Pranešime žiniasklaidai cituojama IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, teigia, jog keičiantis metų laikui, pravartu atidžiai peržvelgti savo racioną, o naudingų ir organizmui būtinų medžiagų nesunku rasti kasdieniuose produktuose. „Atvėsus orams, kaip siūlo sveikos mitybos specialistai, reikėtų valgyti kuo daugiau vitamino C turinčių produktų. Jo šaltinis – tai ne tik citrinos, kiviai ar greipfrutai, bet ir, pavyzdžiui, brokoliai, žiediniai, briuseliniai, lapiniai kale kopūstai, taip pat špinatai“, – teigia ji.
Maisto gaminimo specialistei antrina ir geros savijautos centro „Sanus“ visuomenės sveikatos specialistas Tomas Radišauskas, pasak kurio, Lietuvoje, kur egzistuoja visi keturi metų laikai, turėtume labiau kreipti dėmesį į sezoną ir pagal jį puoselėti ne tik įvairias laisvalaikio veiklas, bet ir maitintis tuo, ką siūlo gamta.
„Atėjus rudeniui, neturėtume pamiršti ir daržovių, vaisių, uogų, kurie taip pat praturtins maistą mikroelementais. Rudens sezoną šios gėrybės kiek kitokios nei vasarą, tai: obuoliai, svarainiai, kriaušės, šermukšnio uogos, šaltalankiai, spanguolės, česnakai, svogūnai, paprikos, morkos, ropės, bulvės, cukinijos“, – sako T. Radišauskas.
Tuo metu V.Juodkazienė priduria, kad atvėsus orams, organizmo nereikėtų apsunkinti valgant riebų maistą. „Kaip sotų ir maistingą patiekalą galite rinktis pačias įvairiausias košes. O jei dar jas pagardinsite uogomis, ispaninio šalavijo sėklomis, linų sėmenimis, šviežiais vaisiais ar kitais mėgstamais pagardais, gausite ne tik labai sveiką, bet ir gardų patiekalą, palankų imunitetui. Be to, net ir šaltuoju metų laiku siūlau neišbraukti sveikųjų glotnučių – priešingai, tinkamai sudėlioti jų ingredientai gali tapti tikra vitaminų bomba ir padėti natūraliai sustiprinti imunitetą“, – pataria V.Juodkazienė ir dalijasi receptais.
Rudeninis glotnutis su moliūgais
Ingredientai:
- ¼ stiklinės paprastų avižų;
- ¼ stiklinės moliūgo tyrės (gali būti konservuota, trinta, virta);
- ¾ stiklinės graikiško jogurto;
- 1 obuolys;
- ½ banano;
- ½ stilinės mėgstamo pieno (migdolų, sojos ar pan.);
- šiek tiek moliūgo pyrago prieskonių (nebūtina).
Gaminimas:
Pirmiausiai elektriniu trintuvu susmulkinkite avižas, vėliau ten pat dėkite obuolio griežinėlius, bananą, moliūgo tyrę, pieną ir jogurtą. Viską darsyk gerai sutrinkite. Norint, galima pagardinti moliūgo pyrago prieskoniais.
Imbierinis obuolių glotnutis
Ingredientai:
- 2 obuoliai;
- 1 bananas;
- 1 stiklinės pieno (tinka sojų, riešutų ar kt. augalinis gėrimas);
- ½ stiklinės graikiško jogurto;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- tarkuoto imbiero (pagal skonį);
- 1-2 datulės.
Gaminimas:
Obuolius ir bananą nulupkite, sudėkite į elektrinį trintuvą. Ten pat supilkite pieną, jogurtą, įtarkuokite norimą kiekį imbiero, įdėkite kelias datules ir viską gerai sutrinkite. Glotnutį paskaninkite cinamonu.
Apelsinų ir spanguolių glotnutis
Ingredientai:
- 4 vidutinio dydžio apelsinai;
- 1 puodelis spanguolių (galima naudoti šaldytas);
- ½ stikl. mėgstamo fermentuoto arbatos gėrimo kombučia;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
Apelsinus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį smulkintuvą. Ten pat sudėkite ir likusius ingredientus. Viską gerai susmulkinkite, paskaninkite vanilės ekstraktu.