Taigi pyragui reikės:
- 200 g „Piemenėlio“ sviesto,
- 200 g juodojo šokolado,
- 4 kiaušinių,
- 200 g cukraus,
- 200 g miltų,
- 50 g kakavos miltelių,
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių,
- 2 arbat. šaukšt. cinamono,
- 20 g vanilinio cukraus,
- 5-6 rūgščių obuolių,
- 200 g lazdyno riešutų,
- 70 g rudojo cukraus.
Gaminimas:
- Puode ant nedidelės kaitros ištirpinkite sviestą. Sulaužykite gabaliukais šokoladą ir suberkite į sviestą. Maišykite, kol visiškai ištirps. Jei sviestas per daug atšalo, įjunkite pačią mažiausią kaitrą ir dar pakaitinkite, nuolat maišydami. Padėkite atvėsti.
- Keptuvėje nuolat maišydami ant nedidelės kaitros paskrudinkite riešutus. Kai atvės, rankomis nutrinkite atšokusią luobelę, kad riešutai būtų švarūs. Tai svarbu, nes juos naudosime pyrago viršui.
- Nuplaukite, nulupkite ir nedidelėmis skiltelėmis supjaustykite obuolius.
- Dideliame inde išplakite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kad masė taptų balta ir puri, nesijaustų cukraus grūdelių.
- Į kiaušinių masę suberkite kepimo miltelius, cinamoną, kakavos miltelius ir miltus. Gerai išmaišykite.
- Galiausiai supilkite atvėsusį sviesto ir šokolado mišinį. Išmaišykite. Suberkite obuolius ir dar kartą permaišykite. Tešla neturi gautis labai tiršta.
- Išardomą kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Sukrėskite tešlą su obuoliais ir išlyginkite paviršių, paspausdami šaukštu nelygumus, kurie susidaro dėl gausybės obuolių.
- Ant viršaus tolygiai užberkite kepintus lazdyno riešutus ir delnu arba lopetėle truputį įspauskite juos į tešlą. Beje, riešutus galite naudoti ir kitokius - graikinius arba migdolus - ką labiau mėgstate ar tiesiog turite namuose. Apibarstykite viršų ruduoju cukrumi ir dėkite į įkaitintą iki 170 laipsnių orkaitę.
Šio pyrago labai svarbu neperkepti, jam užtenka 45-55 minučių, priklausomai nuo kepimo formos dydžio. Didesnėje iškeps greičiau, mažesnėje – lėčiau, nes bus storesnis sluoksnis. Ar iškepęs, patikrinkite į vidurį įsmeigdami medinį pagaliuką ar tiesiog paspaudę pirštu – vidurys neturi būti liulantis ir labai minkštas. Jeigu riešutukai pradėjo degti, pyrago viršų kepimo pabaigoje galite pridengti folija.
Pyragas skanus ir šiltas, ir atvėsęs. Bet kokiu atveju nuo stalo dingsta per 10 minučių.
Skanaus!