„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Restoranuose – įtampos metas: vieni viliasi pratempti iš užsakymų, kiti mato masinę katastrofą

Pirmosios karantino dienos Lietuvos restoranuose ir kavinėse – sudėtingų sprendimų laikas: dirbti ar užsidaryti? Leisti darbuotojus apmokamų ar neapmokamų atostogų, visai atsisveikinti, o gal bandyti bent dalį jų išlaikyti tikintis, jog veiklą palaikys maisto užsakymo paslauga? Kavinių bei restoranų savininkai, šefai prisipažįsta, jog tvyrant visiškai nežiniai ką nors planuoti itin sudėtinga, o kai kurie jų tiesiai šviesiai kalba apie verslo „pakasynas“.
Restorano virtuvėje
Restoranas / Vida Press nuotr.

Ne vieno restorano savininkas ar šefas pirmadienį išvis atsisakė kalbėti apie ateities planus, teisinosi, jog „viskas šiuo metu sprendžiama“ ar kad „tvyro visiškas chaosas“, o kai kas buvo išvis išjungę savo mobiliuosius telefonus.

M.Praškevičius: „Užsakymais neužsiimsime dėl rizikos“

Dar visai neseniai žurnalistams pasakojęs apie tai, kiek žinomumo ir naudos restoranui suteikia pozicija geriausių Lietuvos restoranų reitingo viršūnėje, restorano „Džiaugsmas“ Vilniuje šefas Martynas Praškevičius pirmadienį 15min prisipažino kol kas dviem savaitėms visai stabdantis restorano veiklą: „Ketiname laukti ir žiūrėti, kaip viskas vystysis toliau. Dviem savaitėms užsidarome, o su darbuotojais, kurių turime apie 30, sutarėme, jog jie ims nemokamas atostogas, tie, kurie prasčiau jaučiasi, nedarbingumą.“

Paklaustas, ar neketino kiek paprastinti meniu ir galbūt tiekti maistą išsinešimui, M.Praškevičius sakė, kad jam tai neatrodo itin saugu: „Sveikata – svarbiausias dalykas, nesinori rizikuoti. Ketiname artimiausias dvi savaites palaukti, o tada žiūrėti, kas vyksta. Labai tikiuosi, jog Lietuvoje nebus taip, kaip Italijoje, juk kol kas turime nedidelį užsikrėtusiųjų skaičių.“

Vienas žymiausių Lietuvos šefų pridūrė, jog svečių srauto sumažėjimą restoranas ryškiai pajuto jau penktadienį, mat lietuviai ne juokais įsibaimino.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martynas Praškevičius.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martynas Praškevičius.

„Amber Food“ vadovas: „Reikia kalbėti apie ekonominį nedarbingumą“

UAB „Amber Food“, vienas didžiausių restoranų operatorių Lietuvoje, pirmadienį dar negalėjo nieko konkretaus pranešti savo darbuotojams, kurių per visus restoranus skaičiuojama net 1200.

„Šiandien dar bandome kai kuriose vietose dirbti, ruošti maistą išsinešimui, tačiau tai neišgelbės – ką gausime iš tokios paslaugos, net nedengs komunalinių išlaidų, tai joks sprendimas“, – 15min sakė „Amber Food“ generalinis direktorius Gediminas Balnis. 15min primena, jog G.Balnio vadovaujamai „Amber Food“ priklauso tokie populiarūs restoranai, kaip „Katpėdėlė“, „Charlie pizza“, „Manami“, „Guacamole“, „La Crepe“, „Sugamour“ įvairiausiuose šalies miestuose.

G.Balnis: Taip, tai, ką šiandien pasiūlė Vyriausybė, yra patrauklu darbuotojui, tačiau kaip mes, verslas, galime mokėti 40 proc. atlyginimo, kai apyvarta yra lygi nuliui?

„Taip, tai, ką šiandien pasiūlė Vyriausybė, yra patrauklu darbuotojui, tačiau kaip mes, verslas, galime mokėti 40 proc. atlyginimo, kai apyvarta yra lygi nuliui?, – nė neslėpdamas pasipiktinimo teigė pašnekovas (15min primena, kad siekiant išsaugoti darbo vietas, Vyriausybė padengs dalį prastovos išmokų darbuotojams. Valstybės lėšų dalis sudarys 60 proc., bet ne daugiau nei minimali mėnesio alga (607 eurai), – Mūsų toks pagalbos pasiūlymas visai netenkina. Šioje situacijoje kalbėti reikia net ne apie verslo sustabdymą, bet tiesiog apie ekonominį nedarbingumą.

Dabar susidaro įspūdis, jog su savo siūlymais imti paskolas valdžia tiesiog nori nubausti sąžiningai dirbantį verslą. Vien tik praėjusiais metais mūsų įmonė bendrai sumokėjo 9 mln. eurų mokesčių ir eilinį kartą susidaro įspūdis, jog mokesčiai mokami tik į vieną pusę.

Pagaliau, dar viena įdomi situacija: tarkime, mes dengiame 40 proc., atlyginimo, o valstybė – 60 proc. Puikiai žinoma, kad dalis įmonių sėdėjo šešėlyje ir mokėjo minimumą, o mūsų įmonėje atlyginimai nėra maži – administracijoje ir 2–3 tūkstančiai, virėjai uždirba virš 1000. Įsivaizduokite, kokia tai yra našta sąžiningam verslui, kuris generuoja 0 eurų pajamų? Taigi, taip išeitų, kad valdžia siūlo tiesiog bausti legalų verslą. O aš manau, po visos šios krizės bent jau turėtume išeiti iškelta galva, kad legalus verslas yra palaikomas. Visai nenoriu bankroto, kuris būtų lyg bausmė už sąžiningai vystytą verslą“, – 15min pirmadienio popietę sakė „Amber Food“ vadovas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Restorano „Manami“ atidarymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Restorano „Manami“ atidarymas

„Barkodo“ ir „Sakmių“ vadovas: „Kad sektorius nesugriūtų, reikės dotacijų“

Sostinės Sapiegų parke įsikūręs baras „Barkodas“ užsidarė su valdžios įsaku dar penktadienį, o nuo pirmadienio visai užvertos ir restorano „Sakmės“ durys. Tiesa, pasak abiejų šių vietų vadovo Aivaro Šičkaus, „Sakmės“ daugiausiai pajamų gaunančios iš renginių, stulbinantį srauto sumažėjimą ir renginių atšaukimą juto visą praėjusią savaitę.

„Darbuotojų, kurių turime kiek per 20, neatleidžiame. Dalį leidžiame apmokamų atostogų, kita dalis kol kas lieka dirbti, nes baro „Barkodas“ virtuvėje ruošime maistą išsinešimui“, – pasakojo jis, tikinęs, jog itin skrupulingai ketinama laikytis visų saugumo reikalavimų – atsiskaitymai bekontaktėmis kortelėmis, jokio kontakto maistą pristatant ar atsiimant ir pan.

A.Šičkus: Gali būti, jog poreikio užsisakyti ar išsinešti maistą vis tik nebus, stebėsime, kokia paklausa, ir reaguosime.

„Esame įsikūrę „Vilniaus Tech parke“, čia yra darbuotojų, negalinčių dirbti per atstumą, jaučiame pareigą pasirūpinti jų maitinimu. Žinoma, gali būti, jog poreikio užsisakyti ar išsinešti maistą vis tik nebus, stebėsime, kokia paklausa, ir reaguosime“, – teigė jis.

Pašnekovo teigimu, restoranų verslas itin jautrus, visai gali būti, jog viskam užtrukus darbuotojams teks eiti ir neapmokamų atostogų, o kol kas viso sektoriaus akys nukreiptos į valdžios atstovus – kokia pagalba bus pasiūlyta, kokių priemonių bus imtasi – lengvatos? dotacijos?, – kad šiame versle išvis būtų išgyvenusiųjų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aivaras Šičkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aivaras Šičkus

„Kad ir kaip sektųsi su pristatymais, neturime iliuzijų – visam restoranų verslui bus labai sunku. Juk kalba sukasi ir apie atlyginimus, ir nuomos, komunalinius mokesčius. Lauksime valdžios dotacijų, kad šis sektorius visiškai nesugriūtų. Palaiko bent tai, jog darbuotojai demonstruoja tikrą vienybę – nereikėjo badyti pirštais, kas dirbs, kas atostogaus, visi supranta, kad tai situacija, kokios iki šiol nebuvo“, – sakė pašnekovas.

A.Darasevičius: „Net ir vėl atsidarę nebebūsim, kokie buvom“

Pirmadienį dar nebuvo galutinai nutarta, kaip susidarius iki šiol neregėtai situacijai dirbs restoratorių Egidijaus Lapinsko ir Armino Darasevičiaus valdomos maitinimo įstaigos. Šiam duetui priklauso tokie restoranai Vilniuje, kaip „Dine“, „Time“, vyno restoranas „Somm“, japoniško maisto vietos „Rise“, „Kaskasake“, rūkytus gaminius siūlantis „Smokas“, picerija „Time4Pizza“, ERGO valgykla.

A.Darasevičius: Jei per savaitę pamatysime, kad užsakymų mažai, neliks nieko kito, kaip eiti į prastovas.

Kaip teigė A.Darasevičius, kol kas svarstoma gaminti maistą išsinešti restoranuose „Rise“ ir picerijoje, galbūt ilgainiui rūkytus pusgaminius galėtų tiekti ir „Smokas“, taip pat jau pagamintus produktus ERGO valgykla. Tačiau toks planas galioja, jei išvis bus tokio maisto paklausa, pridūrė jis.

„Mūsų vietos, kurios gamins išsinešimui, dirbs minimaliai. Stebėsime ir reaguosime į situaciją. Jei per savaitę pamatysime, kad užsakymų mažai, neliks nieko kito, kaip eiti į prastovas“, – reziumavo jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arminas Darasevičius ir Egidijus Lapinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arminas Darasevičius ir Egidijus Lapinskas

A.Darasevičius pasakojo, jog vis didesnis atoslūgis restoranuose buvo justi jau geras dvi savaites – prabangiausias jų restoranas „Dine“ pastarąsias savaites turėjo itin mažai svečių, buvo atšaukiami renginiai, konferencijos. Viešbutyje veikiantis „Time“ dabar tiekia tik pusryčių krepšelius likusiems svečiams, o ir jų yra itin nedaug.

„Per visas 3 bendroves ir joms priklausančius restoranus turime 100 darbuotojų, labai norime visus išsaugoti, tad kol kas eisim į prastovas. Kaip bus toliau, nežinau, tikėsimės rimtų valdžios sprendimų. Tačiau reikia suprasti, kad net kai atsidarysime, reikės ne mėnesio ir ne dviejų, kol viskas vėl įsivažiuos – grįš vietiniai žmonės, grįš turistai... Bet kokiu atveju, net ir išgyvenę bei vėl atsidarę niekada nebebūsime tokie, kokie buvome“, – apibendrino A.Darasevičius.

L.Čeprackas: „Tai masinė katastrofa“

Dar vienas žinomas virtuvės šefas Liutauras Čeprackas, ką tik oficialiai atidaręs prabanga dvelkiantį fine dining restoraną „Gastronomika“ Vilniuje, taip pat valdantis mėsos restoraną „Meat“, japoniško greitojo maisto restoranus „Ramenas ir pagaliukai“ nė neslėpė tragiškų nuotaikų: „Viskas baigėsi. Svečių srauto neliko jau praėjusią savaitę, rezervacijos buvo masiškai atšaukiamos arba žmonės tiesiog neatėjo net neįspėję. O juk tik svečiai šiame versle yra benzinas, kuris padeda važiuoti – mes gyvenam, kol yra svečių, o praėjusią savaitę jau bebuvo vos 15–20 procentų įprastų pajamų.“

L.Čeprackas: Manau, kad tai verslo pakasynos.

Paklaustas, gal ketina keisti meniu, prisitaikyti prie karantino sąlygų ir tiekti maistą išsinešimui, L.Čeprackas ir dėl to optimizmu netryško, pasak jo, šį formatą bandys palaikyti tik restoranai „Ramenas ir pagaliukai“.

„Ramenus bandysime tiekti ir stebėsime, kiek paklausu. Tačiau manau, jog dalis žmonių bijos užsakyti dėl saugumo, kiti tiesiog sėdės namie ir taupys pinigus. Trumpai tariant, manau, kad tai verslo pakasynos. Ypač greitai viskas baigsis tiems, kurie jau ir šiaip merdėjo, arba ką tik startavusiems naujokams. Tačiau ir tie, kurie išsilaikys, juk nėra tikri, ar atėjus PVM mokėjimo laikui nebus užblokuotos sąskaitos“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Liutauras Čeprackas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Liutauras Čeprackas

Restoranuose, kuriuos valdo L.Čeprackas, dirba apie 70 žmonių, kaip tik pirmadienį jis pasakojo su komanda besitariantis, kaip viską spręsti. „Bent jau darbuotojai yra solidarūs, supratingi, visi suvokia, kad įvyko masinė katastrofa“, – tragiškų nuotaikų ir nepasitikėjimo būsima valdžios pagalba verslui neslėpė virtuvės šefas.

T.Rimvydis: „Reikės labai didelės valdžios paramos“

Tomas Rimvydis, istorinę lietuvišką virtuvę pristatančio restorano „Ertlio namas“ Vilniuje savininkas ir vyriausiasis šefas, taip pat pasakojo, jog visų restoranų padėtis greičiau nei per savaitę tapo absoliučiai nepavydėtina, pasak jo, jau praėjusią savaitę žmonės nuolat skambino ir klausė, ar restoranas dar dirba.

Nors „Ertlio namas“ ėmėsi visų saugumo priemonių – daugiau dezinfekcijos, svečiai sodinti išlaikant atstumą ir pan. – srautas dar savaitgalį, nė nepaskelbus karantino, itin stipriai sumažėjo, buvo justi psichologinė įtampa.

Nuo pirmadienio „Ertlio namas“ užvėrė duris, maisto išsinešimui gaminti nesiruošiama – ne tik dėl to, jog fine dining restoranui tai sudėtinga, tačiau, pasak T.Rimvydžio, ir dėl saugumo: „Gaminant išsinešimui darbuotojai vis tiek turi ateiti į darbą, kažkas turi tą maistą pasiimti ar pristatyti, vyktų žmonių judėjimas. Norisi, kad verčiau visi liktų namie – ir darbuotojai, ir klientai, juk sveikata svarbiausia.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Rimvydis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Rimvydis

Paklaustas, kokius sprendimus jau priėmė ar priims dėl darbuotojų, T.Rimvydis teigė, jog vieni ima atostogas, kiti serga, tad naudosis nedarbingumu.

„Labai laukiame nurodymų iš valdžios, nuo jos labai priklausys viso šio verslo ateitis. Žinoma, esame atsakingas verslas ir kažkiek prisidėsime prie darbuotojų išlaikymo, tačiau atsargų nesame sukaupę, tad tai negalės trukti ilgai, reikia didelės valdžios paramos. Labai gaila restorano komandos, belieka tikėtis, kad viskas neįsisiūbuos, greitai pasibaigs ir žmonės grįš į restoranus, palaikys mus. Dabar stebime nuotaikas, sankcijas, o kokių nors ilgalaikių prognozių net neišeina daryti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“