Restorano „La Provence“ virtuvės šefas: „Vilniuje žmonės vertina gerą maistą“

Vilniuje galima ant pirštų suskaičiuoti restoranus, kuriems tiktų epitetas „legendinis“. Vienas tokių – „La Provence“ sostinės senamiestyje, menantis daugybę garbių svečių ir įspūdingų švenčių. Kurį laiką apie jį nesigirdėjo, tačiau jau 2 mėnesius senovę menančiuose namuose vėl skamba krištolo taurės, dengiami stalai, laukiama svečių. O juos nustebinti pasiruošęs virtuvės šefas Maksimas Mantorovas.
Maksimas Mantorovas
Maksimas Mantorovas / Vyginto Skaraičio nuotr.

„Restorane galima pasilepinti, atsiduoti skoniams, o paprastą maistą mes valgome namuose“, – įsitikinęs naujus šeimininkus įgijusio restorano „La Provence“ virtuvės šefas M.Mantorovas.

Gimęs Kaliningrade, prieš šešerius metus jis ten sutiko savo kelrodę žvaigždę – Lietuvoje anuomet gerai žinomą itališkų restoranų kūrėją ir meniu sudarytoją Ignacio Rosą. „Ignacio į Kaliningradą atvyko suburti virtuvės komandos naujame, penkių žvaigždučių viešbutyje, – prisimena Maksimas. – Užsienietis šefas Kaliningrade – juk tai stebuklas! Metėme viską ir nubėgome pas jį mokytis. Iš pradžių dirbau Ignacio padėjėju, vėliau, kai jis išvyko – „Triumph Palace“ virtuvės šefu“.

Maksimas pripažįsta: kelius į Lietuvą jam irgi atvėrė Ignacio. „Gavau ne tik jo rekomendacijas, jis mane stūmė, skatino, ragino nebijoti, – pasakoja Lietuvoje jau keletą metų gyvenantis Maksimas. – Iš pradžių išvykau į Čeliabinską, paskui į Maskvą. Čia dirbau konsultantu, kūriau meniu naujiems restoranams, paskui atvykau į Lietuvą, į Palangą, tapau „Palanga SPA Luxury“ restorano virtuvės vadovu“.

Vyginto Skaraičio nuotr./Maksimas Mantorovas
Vyginto Skaraičio nuotr./Maksimas Mantorovas

Praėjusį rudenį Maksimas atsisveikino su „Palanga SPA Luxury“ restoranu, buvo trumpam išvykęs į Maskvą, tačiau žiemą vėl grįžo. „Lietuva mane traukia, – neslepia Maksimas. – Pažįstu daug kolegų, man patinka Vilnius, žmonės čia vertina gerą maistą“.

Nėra blogų vietų yra bloga virtuvė.

Italo, su kuriuo Maksimas susipažino Kaliningrade, įtaka buvusi tokia stipri, kad Viduržiemio jūros virtuvė iki šiol yra stipriausias virėjo arkliukas. „Nėra blogų vietų yra bloga virtuvė“, – šypsosi Maksimas ir pasakoja patyręs, kad žmonės šiandien vis dažniau ieško tikro skonio ir paprasto, aiškaus, tačiau gražiai patiekto maisto. „Kasdien molekulinės virtuvės patiekalais juk nesilepinsi“, – dar priduria.

Geriausias jausmas jam pačiam – kai prabudęs ryte supranta: vakarienė buvo nuostabi. Taip norėtų, kad jaustųsi ir jo svečiai. „Šiek tiek prabangos, bet svarbiausia – daug ir gero skonio. Nėra geresnio jausmo, kai tavo svečiai išeina pavalgę“, – sako daugybės konkursų nugalėtojas, bronzos, sidabro ir aukso medalių laimėtojas M.Mantorovas.

Du mažus vaikus auginantis virtuvės šefas tikina mėgstąs visokį maistą, tačiau, dabar dažniausiai valgo tą patį, ką ir vaikai – mažiau druskos, mažiau cukraus, mažiau prieskonių. „Sunku patikėti, bet natūralumas atskleidžia tikro maisto skonį“, – sako.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų