Pirmiausia sutarkuojame bulves ir 2 svogūnus. Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustome ir pakepiname keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną – kitaip tariant, masę užplikome. Pagaliau mušame į ją kiaušinius, beriame druską, pipirus ir labai gerai išmaišome.
Dėti miltų ar ne, pasirinkimo klausimas – jie šiek tiek „suriša“ masę, tačiau neįdėjus, didelės katastrofos nebus.
Kitas reikalas – kiaušiniai ir pienas, būtent jie ir yra puraus, minkšto kugelio paslaptis. Pašykštėję šių produktų, „džiaugsitės“ kietoku, pilku kugeliu.
Beje, paskaninimui naudojamą rūkytą šoninę galima keisti kiaulienos faršu (jį taip pat pakepiname), pamarinuotomis vištienos blauzdelėmis, vištienos filė gabaliukais, parūkytomis kiaulienos ausytėmis. Dar įdomesni variantai – vietoje mėsos dėti džiovintų (prieš tai išmirkytų) grybų ar net lietuviškų džiovintų vaisių (obuolių, kriaušių, slyvų).
Vos tik paruošiame kugelio masę, verčiame ją į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame ne mažiau kaip valandą – apie tai, kad yra iškepęs, signalizuos gražiai auksinis kugelio viršus, apskrudę pakraštėliai.
1. Nuo anties kulšelių mėsos nulupkite arba nupjaukite odeles. Mėsą šiek tiek pasmulkinkite. Nuo odelių nupjaukite riebaliukus ir pasmulkinkite – juos vėliau sukepsite su svogūnais.
2. Kulšelių mėsą valandą pamarinuokite su druska, pipirais, muškato riešutui ir čiobreliu.
3. Du svogūnus smulkiai supjaustykite. Keptuvėje pačirškinkite nuo odelių nupjaustytus riebaliukus. Kai jie suspirgės, sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės.
4. Bulves sutarkuokite kartu su likusiu žaliu svogūnų, sudėkite varškę. Užplikykite bulvių masę karštu pienu. Įmaišykite į bulvių masę kepintus svogūnus, šiek tiek paplaktus kiaušinius, kulšelių mėsą, prieskonius. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardą. Ant plokštainio viršaus sudėliokite ančių kulšelių odeles. Pagardinkite jas druska ir pipirais.
5. Dėkite plokštainį į iki 190°C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių, sumažinkite temperatūrą iki 160°C, kepkite toliau, kol gražiai apskrus.
6. Padažui lašinius ir svogūnus supjaustykite kubeliais. Sudėkite į keptuvę pjaustytus lašinukus ir kepinkite, kol taps spirgučiais, sudėkite svogūnus, kepkite, kol jie suminkštės. Pagardinkite pipirais.
7. Patiekite plokštainį su spirgučių padažu ir grietine.
Pasiruošiame įdarą :
- Įpilkite į keptuvę šlakelį alyvuogių aliejaus ir pakepinkite kubeliais pjaustytą šoninę.
- Dėkite į keptuvę svogūną.
- Sudėkite pjaustytus šviežius grybus (jei šaldyti, staigiai išimtus atšildome šalto vandens vonelėje ir iškart nuspaudę vandenį dedame į karštą keptuvę ).
- Kepkite apie 15 minučių, kol gražiai apkeps grybai. Įdaras paruoštas.
Gaminame bulvių masę:
- Sutarkuokite bulves.
- Pieną užvirinkite ir supilkite į tarkius, pagardinkite druska pagal skonį.
- Į čenakines pilkite sluoksnį tarkių, tuomet dėkite sluoksnį keptų baravykų, ir vėl sluoksnį tarkių.
- Dėkite čenakines į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę. Dėkite be dangtelių („kugeliukai“ kyla, tad kils su dangteliu; be to, kur kas skaniau, kai apskrunda viršus). Kepkite apie pusantros valandos.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Rūta B.
- Porus supjaustykite apskritimais ir pakepinkite aliejuje, kol suminkštės, tada suberkite kubeliais supjaustytą cukiniją.
- Apkeptas daržoves išimkite, bulvę sutarkuokite burokine trintuve, viską sumaišykite, įspauskite česnaką, įberkite ciberžolės, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Tada suberkite miltus, įmuškite kiaušinius.
- Į kepimo formą įpilkite aliejaus, sukrėskite masę, vėl užpilkite aliejaus. Kepkite 200 laipsnių karštyje, maždaug 15 minučių.
- Tada karštį sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 20 minučių.
- Patiekite su žalumynais ir citrinos griežinėliu.
- Bulves ir 1 svogūną sutarkuokite tarkavimo mašina. Norint, tąsaus ir minkšto kugelio, skysčio nupilti nereikia.
- Į tarkius įpilkite išplaktą kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir krapų, išmaišykite.
- Pieną, pakaitinkite iki užvirimo, pilkite ant tarkių ir dar kartą išmaišykite.
- Vištieną supjaustykite gabalėliais ir suberkite į tarkius.
- Kepimo indą gausiai ištepkite aliejumi arba sviestu, supilkite į jį masę.
- Kepkite 210 laipsnių orkaitėje 1 h 15 min.
- Keptuvėje pakepinkite susmulkintą antrą svogūną bei šoninę.
- Iškepusį kugelį valgykite su grietine bei šoninės ir svogūnų padažu.
Skanaus!
Recepto autorė: Eglė Savickaitė
1. Kiaulienos faršą sumaišykite su smulkintu svogūnu, maltos mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.
2. Bulves nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Į tarkius supilkite pieną, išplaktą su kiaušiniais, įberkite bulvių prieskonių, pipirų, druskos ir gerai sumaišykite.
3. Pusę tarkių supilkite į aliejumi pašlakstytą kepimo formą, paskleiskite faršą ir užpilkite likusius tarkius. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Kai kugelis sukietės, aptepkite grietine ir toliau kepkite. Tiekite su grietine, grybų padažu.
Knyga „Viskas iš faršo“
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Bulves nuskuskite, sutarkuokite ir nusunkite kuo daugiau skysčio (bet ne tiek daug, kaip gaminant cepelinus).
2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite svieste.
3. Pieną užvirinkite, užplikykite bulvių tarkius, supilkite karštus riebalus, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
4. Masę sukrėskite į skardą arba išdėliokite į vienos porcijos molinius indelius ir 180`C karštumo orkaitėje kepkite maždaug 1 val. Patiekite su grietine arba kitokiu mėgstamu padažu.
1. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite burokine trintuve. Tarkius sumaišykite su kiaušiniu, grietinėle ir bulvių prieskoniais. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.
2. Plačią kepimo formą ištepkite sviestu ir dugną bei sieneles pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite tarkius ir paspaudžiant išlyginkite.
3. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.
4. Ant iškepusio pagrindo išdėliokite kumpį, paplėšytą sūrį, pabarstykite tarkuotu parmezanu. Vėl pašaukite į orkaitę ir kepkite dar apie 10 minučių, kol išsilydys sūris.
5. Patiekite pabarstę turimais žalumynais.