1. Kiaulieną švariai nuplaukite, nusausinkite ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje apie 10 minučių.
2. Susmulkinkite nuplautas daržoves – česnaką, svogūną, cukiniją, sutarkuokite morką. Tada dėkite daržoves į keptuvę su mėsa. Berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite.
3. Visą mišinį pakepinkite apie 5 minutes ant silpnos ugnies ir tuomet pilkite grietinę, trintus pomidorus, alyvuogių aliejų ir pagardinkite sultiniu. Gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite maždaug pusvalandį ant silpnos ugnies.
4. Pagamintą troškinį patiekite su ryžiais ar šviežiomis bulvėmis.
1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dėkite mėsą. Kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies.
2. Mėsai apkepus sudėkite smulkintą svogūną, čili pipirą ir užpilkite viską sultiniu. Berkite druskos, pipirų ir uždengę dangčiu troškinkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies.
3. Sudėkite pupeles, supilkite grietinę ir pomidorų padažą. Berkite smulkintų petražolių bei gerai jas įmaišę troškinkite dar 5–10 minučių.
4. Pagamintą kiaulienos troškinį su pupelėmis patiekite karštą.
1. Kiaulieną supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje iš visų pusių apie 10 minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet kiaulieną su visu skysčiu sudėkite į puodą, sumeskite lauro lapus, berkite druskos, pipirų ir patroškinkite puode dar apie 10 minučių. Jei matote, kad skysčio mažoka, pilkite virinto šalto vandens, kad mėsa neprisviltų.
2. Sutarkuokite morkas, supjaustykite svogūną ir berkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Pabarstykite druska ir kepkite ant nedidelės ugnies tol, kol daržovės suminkštės.
3. Nuplaukite džiovintas slyvas ir supjaustykite jas nedideliais gabaliukais. Sumeskite slyvas į puodą su kiauliena ir sudėkite pakepintas morkas su svogūnu. Uždenkite puodą ir troškinkite viską ant nedidelės ugnies apie 30 minučių.
4. Pagamintą troškinį itin gardu valgyti su bulvių koše arba virtomis bulvėmis.
1. Apvyniokite nugarinės gabalą tvirta kepsniams skirta virvele, o tada gerai įtrinkite druska ir pipirais.
2. Erdvioje storadugnėje keptuvėje ištirpinkite gabaliuką sviesto, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, įkaitinkite ir įspauskite česnako skilteles.
3. Dėkite kiaulienos gabalą į keptuvę ir gerai apkepinkite iš visų pusių, kol pasidengs rusva plutele – tam užtruksite apie 10 min. Mėsos vartymui naudokite neaštrias menteles, nes jums nereikia susidariusios plutelės perdurti, antraip išbėgs mėsos sultys.
4. Užpilkite ant kiaulienos vyną ir pakaitinkite, kol beveik išgaruos. Sumažinkite kaitrą ir suberkite svogūnus ir obuolius, kiek pavyksta pamaišykite, kad svogūnai ir obuoliai susimaišytų su riebalais.
5. Uždenkite indą tinkamu dangčiu ir kepkite ant nedidelės kaitros 25-30 min. Kelis kartus patikrinkite, ar netrūksta skysčio, jei taip, galite įpilti šiek tiek vandens.
6. Išimkite kiaulienos nugarinę iš indo, dėkite į plokščią lėkštę ir gerai apdenkite aliuminio folija.
7. Padidinkite ugnį po kepimo indu ir pakaitinkite svogūnus ir obuolius dar kelias minutes, kol visiškai neliks skysčio. Gautą mišinį galite patiekti šalia mėsos kaip pagardą, o galite sutrinti elektriniu trintuvu ir pagaminti tirštą padažą.
8. Tiekite mėsą supjautytą riekelėmis, su pagardu (ar padažu) ir tokiais priedais, kokius mėgstate – keptomis bulvytėmis, koše, kruopomis ar žaliomis salotomis.
- Mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais, pabarstykite prieskoniais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir užpilkite vynu (kad mėsą dubenėlyje vos vos apsemtų).
- Mėsą padėkite į šaldytuvą ir bent porą valandų marinuokite (jei norite galite palikti per naktį).
- Mėsą apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, į ją įpilkite dar šiek tiek vyno ir palaukite kol išgaruos alkoholis, tada sudėkite stambiais kubeliais supjaustytas bulves, įpilkite pora šaukštų sojos, šlakelį vandens ir viską troškinkite ant mažos ugnies kol bulvės suminštės.
Pagaminsite per 1 valandą, neskaičiuojant marinavimo laiko.
Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/
1. Mėsą apibarstykite druska, pipirais ir apkepkite įkaitintame aliejuje. Išimkite iš keptuvės.
2. Svogūnus supjaustykite, raugintus kopūstus perplaukite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Vynuoges nuplaukite. Svogūnus apkepinkite įkaitintoje keptuvėje, supilkite vyną, įpilkite 100 ml vandens, įmaišykite grietinėlę.
3. Po 5 minučių į keptuvę su padažu sudėkite kopūstus, įberkite saldžiosios paprikos ir patroškinkite.
4. Masę sukrėskite į kepimo indą, sudėkite mėsos gabalėlius, apibarstykite mairūnais. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 40 minučių. Iki kepimo pabaigos likus 10 minučių, sudėkite vynuoges. Išėmus iš orkaitės apšlakstykite rislingu.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1.Svogūnus nulupkite ir stambiai supjaustykite. Moliūgus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite apie 4 centimetrų dydžio kubeliais.
2.Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir apkepkite. Sudėkite svogūnus ir šiek tiek patroškinkite. Pabarstykite miltais, supilkite sultinį, vyną ir leiskite pavirti 25 minutes.
3.Sudėkite moliūgų gabaliukus ir dar troškinkite 15 minučių. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite, sumaišykite su grietine ir sudėkite į troškinį.
4.Užvirkite, pabarstykite druska, pipirais, tarkuotais muskatais, apšlakstykite išspaustomis citrinų sultimis ir nukelkite nuo ugnies. Tiekite su virtais laukiniais ryžiais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Avieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite šiaudeliais. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite dideliais kubeliais. Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Kalendras ir petražoles nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai sukapokite. Viską sudėkite į elektrinio trintuvo indą ir sutrinkite. Pasūdykite, paskaninkite pipirais.
2.Nesvylančiame puode įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sukrėskite trintą masę, suberkite maltus kuminus, papriką ir maišydami kepinkite apie minutę. Įpilkite 150 mililitrų vandens ir maišydami kaitinkite, kol masė taps vienalytė. Puodą nuimkite nuo ugnies.
3.Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite jautienos gabalėlius ir maišydami apkepinkite. Mėsą sudėkite į molinį kepimo indą su dangčiu. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite cukiniją ir baklažaną.
4.Daržoves sudėkite ant mėsos, supilkite petražolių ir kalendrų padažą, pabarstykite cinamonu. Puodą uždenkite ir 180 laipsnių orkaitėje troškinkite apie 90 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite su faršu, paskaninkite Viduržemio regiono žolelių mišiniu, pipirais ir druska. Baklažaną supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite prieskoniais ir susukite. Ritinėlius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.
2. Nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir maišydami pakepinkite. Nuolat maišydami po truputį pilkite pieną, dėkite sūrelį. Pagardinkite įvairiais prieskoniais, druska ir pipirais. Padažą nuolat maišydami kaitinkite, kol pradės tirštėti.
3. Į aliejumi apšlakstytą kepimo formą dėkite sluoksnį baklažanų, tuomet – sluoksnį faršo, apšlakstykite padažu. Taip sluoksniuokite, kol sudėsite visus produktus. Viršutinis sluoksnis turi būti baklažanų. Apkepo viršų pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–40 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
Tiesa, jam pagaminti būtinas storasienis, sunkus puodas, kitaip troškinys gali nepavykti. Be to, jei nerandate gražių baklažanų, jų galite ir nedėti – ypač žiemą, kai baklažanai retai būna skanūs.
1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais. Morkas nuskuskite, supjaustykite riekelėmis. Pomidorus šiek tiek pasmulkinkite, paprikas supjaustykite skiltelėmis, kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais, o nuvalytus baklažanus supjaustykite riekelėmis.
2. Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Bulves nulupkite ir supjaustykite ketvirtadaliais. Smulkintuvu susmulkinkite česnakus ir petražoles.
3. Sluoksniais viską dėkite į storasienį, sunkų puodą:
- mėsą ir dalį česnakų bei petražolių mišinio (pabarstykite prieskoniais ir druska);
- svogūnus;
- morkas;
- pomidorus (pabarstykite prieskoniais, dalimi česnakų ir petražolių mišinio);
- baklažanus;
- paprikas;
- kopūstus;
- viską pabarstykite prieskoniais ir likusiu petražolių ir česnako mišiniu;
- bulves (pasūdykite);
- sandariai uždenkite kopūstų lapais.
4. Įpilkite dar apie 1 l vandens, uždenkite dangčiu, užvirinkite ir sumažinkite kaitrą taip, kad troškinys vos virtų.
5. Troškinkite apie 2 val. Išjunkite ir šiek tiek palikite pastovėti – apie 15–20 min.
1. Į nemažą storadugnį puodą (idealu, jei turite ketaus, tuomet naudokite jį) dėkite avieną ir užkaiskite puodą ant viryklės. Įkaitinkite ir palaukite, kol riebalai ims lydytis ir jų puode susidarys keli šaukštai, o mėsa pradės vos vos skrusti.
2. Į puodą su mėsa suberkite svogūnus ir česnakus ir pakepinkite, kol svogūnai pagels, suminkštės, pasklis kvapas. Tuomet į puodą supilkite apie 1,5 litro vandens, palaukite, kol užvirs.
3. Suberkite į puodą morkas, po kelių minučių – ropės ir baklažano kubelius, dar po kelių minučių – pomidorus, suberkite čiobrelius, įdėkite į sriubą aitriąją papriką, įberkite apie šaukštelį druskos. Pavirkite viską dar kelias minutes, o tada berkite ryžius, išmaišykite, sumažinkite kaitrą iki tokios, kad puodas vos vos kunkuliuotų. Virkite 20 min.
4. Praėjus 20 min. suberkite ir bulves ir vėl ant labai silpnos ugnies virkite apie 30 min. – šiai sriubai reikia laiko.
5. Paragaukite, ar netrūksta druskos, ar ryžiai jau minkšti. Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite ramiai pastovėti 15–20 min.
6. Pilstykite į lėkštes, berkite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir kapotų šviežių kalendrų.
1. Avieną supjaustykite didesniais gabaliukais. Į didelį, kepimui grilyje pritaikytą, puodą supilkite aliejų ir ten sudėkite avienos gabaliukus. Tuomet suberkite kalendrą, kvapniuosius pipirus, kardamoną ir dėkite ant grilio pakaitinti tol, kol atsiskleis prieskonių aromatas. Ten pat sudėkite avienos gabaliukus ir pamaišydami kepkite apie 20 minučių.
2. Nulupkite ir supjaustykite svogūną pusžiedžiais. Morkas taip pat nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais. Į puodą suberkite svogūnus, morkas ir pakepinkite kelias minutes. Į apkepintas daržoves įpilkite 500 ml karšto vandens ir išmaišykite. Uždenkite dangčiu, puodą uždėkite ant grilio ir troškinkite apie valandą.
3. Per tą laiką nuplaukite džiovintas slyvas, užpilkite jas karštu vandeniu ir palikite keliolikai minučių pastovėti. Nuvalykite ir didesniais gabaliukais supjaustykite bulves. Vėliau nuo grilio nuimkite puodą su aviena bei daržovėmis ir į jį sudėkite bulves, berkite druskos, pipirų ir atsargiai pamaišykite. Tuomet viską vėl dėkite ant grilio ir troškinkite dar apie 20 minučių.
4. Per tą laiką nusausinkite džiovintas slyvas ir perpjaukite jas per pusę. Supjaustykite čili pipirą. Juos sudėkite į puodą ant grilio ir vėl viską troškinkite apie pusvalandį.
5. Praėjus nurodytam laikui, išimkite avienos troškinį ir papuoškite jį kalendros lapeliais ir ragaukite.