Kaip pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, tradicinis „Piemenėlių pyragas“ kepamas su malta mėsa, dažniausiai naudojama ėriena, aviena arba jautiena, o ant mėsos klojama bulvių košė. Pyragas kepamas orkaitėje, kol bulvių košės gražiai apskrus.
Patiekalui pasirinkta mėsa yra troškinama padaže, kartu su svogūnais ir kitomis daržovėmis: pavyzdžiui, salierais, morkomis ar žirneliais.
Siekė sunaudoti maisto likučius
Kaip teigia V.Juodkazienė, „Piemenėlių pyrago“ atsiradimo istorija iki šiol nėra visiškai aiški. Vis dėlto keli jo istorijos fragmentai žinomi.
Šis pyragas pirmą kartą pasirodė XVIII a. pabaigoje ar XIX a. pradžioje. Piemenėlių pyrago receptas atsirado nenorint švaistyti maisto: šeimininkės buvo labai taupios ir ieškojo būdų, kaip sunaudoti visą turimą maistą. Ir taip, visai netikėtai, gimė patiekalas, greitai užkariavęs Anglijos gyventojų širdis. Kaip ir daugelis patiekalų – „Piemenėlių pyragas“ turi daugybę įvairiausių variacijų. Trys labiausiai paplitusios: škotiška, amerikietiška ir tradicinė airiška pyrago versija.
Amerikietiškas piemenėlių pyragas išsiskiria tuo, kad turi nepakartojamą grybų skonį, mat šios šalies gyventojai prie tradicinio pyrago ingredientų pridėjo grybus. Dar vienas ingredientas, kuriuo išsiskiria amerikietiška Šepardo pyrago versija – į bulvių košę įmaišytas tarkuotas sūris.
Nevalgantys mėsos pyrago įdarą gamina iš įvairiausių mėgstamų daržovių.
O tradicinis airiškas piemenėlių pyragas yra gaminamas iš ėrienos ir gardinamas cinamonu, aitraisiais pipirais bei paprikos milteliais. Škotiškas – mažai kuo skiriasi nuo airiško, tiesa, šiame krašte gaminat Šepardo pyragą naudojama ne ėriena, o jautiena. Tiesa, laikui bėgant, atsirado ir vegetariška šio patiekalo versija. Nevalgantys mėsos piemenėlių pyrago įdarą gamina iš įvairiausių mėgstamų daržovių: tam puikiai tinka ir pupelės, cukinijos, moliūgai ar kitos mėgstamos daržo gėrybės.
V.Juodkazienė siūlo „Piemenėlių pyrago“ išsikepti namuose ir dalijasi receptu.
Klasikinis „Piemenėlių pyragas“
Ingredientai:
mėsos įdarui:
- šlakelio alyvuogių aliejaus;
- 1 puodelio susmulkinto svogūno;
- kilogramo maltos ėrienos arba jautienos;
- 2 šaukštelių džiovintų petražolių;
- 1 arbatinio šaukštelio džiovintų rozmarinų;
- 1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelio;
- 1/2 šaukštelio druskos;
- 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- šaukšto Vorčesterio padažo;
- kelių skiltelių susmulkinto česnako;
- 2 šaukštų miltų;
- 2 šaukštų pomidorų pastos;
- 1 puodelio sultinio;
- 1 puodelio žalių žirnelių;
- 1 puodelio susmulkintų morkų.
Bulvių košei reikės:
- 1,5 kg nuluptų, kubeliais supjaustytų bulvių;
- 8 šaukštų sviesto;
- 1/2 puodelio grietinėlės;
- 1/2 šaukštelio česnako miltelių;
- 1/2 šaukštelio druskos;
- 1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 1/4 puodelio parmezano sūrio.
Pagaminimas:
1. Į didelę keptuvę įpilkite aliejaus ir jį įkaitinkite. Tuomet sudėkite svogūnus ir viską troškinkite kelias minutes.
2. Tuomet sudėkite maltą mėsą ir viską gražiai apkepkite. Į mėsą suberkite petražoles, rozmariną, čiobrelius, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite ir kepkite 6–8 minutes. Tuomet įpilkite Vorčesterio padažo ir sudėkite česnaką. Išmaišykite ir dar minutę pakepkite.
3. Galiausiai į keptuvę įpilkite miltus ir sudėkite pomidorų pastą. Gerai išmaišykite, įpilkite sultinio, sudėkite morkas ir žirnelius. Ir dar patroškinkite.
4. Tuomet iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Bulves sudėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu. Virkite iki tol, kol suminkštės. Nupilkite vandenį, ant bulvių uždėkite pusę sviesto, berkite česnako miltelius, druską ir pipirus, pilkite grietinėlę, sūrį ir sugruskite bulves iki vientisos masės.
5. Mėsą dėkite į kepimo indą, ant viršaus kraukite bulvių košę ir likusį sviestą. Kepkite orkaitėje apie 25–30 minučių. Skanaus!