Restorano „Kuchmistrai“ įkūrėjas Arūnas Tarnauskas: „Ne tik Vilniuje reikia gerų restoranų“

Kai šių metų balandį viename iš Zyplių dvaro pastatų įkurtas restoranas „Kuchmistrai“, greičiausiai mažai kas tikėjosi, jog vasaros savaitgaliais jame sunkiai rasi laisvą staliuką.
Restoranas „Kuchmistrai“ ir jo įkūrėjas Arūnas Tarnauskas
Restoranas „Kuchmistrai“ ir jo įkūrėjas Arūnas Tarnauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tačiau išskirtinę aplinką ir patiekalų patiekimo koncepciją klientams pasiūlęs „Kuchmistrų“ savininkas – Šakiuose puikiai žinomas verslininkas Arūnas Tarnauskas tik šypteli.

Kai jau apsisprendė „gelbėti“ Zyplių dvaro šeimininkus – Šakių rajono savivaldybę – nuo gresiančios dviejų milijonų eurų baudos dėl nesugebėjimo vykdyti įsipareigojimų ES fondams, jis žinojo: naujasis restoranas bus toks, į kurį žmonės važiuos ir iš Kauno, ir iš kitų Lietuvos didmiesčių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restorano „Kuchmistrai“ įkūrėjas ir savininkas Arūnas Tarnauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restorano „Kuchmistrai“ įkūrėjas ir savininkas Arūnas Tarnauskas

„Man nepatinka didmiesčio gyventojų mąstymas. Jie visada sako: „Atvažiuokite pas mus.“ Ne tik Vilniuje reikia gerų restoranų, bet ir provincijoje“, – sakė A.Tarnauskas.

Bendrovę „Gulbelė“ valdantis šakietis šiame mieste taip pat turi ir dvi maitinimo įstaigas – kavinę „Kiba“ ir cukrainę „Laimė“.

2017 m. balandį viename iš Zyplių dvarui priklausančių pastatų buvo atidarytas naujausias jo kūrinys – restoranas „Kuchmistrai“, kuriame galima paskanauti to, ką ant savo stalo rasdavo XIX a. Lietuvos dvaruose gyvenę didikai.

Sėkmės receptas – unikali koncepcija

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restoranas „Kuchmistrai“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restoranas „Kuchmistrai“

Lietuvos didikų virtuvės paveldą puoselėjantis restoranas, siekiantis išsaugoti ne tik kulinarinį, bet ir kultūrinį krašto paveikslą – taip restoranas pristatomas lankytojams. Ir tai nėra tik skambūs žodžiai: ne tik restorano pavadinimas „Kuchmistrai“ (taip vadinti didikų dvaruose virtuvei vadovavę šefai), patiekalai, bet ir aplinka leidžia nusikelti į tuos laikus, kai vakarienė galėjo tęstis ne valandą ar dvi, bet keletą dienų ar net savaitę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restoranas „Kuchmistrai“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restoranas „Kuchmistrai“

Pasak A.Tarnausko, visą koncepciją sugalvojo jis pats. Tiesa, turėjo ir patarėjų. Vienas jų – savo asmenybės atskleisti nenorintis virtuvės šefas – padėjo sudaryti restorano meniu.

Jame – įdomūs ir nepelnytai pamiršti lietuviškos dvarų virtuvės šedevrai, derinami su „prasčiokų“ maistu. Pavyzdžiui, pastarnokais. Pastarieji, sakoma, iki Lietuvą pasiekiant bulvėms, buvo dažniausias maistas tiek ant bajorų, tiek ant paprastų valstiečių stalo. Pastarnokų „neišbrokuodavo“ ir didikai bei jų svečiai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restorano „Kuchmistrai“ patiekalai: šios mažytės „spurgytės“ pagamintos iš pastarnokų
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restorano „Kuchmistrai“ patiekalai: šios mažytės „spurgytės“ pagamintos iš pastarnokų

„Kuchmistrų“ meniu yra ir daugiau kulinarinių „stebuklų“: pavyzdžiui, švelnus krosnyje keptų silkių paštetas, šiene keptas varškės sūris, troškinti raudonieji kopūstai su lazdyno riešutais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restorano „Kuchmistrai“ patiekalai: silkės paštetas bulvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restorano „Kuchmistrai“ patiekalai: silkės paštetas bulvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tai ne burokėliai, o kepti raudonieji kopūstai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tai ne burokėliai, o kepti raudonieji kopūstai

Nemažai meniu galima rasti unikalių derinių su duona. Kaip, pavyzdžiui, ruginės duonos ir jaunų burokų lapų „Šaltybarščius“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restorano „Kuchmistrai“ patiekalai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restorano „Kuchmistrai“ patiekalai

Tai nėra atsitiktinumas: Zanavykų kraštui būdinga duona – tradicinis, kulinarinio paveldo pažymėjimą turintis UAB „Gulbelė“ gaminys. Sakoma, kad jos yra ragavęs kiekvienas, nors kartą lankęsis Šakiuose.

Valgydami „Kuchmistruose“ būsite nustebinti ir dar vieno restorano įkūrėjo sumanymo. Tai – valgio patiekimo būdas, vadinamas „užnešimu“. Pasak restorano „Kuchmistrai“ administratorės Žanetos, taip maistas buvo patiekiamas didikų dvaruose. Pirmasis užnešimas dažniausiai būdavo šaltieji patiekalai, dabar tai prilygtų užkandžiams. Antrasis – sriubos, mėsos (dažniausiai žvėrienos, nes šis kraštas garsėjo medžioklės plotais) ir žuvies „užnešimas“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restorano „Kuchmistrai“ administratorė Žaneta
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restorano „Kuchmistrai“ administratorė Žaneta

Įdomu tai, kad daržovės anuomet būdavo traktuojamos kaip atskiras patiekalas. Taip nuspręsta jas patiekti ir „Kuchmistruose“. Todėl nenustebkite, kad, užsisakę mėsos ar žuvies patiekalą, prie jo nerasite daržovių. Tiesa, apie tai paslaugus personalas paprastai įspėja iš anksto.

Paskutinis „užnešimas“ – desertai, kuriuos primygtinai rekomenduotume paragauti. Kodėl? Nes jie čia kaip reta įdomūs. Pavyzdžiui, kur daugiau paragausite „šaltkošės“ (taip vietos didikai vadino ledus) su „baumkuchenu“, t.y. šakočiu? Arba pastarnokų vaflių su šviežiais agurkais ir svarainių medumi?

Beje, medus greičiausiai bus iš A.Tarnausko bityno, esančio Šakių rajone. Nors valdo nemažą verslo imperiją, verslininkas randa laiko ir pomėgiams. O bitininkystė – vienas iš jų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restorano „Kuchmistrai“ patiekalai: šaltkošė, t.y. ledai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restorano „Kuchmistrai“ patiekalai: šaltkošė, t.y. ledai

Išvardijus daugybę skanių privalumų, dėl ko verta užsukti į „Kuchmistrus“, reikėtų paminėti ir keletą minusų.

Pirmasis, žinoma, kainos. Net ir desertų kaina prasideda maždaug nuo 3 eurų, o karštieji patiekalai (porcija) kainuoja 7,90–9,90 euro.

Jei tikitės, kad porcijos didžiulės, ir vienos jos užteks dviem, turėsite nusivilti. Porcijos gana standartinės ir įprastos restoranui.

„Išeitis galėtų būti patiekalų užsisakymas „užnešimais“: tuomet paėmus keletą jų paragauti galėtų daugiau žmonių“, – kaip vieną iš variantų, jau pamėgtų kai kurių klientų, siūlė restorano administratorė Žaneta. Vis dėlto taupiai pavalgyti šioje vietoje greičiausiai nepavyks. Nors restoranas įkurtas provincijoje, kainos jame – kaip sostinėje.

Svajonė – viešbutis

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restoranas „Kuchmistrai“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restoranas „Kuchmistrai“

Į tokias pastabas „Kuchmistrai“ šeimininkas A.Tarnauskas reaguoja atlaidžia šypsena – jei savaitgaliais restoranas pilnas žmonių, vadinasi, viskas gerai. O už kokybę reikia susimokėti, įsitikinęs jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Tarnauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Tarnauskas

Į šią vietą verslininkas investavo daugiau nei 300 tūkst. eurų. Sutvarkyti restoraną nutarė, kai į jį su pagalbos prašymu kreipėsi Šakių rajono savivaldybė. Pagal įsipareigojimus ES fondams jie privalėjo Zyplių dvare įkurti maitinimo įstaigą. Laikas bėgo, bet niekas nesiėmė tokios rizikingos idėjos.

„Tada valdžia kreipėsi į mane ir aš pagalvojau: „Kodėl gi ne?“ – prisiminė A.Tarnauskas. Paklaustas, ar investicija jau atsipirko, jis palinguoja galvą – dar ne.

„Žinojome, kad klientų vien iš Šakių čia neužteks, todėl ir įrengėme tokį restoraną, į kurį važiuotų žmonės ir iš kitų miestų. Žinoma, vasarą jų daugiau. Šaltuoju metų laiku bus sunkiausia. Dėl to ir turiu tolesnių planų – čia labai reikėtų nakvynės vietų“, – pasakojo verslininkas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restoranas „Kuchmistrai“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restoranas „Kuchmistrai“

Ir šiuos planus jis ėmėsi įgyvendinti per daug nelaukdamas – jei sėkmė lydės, nedidukas, vos keleto kambarių viešbutis bus įkurtas dar viename Zyplių dvaro pastate, kuriame anksčiau gyveno tarnai. Dabar šis pastatas apleistas. O prieš rekonstrukciją dar būtini tyrimai – tokia tvarka galioja visuose paveldo objektuose.

„Jei kasinėtojai nieko neras, viešbutį planuojame atidaryti 2018 m. pabaigoje. O jei ras? Na, tada atidarymas nusikels“, – sakė A.Tarnauskas, neslėpęs, kad norėtų kur kas didesnio nakvynės vietų skaičiaus.

Greta restorano „Kuchmistrai“ įrengus viešbutį išsiplės verslo galimybės – čia bus galima rengti užsakomuosius pobūvius su nakvyne, pavyzdžiui, vestuves. Tokias švenčių vietas lietuviai mėgsta – tai gali patvirtinti Panemunės pilies šeimininkai.

Na, o kol kas į „Kuchmistrus“ galima atvykti trumpam – papietauti, vakarieniauti arba užsisakyti edukaciją „Zanavykų ragaučius“, kurios metu galima susipažinti su tradiciniais Šakių regione patiekalais. Tokiais kaip krosnyje kepta kopūsto galva ar gilių kava. Ši edukacija organizuojama ir Šakiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis