- Plonais šiaudeliais susmulkinkite (arba sutrinkite stambia trintuve) morkas ir obuolį.
- Nuvalykite imbiero šaknį ir sutrinkite stambia trintuve. Supjaustykite svogūnus. Dėkite viską į dubenį ir pridėkite riešutų.
- Užpilui sumaišykie actą, klevų sirupą, alyvuogių aliejų, druską bei pipirus.
- Apipilkite salotas užpilu ir leiskite kiek pastovėti.
1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite lazdelėmis (galite naudoti ir jaunas nedideles morkytes, jų net nereikės pjaustyti). Jas sumaišykite su kapotomis petražolėmis, šviežiu tarkuotu imbieru ir aliejumi.
2. Sudėkite morkas su priedais ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos. Pabarstykite druska ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.
1. Sumaišykite citrinos sultis, obuolių actą ir garstyčias. Supilkite alyvuogių aliejų ir elektriniu maišytuvu suplakite iki tirštos grietinėlės konsistencijos.
2. Sumaišykite trintą imbierą, ananasus, krevetes su gautu padažu. Tiekite salotų lapuose ir pagardinkite smulkintais svogūnų laiškais bei sezamų sėklomis.
Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...
1. Daržoves supjaustykite panašaus dydžio kubeliais, užpilkite sultiniu, kad apsemtų, ir virkite apie 30 – 40 min.
2. Pagardinkite prieskoniais ir sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Saulėta virtuvė“
1. Iš pradžių išvirkite ryžių spagečius. Išvirusius juos nupilkite šaltu vandeniu ir atidėkite.
2. Į didelį puodą supilkite vištienos sultinį, įberkite maždaug 8 arbat. šaukšt. nulupto ir smulkiai supjaustyto imbiero, česnaką ir griežinėliais supjaustytus svogūnus. Vištienos sultinį užvirkite ir palikite lengvai virti ant vidutinės ugnies.
3. Tuomet į sultinį supilkite sojos padažą, įberkite žiupsnelį druskos, čili paprikos ir smulkiai pjaustytą vištienos filė. Sriubą 5 minutes virkite ant vidutinės ugnies.
4. Praėjus nurodytam laikui, suberkite į sriubą ryžių spagečius, puodą nukelkite nuo ugnies ir prieš patiekdami palaikykite uždengtą dar 5 minutes.
1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Pabaigoje į keptuvę įdėkite morkas, bulves.
2. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, sudėkite apkeptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių.
3. Išspauskite apelsinų sultis, išimkite kuo daugiau minkštimo iš jų vidaus. Nutarkuokite vieno gerai nuplauto apelsino žievelę. Sudėkite viską į sriubą kartu su tarkuotu imbieru ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tolygios masės.
4. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos. Įmaišykite kokosų pieną.
5. Keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamų sėklas ir pabarstykite sriubą ją patiekdami.
1. Jei krevetės nelukštentos – išlukštenkite.
2. Krakmolą sumaišykite iki tyrės su vandeniu. Gautą masę sumaišykite su krevetėmis, kiaušinio baltymu ir žiupsneliu druskos.
3. Įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus apie minutę pakepinkite žirnių ankštis. Įdėkite cukrų ir truputį druskos. Pakepinkite vartydami dar minutę. Išgriebkite žirnius į lėkštę.
4. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir minutę pakepinkite krevetes. Išgriebkite krevetes, sudėkite į keptuvę imbierą ir svogūnus (jei reikia, prieš tai įpilkite šiek tiek aliejaus) ir pakepinkite apie minutę
5. Sudėkite atgal krevetes, supilkite sojos padažą ir cheresą, pusę minutės pakepkite ir patiekite kartu su žirniais. Esminis dalykas – keptuvė visą laiką turi būti gerai įkaitusi. O jei turite kinišką keptuvę wok – dar geriau.
1. Tešlą paginkite pagal pagrindinį itališkos duonos receptą. ji rasite čia: Itališka duona fokačija.
2. Pakilusią tešlą padalykite į keturias dalis, iškočiokite (arba ištampykite) maždaug 1 cm storio apvalius paplotėlius ir palikite pastovėti apie pusvalandį.
3. Nulupto imbiero gabalėlį supjaustykie plonais griežinėliais.
4. Aitriosios paprikos ankštelę nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas ir supjaustykite labai plonomis juostelėmis.
5. Į pakilusius paplotėlius įspauskite imbiero griežinėlius ir paprikų juosteles.
6. Apšlakstykite aliejumi, apibarstykite ruduo ju cukrumi ir rupia jūros druska.
7. Fokačiją kepkite 250 laipsnių karštumo orkaitėje 8–10 minučių. Iškepusią ištraukite ir atvėsinkite.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais ir sumeskite į dubenį.
2. Česnakus nulupkite, susmulkinkite. Imbierą nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.
3. Jogurto indelį iškratykite į dubenėlį ir sumaišykite su smulkintais česnakais, tarkuotais imbierais, kariu ir aitriosios paprikos milteliais. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai tarkuotais juodaisiais pipirais. Marinatą užpilkite ant vištienos ir gerai išmaišykite.
4. Indą uždenkite ir bent parą marinuokite.
5. Marinuotus vištienos gabalėlius suverkite ant iešmelių. Jei naudosite medinius, nepamirškite jų pamirkyti vandenyje.
6. Kepkite įkaitintoje kepsninėje apie 10–12 min.
7. Valgykite su keptomis bulvėmis ir vaisiniu jogurto padažu. Jį paruošite 3 skilteles česnako sumaišiusi su 300 g natūralaus jogurto ir šaukšteliu apelsinų džemo.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...
1. Žuvų gabaliukus (šaldytų atšildyti nereikia) pasūdykite, pabarstykite pipirais.
2. Cukinijas supjaustykite griežinėliais. Imbierus smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su medumi, šaukštu citrinų sulčių ir žiupsneliu maltų kalendrų. Cukinijas su imbierų mišiniu porą minučių patroškinkite keptuvėje įkaitintame svieste. Baigdama troškinti atskieskite sultiniu.
3. Atkirpkite maždaug 50 cm kepimo plėvelės. Vieną jos galą užriškite, maišelyje paskleiskite cukinijų griežinėlius, ant jų išdėliokite žuvų gabaliukus. Tada užriškite ir kitą plėvelės galą.
4. Plėvelę keliose vietose pradurkite, dėkite ant šaltų grotelių ir 20 min. kepkite iki 175`C įkaitintoje orkaitėje.
5. Į keptuvėje likusį skystį suberkite ciberžolių miltelius, miltus ir maišydama kaitinkite, kol padažas sutirštės. Pagardinkite likusiomis citrinų sultimis.
6. Iškepusią žuvį ištraukite iš orkaitės, plėvelę perpjaukite išilgai, žuvį ir cukinijų griežinėlius išdėliokite į lėkštes, apšlakstykite padažu ir papuoškite rozmarinų šakelėmis.
7. Prie tokios žuvies labiausiai tinka bulvių košė.
Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...
1. Moliūgą, supjaustytą kubeliais kartu su susmulkintu česnaku, pakepinkite su gabalėliu sviesto (maždaug 30 g). Kai kubeliai suminkštės, supilkite ant jų džiuvėsėlius ir dar šiek tiek pakepinkite.
2. Suberkite gabalėliais pjaustytą vištieną, įberkite pagal skonį vištienos prieskonių, žiupsnelį tarkuoto imbiero, įdėkite likusį sviestą ir patroškinkite 5 min. uždengtoje keptuvėje.
3. Kai šiek tiek atvės, troškinį apšlakstykite citrinos sultimis.
4. Papuošti geriausiai tiktų citrinos griežinėliai bei šviežių mėtų lapeliai. Jei jų neturite, tiks ir petražolės ar kiti žalumynai.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Į keptuvėje įkaitintą aliejų sudėkite smulkintus česnakus, imbierą bei pjaustytus svogūnus ir keletą sekundžių maišant viską apkepkite.
2. Tuomet sudėkite pjaustytą vištieną (pirmiausiai ją pamarinuokite sojos padaže) ir apkepinkite, kol vištiena apskrus.
3. Vėliau sudėkite pjaustytą papriką ir maišant dar pakepinkite keletą minučių. Poto dėkite žirnelius bei riešutus ir maišant dar pakepinkite apie 2 minutes.
4. Galiausiai supilkite sojos padažą ir sezamų aliejų.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Supjaustykite vištieną 1,5 cm kvadratėliais.
- Dubenyje sumaišykite sutraiškytą česnaką, imbierą, alyvuogių aliejų ir žaliosios citrinos sultis. Apvoliokite vištieną marinate ir trumpam dėkite į šaldytuvą (laikykite ne ilgiau 20 min.).
- Kepkite vištieną keptuvėje, kol gražiai apskrus.
- Jei norite, kad būtų sočiau patiekite su ryžiais. Jei skaičiuojate kalorijas, rinkitės šviežias salotas.
Skanaus!
Receptas Viktorijos Ramašauskaitės
- Pirmiausiai paruoškite lašišą: ją nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais, sudėkit į plokščią indą, pagal skonį pabarstykite druska, cukrumi ir apliekite marinatu, paruoštu iš tarkuotų imbierų, pusės citrinos sulčių, nutarkuotos citrinos žievelės, viskio, 2 šaukštų aliejaus ir krienų.
- Indą su lašiša uždenkite maistine plėvele ir bent per naktį pamarinuokite.
- Kininį kopūstą išskirstykite lapais ir pakepinkite šaukšte aliejaus.
- Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
- Avokadą nulupkite, išimkite kauliuką, kiek pasmulkinkite ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
- Dar šaltus baravykus supjaustykite plonyčiais griežinėliais, apšlakstykite aliejumi, berkite druskos, pipirų, jeigu norite, galite labai saikingai užspausti citrinos sulčių.
- Į lėkštes dėkite kininio kopūsto lapų, lašišų gabalėlių ir baravykų griežinėlių.
- Ant viršaus paskleiskite avokado griežinėlių.
- Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Blauzdeles įtrinkite pipirais, druska, rozmarinais ir česnakais.
- Paruoškite marinatą. Medų sumaišykite su citrinų sultimis, sojų padažu, garstyčiomis, aliejumi, smulkiai tarkuotu imbieru.
- Apšlakstykite blauzdeles marinatu, gerai paminkykite rankomis, kad tolygiai pasiskirstytų, ir palikite per naktį marinuotis.
- Šias blauzdeles galite kepti ant grotelių ant laužo arba orkaitėje. Jei kepsite orkaitėje, kepimo skardą išklokite folija ir išdėliokite ant jos blauzdeles. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 50–60 min. Retkarčiais apšlakstykite marinatu, kuriame mėsa mirko.
- Išvirkite makaronus pagal pakuotės nurydomus.
- Kiaulienos filė supjaustykite juostelėmis. Cukiniją perpjaukite išilgai į keturias dalis ir išpjaukite centrinę dalį su sėklomis. Supjaustykite centimetro storio gabaliukais. Ananasą supjaustykite kubeliais, o svogūną – griežinėliais.
- Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus.
- Sudėkite filė juosteles ir pakepinkite 1 minutę maišydami.
- Sudėkite daržoves ir vaisius. Kepkite dar 2–3 minutes aukštoje temperatūroje.
- Supilkite pakepimo padažą ir virkite žemoje temperatūroje maždaug 2 minutes.
- Sudėkite makaronus ir maišykite maždaug 1 minutę.
- Papuoškite šviežiomis kalendromis.
Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“