Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ridikėlių sezono startas: kuo jie naudingi ir kaip ruošti? Keptų ir marinuotų ridikėlių receptai

Parduotuvių lentynose savo apvaliomis formomis ir ryškia spalva akis traukia šviežio derliaus ridikėliai. Ankstyvasis pavasaris šioms daržovėms yra pats pikas, todėl nepasinaudoti jų nauda, neparuošti tradicinių, o ir naujų patiekalų iš jų būtų tikra nuodėmė.
Ridikėliai
Ridikėliai / Fotolia nuotr.

Ridikėliai – nuo seno pažįstama, lietuvių mėgstama, pilna vitaminų ir skoninių savybių daržovė, kuri lengvai pasiduoda įvairiems kulinariniams eksperimentams, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kupini naudingų medžiagų

Ankstyvą pavasarį bene pirmieji apdovanojantys šviežiu derliumi, ridikėliai yra puiki priemonė kovojant su po žiemos ištinkančia avitaminoze.

Ridikėliuose labai mažai riebalų, tačiau daug ląstelienos ir angliavandenių.

Kaip pasakoja sveikos gyvensenos propaguotoja ir restoranų šefė Aida Matulevičiūtė, ridikėliai pasižymi ne tik išskirtiniu – pusiau švelniu, pusiau aštriu – skoniu, bet ir savo maistinėmis savybėmis. Juose gausu vitaminų C, PP, B1, B2, įvairių fermentų, lengvai pasisavinamų kalio, geležies, natrio, fosforo ir mineralinių medžiagų. Be to, ridikėliai gerina virškinimą, padeda atsikratyti organizme susikaupusių toksinų.

„Ridikėliuose labai mažai riebalų, tačiau daug ląstelienos ir angliavandenių. Tai – dietinė daržovė, todėl po žiemos ji itin tinkama sugrįžti į taip visų pasiilgtas salotas. Skonio ir spalvų dermė papuoš kiekvieną lėkštę, o į įprastą mitybos racioną įneš pavasariško lengvumo“, – teigia A.Matulevičiūtė.

Galima ir kepti, ir marinuoti

Pasak prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, ridikėlių pirkėjai būna išsiilgę, jų parduotuvėse atsiranda nuo kovo pradžios, tačiau vis tik, pagal populiarumą jie nusileidžia ir morkoms, ir kitoms daržovėms. „Matyt, dauguma žmonių ridikėlius vis dar yra įpratę valgyti šviežius, neapdorotus, nors jie tikrai lengvai pasiduoda kulinarinėms interpretacijoms“, – pastebi ji.

Fotolia nuotr./Sumuštiniai su ridikėliais
Fotolia nuotr./Sumuštiniai su ridikėliais

Tokiai nuomonei antrina ir A.Matulevičiūtė. „Lietuvoje ridikėlius dauguma valgo labai tradiciškai – šviežios ridikėlio skiltelės atsiduria salotose ar ant sumuštinių, tačiau šių daržovių galimybės yra kur kas platesnės, jas galima termiškai apdoroti. Ridikėliai puikiai tinka įvairiems patiekalams paskaninti ir tikrai ne tik šviežiu pavidalu. Juos galima kepti ant grilio su kitomis daržovėmis, kepti orkaitėje, gaminti traškučius, dėti į troškinius, virti ar net marinuoti“, – įsitikinusi A.Matulevičiūtė.

Marinuoti ridikėliai

Šis patiekalas bet kuriuo metų laiku praturtins žuvies ar mėsos kepsnį bei taps puikiu pagardu.

Ingredientai:

  • 0,5 kg ridikėlių;
  • 1 stiklinė vandens;
  • 1 stiklinė baltojo vyno acto;
  • 2 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 valg. šaukšt. garstyčių grūdelių;
  • juodųjų pipirų grūdelių;
  • keli lauro lapeliai;
  • 1–2 česnako skiltelės;
  • sauja šviežių, kapotų krapų.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai paruoškite marinatą: vandenį sumaišykite su cukrumi, druska ir baltojo vyno actu. Jei skonis pasirodys per blankus, pagardinkite trūkstamu akcentu. Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Juos sudėkite į nedidelį stiklainį, ten pat meskite lauro lapelius, berkite juodųjų pipirų grūdelius ir šaukštą garstyčių, sukapotus česnakus ir krapus. Viską užpilkite gerai išmaišytu marinatu, sandariai užsukite ir dėkite į šaldytuvą. Ragauti galima jau po paros!

Pastaba: Jei ridikėlius norite išsaugoti žiemai, užpilti reikia karštu marinatu. Vandenį užvirkite, berkite cukrų, druską ir maišykite, kol užvirs. Nukėlus vandenį nuo kaitros, supilkite actą ir šiuo marinatu užpilkite paruoštus ridikėlius. Sandariai užsukite, stiklainį atvėsti palikite dugnu į viršų.

„Scanpix“ nuotr./Ridikėliai
„Scanpix“ nuotr./Ridikėliai

Kepti ridikėliai

Ieškote gurmaniško garnyro? Šis receptas kaip tik jums – kepti ridikėliai daug kam vis dar naujiena. Praradę truputį savo aitrumo bei aštrumo ir įgavę salstelėjusio skonio, kepti ridikėliai puikiai nuspalvins bet kurį patiekalą arba taps tikrai netikėtu užkandžiu.

Ingredientai:

  • 0,5 kg ridikėlių;
  • 1 valg. šaukšt. kepintų sezamo sėklų;
  • 2 valg. šaukšt. sojų padažo;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
  • 1 raudonasis svogūnas.

Gaminimas:

1. Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite ketvirčiais. Juos sudėkite į kepimo indą ir užpilkite abiejų rūšių aliejumi bei vienu šauktu sojų padažu. Pašaukite ridikėlius į įkaitintą iki 190 laipsnių orkaitę bei pakepkite apie 15-20 min.

2. Kubeliais supjaustykite svogūną ir, švelniai apkepus ridikėliams, sudėkite juos kepti kartu. Kepkite kol svogūnai įgaus gelsvą atspalvį (apie 5-10 min.).

3. Iš orkaitės ištrauktus ridikėlius apšlakstykite šaukštu sojų padažu ir suberkite sezamo sėklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais