Rožinis šefo Deivydo Praspaliausko meniu Berlyno gastrofestivalyje tapo artėjančio „Vilnius Pink Soup Fest“ šaukliu

Vienas geriausių Lietuvos šefų Deivydas Praspaliauskas su savo restorano „Amandus“ komanda išmone ir talentu sužavėjo išrankiuosius Berlyno gurmanus.
D.Praspaliausko kurti patiekalai „Unexpectedly Pink by Vilnius“
D.Praspaliausko kurti patiekalai „Unexpectedly Pink by Vilnius“ / Pranešimo autorių nuotr.

Specialiai festivaliui „eat!berlin“ ruoštame 10 patiekalų degustaciniame meniu rožiniai atspalviai lietuvių komandos sukurtuose patiekaluose atsiskleidė su rafinuota elegancija ir drąsa eksperimentuoti, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pasak šefo, rožinė spalva, mums įprasta šaltibarščiuose, maiste yra labai reta, tad buvo įdomu kūrybiškai pateikti temą „Unexpectedly Pink by Vilnius“ ir pakviesti vakarienės svečius į Vilniaus šaltibarščių festivalį, vyksiantį jau birželio 1 dieną.

Vilnius gastro turizmo žemėlapyje

Berlyno gastrofestivalis „eat!berlin“ laikomas vienu inovatyviausių ir prestižiškiausių gastro festivalių pasaulyje. Festivalio organizatorius, kasmet ieškančius naujų gastronominių idėjų, sudomino „Vilnius Pink Soup Fest“ koncepcija: tikrai nedažnai pasitaiko, kad visas miestas vieną dieną tapatintųsi su nacionaliniu patiekalu ir jo spalvomis. Tad mums įprasti, o užsieniečiams – kur kas rečiau maiste sutinkami rožiniai šaltibarščių atspalviai ir tapo šefo Deivydo Praspaliausko improvizacijų tema.

Pasak pagrindinio renginio organizatorių „Go Vilnius“ vadovės Dovilės Aleksandravičienės, gastro turizmas visame pasaulyje yra vis labiau populiarėjanti turizmo atšaka, todėl ir Vilniui svarbu atsidurti keliautojų žemėlapyje ne tik kaip miestui, kuris yra modernus, saugus, žalias ar pilnas kultūros, bet ir gausus kokybiškų, ekologiškų, autentiškų skonių.

„Atvykstančių keliautojų atsiliepimai rodo, kad susidomėjimas lietuviška virtuve, o Vilnius traukia savo kulinarine gausa ir įvairove. Kurti miesto gastronominę tapatybę yra svarbi įvaizdžio formavimo dalis ir viena iš krypčių, kaip pritraukti daugiau užsienio turistų. Šiuo klausimu glaudžiai bendradarbiaujame instituciniu lygmeniu su kitomis su turizmu dirbančiomis organizacijomis, tokiomis kaip „Keliauk Lietuvoje“ ir ambasadomis“, – teigia ji.

Nuo vieno kąsnio Vilniaus iki pūgos

„eat!berlin“ festivalio metu „Wasser“ restorano salėje dviem vakarienėms rožinis 10 patiekalų degustacinis meniu buvo pateiktas beveik šimtui svečių, tarp kurių – žymiausi Vokietijos gastro žurnalistai ir nuomonės formuotojai. D. Praspaliauskas pasakoja, kad rožinę spalvą patiekalams išskirtinei vakarienei pritaikė labai netradiciškai: „Šaltibarščiai buvo tik vienas iš patiekalų – juos pateikėme kaip miniatiūrinius šefo komplimentus. Ragautojams buvo smalsu, kaip ir iš ko jie pagaminti, kokiu būdu išgaunama tokia ryški spalva. Savotiška vakaro pažiba tapo ir svečių pirmąkart ragauta burokėlių duona”, – įspūdžiais dalijosi šefas.

Pranešimo autorių nuotr./D.Praspaliausko kurti patiekalai „Unexpectedly Pink by Vilnius“
Pranešimo autorių nuotr./D.Praspaliausko kurti patiekalai „Unexpectedly Pink by Vilnius“

Dar vienas šefo komplimentas vadinosi „Vienas kąsnis Vilniaus“, kurtas tam, kad kiekvienas užsienio svečias, jo paragavęs, įsidėmėtų tradicinį Vilniaus skonį ir jis nebūtų siejamas vien su bulvėmis ar riebiais padažais: „Šis patiekalas nuolatos keičiamas mūsų restorane pagal sezonus ir vietinius produktus – nesikeičia tik idėja, pavadinimas ir moderni maisto gamybos technika. Mes, lietuviai, puikiai rūkome žuvį ir marinuojame daržoves, nes vasara tokia trumpa, kad turime ruošti atsargas ilgai žiemai. Tad Berlyne pristatėme rūkytą šamą su burokėlių sultyse marinuotais svogūnais. Norėjome, kad paragavęs jo žmogus suprastų, jog Vilnius – dar ir „skanus“ miestas.“

D. Praspaliauskas vakarienei pateikė ir du desertus, kurie atrodė lyg meno kūriniai: pirmasis buvo plaktas šeivamedžio žiedų kremas su rožinių uogų granita, o antrasis vadinosi „Pūga“. Pasak šefo, norėjosi nuvežti tikros lietuviškos pūgos pojūtį: lėkštėje laukė tikra žiemos pasaka su mažyčiu „mišku“. Per visą gastronominę patirtį vakarienės svečius lydėjo someljė Lino Kukleriaus pritaikyti gėrimai.

Pasak D. Praspaliausko, per vakarienę norėjosi parodyti ir mums jau pažįstamų patiekalų variacijų, ir sukurti tai, kas maloniai nustebintų, bet neišgąsdintų, o tuo pačiu – sudomintų ir pakviestų aplankyti Vilnių. „Žmonėms reikia tiek skonių, tiek naujų patirčių, tad manau, jog vien dėl „Vilnius Pink Soup Fest“, kuris pernai pritraukė minias dalyvių, verta važiuoti į Vilnių ne tik iš kito miesto, bet ir iš kitos šalies“, – įsitikinęs šefas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis