Perlaužk ir paragauk!
Smidrą aš visada perlaužiu ir paragauju. Jeigu jo žievelė yra labai jauna, jos tiesiog nereikia lupti. Kartais tereikia nupjauti kotelio galiuką.
Virtuvės šefo teigimu, geriausias būdas išsirinkti smidrus – nesivaržyti ir tiesiog paragauti, nesvarbu kur juos rinksitės, turguje ar prekybos centre.
„Smidrą aš visada perlaužiu ir paragauju. Jeigu jo žievelė yra labai jauna, jos tiesiog nereikia lupti. Kartais tereikia nupjauti kotelio galiuką. Ne viršūnėlę, o tik apačią. Ji kartais būna sukietėjusi. Tačiau jei smidras tik ką skintas ir tikrai šviežias, jį galima valgyti ir žalią. Aš – tikras žalių smidrų gerbėjas“, – juokiasi Robertas.
Virti ir kaip virti
Štai kur klausimas! Visų pirma, Robertas atkreipia dėmesį į indą, kuriame ruošiatės virti smidrus.
„Reikalingas siauras puodas. Taip smidrai nesukris į vandenį, o jų viršūnėlės bus vos vos iškilusios, – smidrų ruošimo paslaptimis dalijasi Robertas. – Nepamirškite, kad vandeniu reikia užpilti tik kotelių apačią. Viršūnėlės suminkštės nuo garų“.
Virtuvės šefas primena, kad per ilgai verdami smidrai, o ir kitos daržovės, praranda skonį ir spalvą.
„Smidrai, kaip ir itališki makaronai, neturi būti išskydę. Šiandien restoranuose dažnai patiekiamos troškintos arba tik nuplikytos morkytės ir kitos daržovės. Man tai – labai skanu, o svarbiausia – sveika“, – sako Robertas.
Taip pat skaitykite: Gintarė Gurevičiūtė: „Vaisiams ir daržovėms laiko rasti tikrai nesunku“
Druskai – stop!
Smidrai itin greit sugeria druską. Tik persūdysite vandenį ir šparagai iš karto praras savo skonį. Smidras – subtili daržovė, jos tikrai neturi užgožti druska.
Roberto teigimu, ruošiant patiekalus iš smidrų derėtų itin atsargiai elgtis su druska.
„Smidrai itin greit sugeria druską. Tik persūdysite vandenį, ir smidrai iš karto praras savo skonį. Smidras – subtili daržovė, jos tikrai neturi užgožti druska“, – sako Robertas ir priduria, kad dėl specifinio skonio smidrai dažnai yra ne visiems priimtini, tačiau išmokus juos derinti prie tam tikrų patiekalų, tampa tiesiog nepakeičiami.
„Tai daržovė, kuri niekada nieko nesugadins“, – tvirtina virtuvės šefas.
Kas su kuo dera?
„Kas už šefą geriau žino, kas prie ko tinka? – šmaikštauja Robertas ir vardija patiekalus, kurių paruošimui naudoja smidrus: – Tai ir klasikiniai smidrai su olandišku padažu, salotos, įvairūs garnyrai. Be smidrų neapsieinu ruošdamas Lietuvoje jau visai pamėgtą rizotą.“
Roberto teigimu, pats virtuvės šefas prie patiekalo turėtų parinkti garnyrą.
„Kartais stebiuosi, kai manęs paklausia, ko norėsiu prie kepsnio. Prašau, pasiūlykite garnyrą! Man smagu, kai už mane parenka daržoves ir padažus. Juk dabar turime tiek vaisių ir daržovių. Nekopijuokite, kurkite savo madas!“, – sako R. Ščesnavičius.
Kur pirkti smidrus ir kitas daržoves?
Gali būti, kad visai netrukus smidrų, o ir kitų daržovių užaugintų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje lietuviai ims vartoti dar daugiau. Nepamiršti jų įtraukti į savo meniu skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, kuri praeitais metais pradėta ir Lietuvoje.
Šios kampanijos tikslas – paskatinti Lietuvos gyventojus pradėti gyventi sveikiau ir per dieną suvalgyti bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves. Būtent tiek rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.
Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.