Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rudeniškiems orams labai tiks: 3 taupūs ir greiti patiekalai iš bulvių

Bulvės – tikros herojės virtuvėje, kai norisi ko nors sotaus ir skanaus, taupant tiek laiką, tiek pinigus. Iš jų galima paruošti įmantriausių šedevrų, tačiau kasdienybėje dažniausiai praverčia paprasti ir greiti receptai.
Bulviniai blynai
Bulviniai blynai / Vida Press nuotr.

Kaip greičiau išvirti bulves ir kada berti druskos?

Pranešime žiniasklaidai IKI daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pasidalino keliais patarimais, kurie neabejotinai pravers tiek studentiškoje, tiek bet kurioje kitoje virtuvėje. Bus ir skaniau, ir greičiau, ir taupiau.

Dėkite į verdantį, o ne šaltą vandenį. Dažna klaida yra ta, kad pirmiausia bulves užpilame šaltu vandeniu. Dėl to jose stipriai sumažėja visų vertingų maistinių medžiagų, o krakmolo lieka labai daug.

Nepadauginkite vandens. Bulves dėkite į nedidelį kiekį verdančio vandens. Jo pilkite tiek, kad bulves vos apsemtų – visai nereikia be reikalo gaišti verdant žymiai daugiau skysčio.

Pabadykite arba supjaustykite. Kita naudinga gudrybė, ypač bulvėms su lupena, yra prieš dedant į vandenį jas subadyti šakute. Taip skystis greičiau patenka į daržoves, ir jos išverda daug greičiau nei įprastai.

Paprastai bulvės verda apie 20 minučių, tačiau tai priklausys nuo jų rūšies ir dydžio. Kad bulvės išvirtų tolygiai, jas galite supjaustyti vienodo dydžio mažesniais gabalėliais.

Druskos neįdėkite per anksti. „Jei užkaitę puodą su vandeniu iš karto dedate druskos, darote klaidą dėl dviejų priežasčių. Vanduo su įdėta druska verda daug ilgiau, o tai turi tiesioginės įtakos ne tik bulvių paruošimo laikui, bet ir sąskaitoms.

Be to, druskos dėjimas į šaltą vandenį gali pažeisti nerūdijančio plieno puodų vidinę dangą. Todėl bulvių vandenį reikėtų sūdyti tik tada, kai jis pradeda virti ir burbuliuoti“, – pataria J. Sabaitienė.

Uždenkite puodą. Kiekvieną kartą nepamirškite naudoti dangčio – garai taip pat pagreitina virimą.

Vokiškos bulvės su kopūstais

Tai yra klasikinis Lenkijos Silezijos ir Vokietijos virtuvės patiekalas. Jis gali būti savarankiškas patiekalas arba priedas prie mėsos gabalėlio. Šis kopūstų ir bulvių derinys iš pradžių gali pasirodyti keistai, tačiau kartą paragavę jo – užkibsite.

Reikės:

  • 1 kg šviežių bulvių;
  • 500-700 g raugintų kopūstų;
  • 1 svogūno;
  • druskos;
  • pipirų;
  • lauro lapų;
  • kvapiųjų pipirų;
  • 100 g rūkytos šoninės.

Gaminame:


1. Bulves nulupkite, nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Kopūstus sudėkite į kitą puodą, užpilkite vandeniu, įberkite kvapiųjų pipirų ir lauro lapų. Virkite, kol suminkštės.


2. Virtas bulves nusausinkite ir sutrinkite. Svogūną apkepkite riebaluose, kol taps auksinės spalvos. Per tą laiką taip pat galite pakepinti šoninę.


3. Į bulves sudėkite virtus kopūstus, keptą svogūną ir šoninę. Pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Patiekalas turi būti kreminės konsistencijos.

Bulvinis blynas su sūriu ir kiaušiniu

Pietūs bus gardūs ir sotūs, jei gaminsite bulvinius blynus su kiaušiniu. Kepkite ir valgykite iškart, kol patiekalas dar karštas. Neabejotinai – ši bulvinių blynų su kiaušiniu versija jūsų virtuvėje įsitvirtins ilgam.

Receptu dalijasi Paulius Lenkšas ir Pavels Matveks.


Reikės:

  • 300 g šviežių bulvių;
  • 2 kiaušinių;
  • 1/2 svogūno;
  • 40 g kvietinių miltų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 10 g kietojo sūrio;
  • šviežių krapų
  • aliejaus.


Gaminame:

1. Bulves sutarkuokite burokine tarka, pagardinkite druska, išmaišykite ir uždengę palikite 10 minučių pastovėti. Tuomet tarkius supilkite į kiaurasamtį į paspausdami nusunkite.


2. Į tarkius įmuškite vieną kiaušinį, suberkite pusę smulkinto svogūno, suberkite miltus, druskos, pipirų ir išmaišykite.


3. Į keptuvę pilkite aliejaus kepimui ir dėkite tarkius taip, kad gautumėte blyną su skylute viduryje.


4. Kai viena blyno pusė apkeps, apverskite, o į jo vidurį įleiskite kiaušinį.


5. Iškepusį blyną su kiaušiniu perkelkite į lėkštę ir ant viršaus užtarkuokite kietojo sūrio. Puoškite šviežių krapų šakelėmis ir nieko nelaukdami skanaukite.

Pusryčiai vakarienei – ispaniškas omletas su bulvėmis

Tortilla de patatas, arba ispaniškas omletas, ne vieną nustebins. Bulvės vos su keliais priedais suskambs naujai, ir vienos porcijos pakaks ilgam.


Reikės:

  • ½ kg šviežių bulvių;
  • 6 kiaušinių;
  • ½ didesnio svogūno arba 1 mažo;
  • 60 ml aliejaus;
  • 50 ml pieno;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminame:

1. Bulves nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite juostelėmis.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite bulves ir kepkite, kol suminkštės, apie 20 minučių. Retkarčiais pamaišykite, kad nesudegtų. Tada sudėkite svogūną ir kepkite, kol taps permatomas.

3. Kol daržovės kepa, į didelį dubenį įmuškite kiaušinius ir suplakite juos su pienu, pipirais ir druska.

4. Paruoštas bulves ir svogūnus sudėkite į dubenį su kiaušiniais, išmaišykite. Gautą masę sudėkite atgal į keptuvę, išlyginkite ir uždenkite dangčiu. Viską kepkite ant vidutinės ugnies, kol įgaus auksinę spalvą. Tada apverskite į kitą pusę ir kepkite apie 5-6 minutes.

Paruoštą omletą patiekite su šviežia duona ir sultingomis daržovėmis.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais