Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos – ne tik sotumo, bet ir dabartiniu sezonu taip trūkstamos energijos šaltinis. Prekybos tinklo „Maxima“ pranešime spaudai maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė siūlo šį patiekalą kuo dažniau įtraukti į kasdienę mitybą: tai paskatinti turėtų jo įvairiapusė nauda. Sriubos yra svarbi per dieną būtinų suvartoti skysčių dalis, kurią organizmas įsisavina lengviau nei keptus valgius, apsirūpindamas būtiniausiais vitaminais bei mineralais.
„Rudenį oras tampa žvarbesnis, o imuninė sistema – mažiau atspari peršalimo ligoms. Tačiau organizmą sušildanti sriuba jį stiprina, mažindama susirgimų tikimybę. Šis maistas taip pat palengvina virškinimą, gerina žarnyno veiklą, suaktyvina medžiagų apykaitą. Sriuba suteikia ir sotumo, tačiau skrandis neapsunkinamas, o pavalgius jaučiamas lengvumas. Ji puikiai tinka metantiems svorį, norintiems valgyti sveikai. Verta nepamiršti ir kruopų naudingumo – tai reikiamų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų šaltinis, organizmui suteikiantis tiek energijos, tiek ir būtinųjų medžiagų“, – sriubų privalumus akcentuoja B.Baratinskaitė.
Ji pastebi, kad sriubose daržovės gali prarasti dalį vertingų maisto medžiagų ir vitaminų. Todėl ji siūlo išeitį: šį patiekalą virti trumpai, kad pagrindiniai ingredientai nespėtų iki galo suminkštėti.
„Tokios sriubos bus maistingesnės ir netgi skanesnės. Beliks daržoves papildyti mėgstamomis kruopomis ir ant stalo garuos tikra rudens virtuvės pažiba. Todėl sriubą papildyti populiariausiomis miežinėmis bei perlinėmis kruopomis – puiki išeitis. Jos ir nebrangios, ir maistingos. Pavyzdžiui, perlinių kruopų sudėtyje gausu maistinių skaidulų, kurių yra daugiausia lyginant su panašiais produktais. Jos taip pat turi baltymų, būtinųjų angliavandenių, riebalų, B grupės vitaminų, teigiamai veikiančių nervų sistemą“, – apie kruopų naudą pasakoja ekspertė ir dalinasi dviem puikiais receptais.
Tradicinė daržovių ir perlinių kruopų sriuba
Ingredientai (4 porcijoms):
- 1 stiklinė perlinių kruopų;
- 3 vidutinio dydžio bulvės;
- 2 morkos;
- 1 svogūnas;
- saujelė žalumynų;
- žiupsnelis druskos;
- pipirų;
- 1 valg. šaukšto aliejaus.
Gaminimas:
1. Perlines kruopos užpilkite vandeniu, palikite stovėti per naktį. Prieš gaminant, vandenį nupilkite ir kruopas nuplaukite.
2. Puode įkaitinkite aliejų, pakepkite supjaustytą svogūną bei morkas. Daržoves užpilkite vandeniu, suberkite kruopas ir pavirkite gerą pusvalandį, kol viskas suminkštės.
3. Į puodą suberkite pjaustytas bulves, prieskonius, virkite iki 15 minučių. Bulvėms suminkštėjus, suberkite žalumynus.
4. Baikite virti, o prieš patiekdami sriubą galite pagardinti grietine.
Šviežių kopūstų ir ryžių sriuba
Ingredientai (4 porcijoms):
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- 500 g gūžinio kopūsto;
- 2 svogūnai;
- 2 l daržovių sultinio;
- 100 g ryžių;
- žiupsnelis pipirų;
- žiupsnelis ir druskos.
Gaminimas:
1. Kopūstus bei svogūnus supjaustykite, nuplaukite ryžius.
2. Į puodą supilkite aliejų ir, gerai įkaitinę, sudėkite svogūnus bei kopūstus, kepdami, kol suminkštės.
3. Supilkite sultinį, suberkite ryžius, pipirus, druską, uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių.