Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Restorano, kuriame maistas kaip namie, sėkmės paslaptis – jokių pusfabrikačių: kasdien patys kepa net ir duoną

Kasdien dienos pietums sugrįžtantys nuolatiniai klientai yra geriausias įrodymas, kad patiekalai skanūs. Dmitrijus Lukaševič kartu su žmona Renata Babič tapę restorano „Spice mood“ Vilniuje savininkais tikina, kad jų sėkmės paslaptis – dirbti patiems, jei reikia net ir indus suplauti, kontroliuoti visas verslo grandis, kad patiekalų kainos nebūtų didelės, o maistas kokybiškas. „Jokių pusfabrikačių – net ir duoną patys kepame kasdien“, – sako Dmitrijus Lukaševič.
„Spice mood“ restorano meniu savininkai Dmitrijus ir Renata
„Spice mood“ restorano meniu savininkai Dmitrijus ir Renata / Asmeninio arch. nuotr.
Temos: 2 Maistas Restoranas

36-erių m. Dmitrijus Lukaševič restorane „Spice mood“ dirba jau trejus metus, o prieš metus tapo jo savininku. Ankstesnė restorano savininkė užsiėmė dar ir kita veikla, kuri jai buvo arčiau širdies, tad restoraną pasiūlė įsigyti Dmitrijui. „Tapti savininku nebuvo didelio iššūkio, nes prieš tai ir patiekalus gaminau, ir išmaniau visas gamybos grandis“, – sako Dimitrij, virėju dirbantis nuo 18 metų, kai baigė profesinę mokyklą.

D.Lukaševič praėjusią vasarą atidarė ir antrą restoraną Savanorių prospekte, išsinuomojo patalpas iš „Tokvilos“, kuri suteikė pasitikėjimo kreditą – dabar ne tik šios įmonės, bet aplinkinių biurų darbuotojai, praeiviai iš gatvės turi galimybę skaniai pavalgyti. „Mūsų pirmasis restoranas Žalgirio gatvėje taip pat dalyvavo konkurse dėl patalpų nuomos ir nukonkuravo kelis kitus pretendentus“, – teigia Dmitrijus.

Net ir duoną kepame patys kasdien, todėl ji visada šviežia.

Antram restoranui vadovauja Dmitrijaus žmona Renata. Ji atsakinga už viską, taip pat ir už švarą, plauna net indus – tiesa, ši darbą atlieka indaplovė, tereikia tik į ją sudėti indus.

Asmeninio arch. nuotr./„Spice mood“ restorano meniu
Asmeninio arch. nuotr./„Spice mood“ restorano meniu

Darbo diena prasideda 6 val. ryto

Dmitrijus pasakoja, kad maitinimosi verslas yra sudėtingas, reikia dirbti pačiam, viską žinoti ir kontroliuoti, dalyvauti visuose gamybos etapuose: „Kadangi daugelį darbų padarau pats, sutaupau nesamdydamas papildomo darbuotojo ir galiu išlaikyti konkurencingas patiekalų kainas. Kita vertus, žmonėms, kurie pas mus dirba (6 samdomi darbuotojai), norisi mokėti normalų atlyginimą.“

D.Lukaševič dirba ne tik restorano vadovu, rūpinasi produktų užsakymais, bet ir gamina patiekalus. „Mano darbo diena prasideda 6 val. ryto. Nenaudojame jokių pusgaminių, net ir mėsos faršą ruošiame patys, kad klientai gautų tikrai kokybišką maistą. Pats verdu sriubas, gaminu padažus, salotas. Net ir duoną kepame patys kasdien, todėl ji visada šviežia“, – sako verslininkas.

Atidarius antrą restoraną, Dmitrij dirba dar daugiau – ruošia karštų patiekalų pusgaminius ir veža į Savanorių prospekte įsikūrusią maitinimosi įstaigą. Vietoje ruošiamos tik salotos ir verdama sriuba. „Netrukus sugrįžta į darbą mūsų virėja, kuri buvo išėjusi dekretinių atostogų – ji dirbs antrame restorane“, – teigia Dmitrijus.

Asmeninio arch. nuotr./„Spice mood“ restorano meniu
Asmeninio arch. nuotr./„Spice mood“ restorano meniu

Klientai žino, ko tikėtis

Tiesą sakant, „Spice mood“ reikėtų vadinti ne restoranu, bet valgykla, nes įdiegta savitarnos sistema – darbuotoja įdeda į lėkštę pasirinkto maisto, pačiam reikia atsiskaityti kasoje, nusinešti indus. „Tik mūsų kėdės, stalai ir indai aukštesnės kokybės, kaip restorane“, – tvirtina įmonės savininkas.

D.Lukaševič teigia, kad kitos valgyklos dažniausiai stengiasi paruošti daug patiekalų – 7–8 rūšių, nuo vištienos, žuvies iki kiaulienos, ir kiekvieną kartą – vis tas pats meniu, o „Spice mood“ apsiriboja kasdien paruošdami 3–4 patiekalus, vasarą dar siūlomas ir lengvesnis patiekalas – salotos.

Pasak verslininko, klientai žino, ko tikėtis atėjus pavalgyti į „Spice mood“. Pirmadienis – aštrios vištienos troškinio diena. Antradienis pakvimpa bulviniais ar varškės patiekalais. Trečiadienį karaliauja Dmitrijaus mėgstamiausias patiekalas – kotletai. „Galėčiau jų valgyti kasdien ir net po du kartus“ – šypsosi virėjas. Ketvirtadienį dažniausiai gaminami Kijevo kotletai, o penktadienį norisi atsipalaiduoti, pasimėgauti „nesveiku maistu“, todėl klientams siūloma tortilija, kebabas ar burgeris.

Asmeninio arch. nuotr./„Spice mood“ restorano meniu
Asmeninio arch. nuotr./„Spice mood“ restorano meniu

Meniu nėra rutinos

„Spice mood“ asortimente yra apie 100 patiekalų, kiekvieną savaitę jie skirtingi: kiauliena gali būti kepta grilyje, užkepta su sūriu, paruošta kaip karbonadas. Iš jautienos ruošiami troškiniai, bifšteksai ar kepsniai. Žuvis kepama su daržovėmis ar gamina „fish“ čipsai. Vegetariškai dienai siūlomas varškės apkepas ar lietiniai blynai.

„Siūlome ir egzotiškų šalių virtuvių patiekalų – sušių, „wok“ keptuvėje paruoštų makaronų. Meniu nuolat atnaujiname, pas mus nebūna rutinos“, – tvirtina virtuvės šefas ir priduria, kad negamina tik cepelinų, tačiau mėgsta bulvinius pirštelius su mėsa ir ragelius vietoj žemaitiškų blynų. „Man skaniau skamba ragelis nei blynas, nors iš principo tai tas pats patiekalas“, – sako verslininkas.

Asmeninio arch. nuotr./„Spice mood“ restorano meniu
Asmeninio arch. nuotr./„Spice mood“ restorano meniu

Ruošia dienos pietus ir savaitgalio banketus

„Spice mood“ ruošia tik dienos pietus darbo dienomis. Savaitgaliais rengia banketus pagal užsakymus šeimos šventėms, vestuvėms. Tuomet darbas trunka visą dieną. O kada verslininkas ilsisi? „Geras klausimas, – šypteli Dmitrijus. – Dirbu iki 15 valandos, tai laisvas laikas po pietų, jei nereikia susitikti su klientais.“

Su kitomis maitinimosi įstaigomis „Spice mood“ stengiasi konkuruoti patiekalų kainomis. Pasak D.Lukaševič, pas juos nebrangu, sriuba ir antras patiekalas kainuoja 5,8 eur.

„Stengiamės nedidinti kainų. Kadangi pats užsakinėju produktus, galiu pasirinkti kainas, nuolaidų pasiūlo ir tiekėjai. Tiesiogiai iš Lietuvos ūkininkų neperku, nes pas juos brangiau. Suprantu, jiems irgi sunku išgyventi“, – mano verslininkas.

Profesiniai iššūkiai ir netikėti sunkumai

Pasak Dmitrijaus, šiame versle sunkiausia, kaip nebūtų keista, ne kepsnį iškepti ar padažą pagaminti, o priimti prekes – kartais dėžės sunkios, viską reikia sunešti.

Tiesa, buvo ir profesinių iššūkių, kai pirmą kartą turėjo surengti banketą atvirame lauke, pradedant nuo palapinių, staltiesėmis padengtų stalų, gėrimų, karštų patiekalų, kavos ir viso kito – sudėtinga lauko sąlygomis. Be to, važiuoti reikėjo toli, buvo neramu, kad tik ko nepamiršus.

Kitais metais laukia naujas iššūkis – užsakytos vestuvės 100-ui žmonių. „Tiek svečių retai būna. Dažniausiai šeimos šventėse dalyvauja 30–40, daugiausia 50 žmonių“, – tvirtina restorano savininkas.

Paruošti vaišes tokiam dideliam būriui žmonių reikia patirties – svarbiausia viską iš anksto susiplanuoti, užsakyti produktus ir gaminti etapais. Pirmiausia marinuojama mėsa ir toliau viskas paeiliui. Paskutiniai gaminami vieno kąsnio užkandžiai, kurie turi būti paruošti valandą prieš šventę. „Žinoma, dirbu ne vienas, dažniausiai dviese ar trise“ – teigia D.Lukaševič.

Mėgstamiausi patiekalai ir klientų padėkos

Dmitrijus prisipažįsta, kad namuose negamina jau metus laiko – maisto lieka nuo dienos pietų, juk neišmesi – užtenka ir jo šeimai, ir darbuotojams išsinešti namo.

Virtuvės šefo mėgstamiausias patiekalas – jau minėtas kotletas, kurio paslaptis – raudonėliais gardinta mėsa. Antroje mėgstamiausių patiekalų vietoje – burgeris: pasak Dmitrij, itin svarbi mėsos kokybė – gaminamas iš kokybiškos jautienos, kurią permala du kartus. Būtinas ingredientas ir karamelizuoti svogūnai. Trečioje vietoje – wok keptuvėje paruošti makaronai.

Restorano savininkas džiaugiasi, kad dažnai sulaukia padėkų po banketų, teigiamų atsiliepimų žmonės palieka ir facebook‘e: „Tai, kad nuolatiniai klientai sugrįžta valgyti dienos pietų – tai ir yra geriausia padėka.“

Jei D.Lukaševič sunerimsta, pažvelgęs į pustuščią dienos pietų salę, ir savo ilgametės kolegės Kristinos klausia, „kur žmonės“, ji ramiai atsako: „Nesijaudinkite, kiek ateis, visi bus mūsų“. Ir tikrai, iki 15 valandos visi patiekalai būna išparduoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas