iš abiejų pusių, kol blynai įgaus auksinį atspalvį.
- Galima patiekti su karamelės padažu bei ledais.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Į kepimo formą dėkite sviestą ir kiškite formą į orkaitę, kad sviestas ištirptų.
- Dubenyje sumaišykite kiaušinius, cukrų, pieną, miltus ir druską. Gerai išplakite tešlą, supilkite ją į kepimo formą.
- Kepkite apie 30 minučių arba kol blynas įgaus gelsvą atspalvį.
Suskleisti