Kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamų receptų, tačiau siūlome įvertinti ir galbūt niekada negamintų pyragų. Ar teko kada ragauti nesaldaus obuolių pyrago? Anot įvairių šaltinių, senovėje cukrus būdavo labai brangus, tad jis į kepinius pradėtas dėti tik šiais laikais.
Esant daugiau nei 8000 skirtingų rūšių obuolių, tikrai kiekviena šeimininkė išsirinks mėgstamiausius ir labiausiai tinkančius jų pyragui. Galbūt dėl to, kad visame pasaulyje obuolių yra tiek daug, žmonės jų nemažai ir suvartoja – sakoma, kad vidutiniškai per metus žmogui tenka 65 obuoliai.
Tai puikus užkandis bet kuriuo metu. Rudens metas jų tikrai nepagaili, tad jeigu obuolių turite daug, siūlome jums pasirinkti obuolių pyragus, kuriems pagardinti parinkti papildomi ingredientai tik dar labiau paįvairina šio rudens karaliaus skonį.
Obuolių ir bananų fantazija
Reikės:
- 3 kiaušinių,
- 150 g cukraus,
- 120 g paprasto jogurto,
- 160 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ miltų,
- 1 arbat. š. kepimo miltelių,
- 1 citrinos,
- 5 obuolių,
- 1 banano.
Gaminimas:
Gerai išsukite cukrų ir kiaušinius. Į masę supilkite jogurtą, išmaišykite. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite.
Pasiruoškite obuolius – juos nulupkite, išsėklinkite ir supjaustykite kubeliais arba skiltelėmis, apipilkite citrinos sultimis, sudėkite nutarkuotą citrinos odelę ir viską išmaišykite.
Paruoštus obuolius ir plonais griežinėliais supjaustytą bananą sudėkite į tešlą, atsargiai išmaišykite ir supilkite į sviestu pateptą kepimo formą. Kepkite apie 45 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
TAIP PAT SKAITYKITE: Iškrovos dienos: kuri efektyviausia – grikių, kefyro, agurkų ar obuolių?
Juodasis obuolių pyragas su šokoladu
Reikės tešlai:
- 90 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ miltų,
- 3 valg. š. kakavos,
- 125 g sviesto,
- 5 vvalg. š. cukraus,
- 0,5 valg. š. vanilės ekstrakto,
- 1 valg. š. šalto vandens,
- 2 kiaušinių.
Įdarui:
- 7 vidutinio dydžio obuolių,
- 25 g sviesto,
- žiupsnelio cinamono,
- 50 g juodojo šokolado,
- trupučio cukraus.
Gaminimas:
100 g sviesto paliekame sušilti iki kambario temperatūros. Į dubenį įsijojame miltus ir kakavą. Išmaišome ir sudedame sviestą. Galime plakti plaktuvu, kol gausis trupiniai. Sudėkime cukrų ir kiaušinius, vanilės ekstraktą ir vandenį.
Išmaišykite, kol galėsite iš tešlos suformuoti rutulį. Nedidelę dalį tešlos atidėkite šaldymui (30 min.) iš likusios iškočiokite blyną ir jį įdėkite į torto kepimo formą. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių.
Kol įkais, pasiruoškite įdarą – nulupkite nuo obuolių žieveles ir supjaustykite vaisius gabaliukais. Puode ištirpinkite įdarui paliktą sviestą, įdėkite šaukštelį cinamono, šokoladą. Viską pavirkite šiek tiek.
Į tešla išlotą torto kepimo formą sudėkite įdarą. Iš likusios atšaldytos tešlos suformuokite dangtį pyragui. Kepkite 35–40 minučių 175 laipsnių temperatūroje.
Nesaldus nekeptas obuolių pyragas
Reikės:
- 0,5 stiklinės cukraus,
- 4 pakelių paprastų sausainių,
- 200 g sviesto,
- 3 valg. š. želatinos,
- 8–10 didelių obuolių.
Gaminimas:
Obuolius sutarkuokite smulkia trintuve. Išmirkykite želatiną obuolių sultyse. Į išmirkytą želatiną supilkite tarkuotus obuolius, išlydytą sviestą, cukrų.
Į torto kepimo formą dėkite sluoksnį netrupintų sausainių ir sluoksnį obuolių košės, taip sluoksniuojame iki pat viršaus. Paskutinį sluoksnį dėkite košės ir papuoškite trupintais sausainiais. Pyragą palaikykite šaldytuve, kol sustings.
Paprastas ir greitas obuolių pyragas
Reikės:
- 200 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ miltų,
- 200 g sviesto,
- 200 g cukraus,
- 7 vidutinio dydžio obuolių.
Gaminimas:
Sviestą ištirpinkite, supilkite miltus bei cukrų ir viską gerai išmaišykite. Jeigu masė išeina per skysta – galima šiek tiek daugiau įberti miltų.
Obuolius nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Jas sudėkite į kepimo skardą. Jeigu labai mėgstate obuolius – galite jų dėti ir daugiau, keliais sluoksniais. Supilkite paruoštą masę ir kepkite orkaitėje apie 30 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Patiekti galite ir su vaniliniais ledais.
TAIP PAT SKAITYKITE: 10 produktų, kurie sudegina daugiau kalorijų nei patys turi
Daugiau obuolių pyrago Ji24 receptų:
1. Sutarkuokite sviestą.
2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
3. Iš sviesto, kiaušinių, 7 šaukštų cukraus sumaišykite tešlą ir padėkite į šaldymo kamerą valandai laiko atšalti.
4. Obuolius supjaustykite gabalėliais.
5. Kiaušinio baltymus suplakite su likusiu cukrumi ir cinamonu.
6. Tešlą sutarkuokite tarka sviestu pateptame kepimo inde. Truputį tešlos pasilikite užtarkuoti ant viršaus. Sutarkavusi tešlą, suberkite obuolių gabalėlius, sukrėskite suplaktus baltymus ir ant viršaus dar užtarkuokite šiek tiek tešlos.
7. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.
Skanaus !
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Paprastus sausainius (recepto autorė naudojo Seimo) sutrinkite blenderiu.
- Ant silpnos ugnies išlydykite sviestą (130 g). Viską sumaišykite ir suberkite į kepimo indą.
- Kraštus suformuokite aukštesnius, dugną priplokite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pagrindą kepkite apie 10min.
- Kol kepa, pasigaminkite torto vidurį. Cukrų sumaišykite su smulkintais migdolais (beje, recepto autorė naudojo caster cukrų, jei tokio neturite, reikėtų rinktis kuo smulkesnį).
- Išlydykite sviestą (65 g), gretai sumaišykite su biria mase.
- Įmuškite vieną kiaušinį tiesiai į tešlą. Kito baltymą išplakite iki standžių putų (likusio trynio šiam receptui nebeprireiks), tada atsargiai šaukštu viską sumaišykite ir užpilkite ant paruošto pagrindo.
- Nulupkite obuolius, padalinkite į dvi dalis, supjaustykite lygiomis riekelėmis. Kiekvieną aptepkite citrinos sultimis ir atsargiai dėkite ant pyrago.
- Kepkite 40 min. 160 laipsnių temperatūroje.
- Kai pyragas iškeps, galima apibrastyti milteliniu cukrumi.
Receptas iš tinklaraščio IEVOS RECEPTAI
1. Trynius išsukite su cukrumi. Paskui supilkite pieną ir ištirpintą sviestą. Po truputį suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Sudėkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus ar stambiai sutarkuotus obuolius.
2. Galiausiai įmaišykite standžiai išplaktus baltymus. Tešlą sukrėskite į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardą ir 30–40 min. kepkite 200ºC karštumo orkaitėje.
1. Sviestą ištrinkite su cukrumi, po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite susmulkintus riešutus, kepimo miltelius, 200 g miltų, cinamoną ir kakavą. Viską gerai išmaišykite.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Kepimo formą ištepkite sviestu.
3. Penkis obuolius nulupkite, supjaustykite gabaliukais, sumaišykite su romu ir sudėkite į tešlą. Ją supilkite į formą ir kepkite 50–60 min.
4. Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti ir apipilkite ištirpintu šokoladu.
- Paruoškite tešlą. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, sukdama po vieną sudėkite trynius, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir užminkykite tešlą.
- Išklokite tešla apvalią kepimo formą. Pasilikite šiek tiek tešlos pyrago papuošimui.
- Obuolius nuplaukite, nulupkite žievelę ir supjaustykite smulkiomis skiltelėmis. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
- Sumaišykite cukrų, cinamoną, muskatą, sviestą su obuoliais ir dailiai juos išdėliokite pyrago centre. Papuoškite pyragą tešlos juostelėmis. Jas patepkite išplaktu kiaušinio baltymu.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
1. Supjaustykite obuolius skiltelėmis, juos sumaišykite su cinamonu ir ruduoju cukrumi.
2. Išlydykite sviestą, supilkite ant cukraus ir išmaišykite. Įmuškite kiaušinius ir gerai išsukite.
3. Į jau turimą masę suberkite miltus ir „nugesintą“ sodą. Gerai išmaišykite. Pusę tešlos pilkite į sviestu išteptą kepimo indą. Kad masė mažiau liptų prie šaukšto, šaukštą vis pamirkykite šaltame vandenyje.
4. Pusę obuolių kiekio paklokite ant tešlos, o ant viršaus pilkite likusią tešlą (truputį pasilikite pyrago viršui). Tuomet vėl pilkite likusius obuolius ir viską uždenkite tešla. Pyrago viršų galite pabarstyti ruduoju cukrumi.
5. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. Ant karšto pyrago pabarstykite miltelinio cukraus.
1. Mieles ištrinkite su šaukštu cukraus ir šiltu pienu (truputį jo palikite), supilkite ant 100 g miltų, gerai išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 20 minučių kilti. Į tešlą suberkite likusį cukrų, miltus, įberkite druskos, įmuškite kiaušinį, supilkite ištirpintą sviestą. Užminkykite ir vėl palikite pakilti.
2. Obuolius nulupkite, išdalykite ketvirčiais, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Sirupą supilkite į puodą ir užkaitinkite. Sudėkite obuolių skilteles ir apie minutę troškinkite. Įpilkite degtinės, suberkite razinas, migdolus, supilkite šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą, užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies.
3. Tešlą padalykite į dvi dalis, iš kiekvienos iškočiokite du skritulius. Kepimo formą patepkite riebalais, įklokite vieną dalį tešlos, ištemkite kraštus ir šiek tiek pakelkite į viršų. Ant tešlos paskirstykite obuolius.
4. Ant obuolių masės uždėkite antrą skritulį, kraštus apspauskite, viduryje išpjaukite ertmę garams išeiti. Likusį pieną išplakitevsu tryniu, aptepkite pyragą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 40 minučių.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
- Margariną iki purumo plakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
- Įmuškite kiaušinius. Po truputį įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, sumaišykite su „Rududu“.
- Jei „Rududu“ masė per kieta, skardinę įstatykite į karštą vandenį ir palaukite, kol suminkštės.
- Karamelės įdarą paskirstykite ant paruoštos pyrago tešlos.
- Pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Sviestą išsukite su cukrumi ir tryniu. Po truputį berkite miltus, užminkykite vientisą tešlą. Iš jos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais išteptą kepimo formą, kraštus apipjaustykite. Iš likusios tešlos iškočiokite maždaug 4 cm pločio juostelę ir apjuoskite formos kraštus. Tešlą pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
2. Iš vanilės ankšties išimkite šerdį, sudėkite į grietinėlę. Įmaišykite miltelinį cukrų, pudingo miltelius, išplaktus kiaušinius, apelsino žieveles ir gerai išsukite.
3. Iš šaldytuvo išimkite tešlą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15 minučių. Šiek tiek atvėsinkite.
4. Obuolius nulupkite, specialiu įrankiu išskobkite sėklalizdžius. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad neruduotų, ir išdėliokite ant iškeptos tešlos.
5. Obuolius užpilkite grietinėlės mase. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie valandą. Kai kepinys parus, uždenkite folija. Pyragą atvėsinkite, pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Miltus sumaišykite su grūstais riešutais, minkštu sviestu ir cukrumi, tada įmaišykite plaktą kiaušinį.
2. Iš tešlos suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.
3. Atšalusią tešlą iškočiokite, ja išklokite apskritos kepimo formos dugną ir kraštus, subadykite tešlą šakute, kad neišsipūstų, ir kepkite karštoje orkaitėje apie 10–15 min.
4. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
5. Keptuvėje ištirpinkite truputį sviesto, sudėkite obuolius ir pakepinkite.
6. Cukrų ir krakmolą išmaišykite vandenyje, gautą masę supilkite ant obuolių ir dar šiek tiek pakaitinkite, iki pradės tirštėti, tada sukrėskite ant tešlos.
7. Kiaušinių baltymus su cukrumi išplakite iki standumo, sukrėskite į konditerinį maišelį ir formuodamos norimus raštus padenkite pyrago paviršių.
8. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko).
1. Iš miltų, sviesto, kiaušinio ir vanilinio cukraus išminkykite tešlą. Iš jos suformuokite rutulį, apvyniokite plėvele ir dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Migdolų drožles paskrudinkite keptuvėje. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite citrinos sultimis ir sumaišykite su cukrumi, krakmolu, migdolais ir cinamonu.
3. Masę sukrėskite į riebalais pateptą ir maltais džiūvėsiais pabarstytą karščiui atsparų stiklinį ar keraminį indą.
4. Iš tešlos iškočiokite apskritą lakštą ir juo uždenkite indą su obuolių mase. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Dar karštą pyragą galite aptepti marmeladu. Valgykite šaukštu.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1 Miltus sumaišykite su cukrumi, sudėkite kvadratėliais supjaustytą sviestą. Sviestą suminkykite su miltais. Tada sudėkite kiaušinių trynius, įpilkite šaukštą vandens ir suminkykite tešlą.
2. Ant sviestinio popieriaus iškočiokite apvalią formą, kraštus (maždaug 1 cm pločio) apipjaustykite. Ta juostele apjuoskite gilesnės apvalios formos kraštus.
3. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite riekutėmis. Vieną šaukštą sviesto ištirpinkite keptuvėje, suberkite cukrų, cinamoną, vanilinį cukrų. Kaitinkite tol, kol ištirps cukrus. Tada sudėkite obuolius ir, uždengę dangčiu, troškinkite 10 minučių, kol obuoliai taps minkšti. Nuėmusios dangtį ir dar pakaitinkite apie 5 minutes.
4. Gautą masę atšaldykite. Obuolius sudėkite į sviestu pateptą formą ir uždenkite tešla, gerai apspauskite kraštus. Viršų patepkite baltymais ir apibarstykite milteliniu cukrumi.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių ir kepkite apie 40 minučių.
6. Pyragą patiekite inde, kuriame jis kepė ir valgykite karštą kartu su plakta grietinėle arba ledais.
1. Iš sviesto, miltų, cukraus ir trynio išminkykite vientisą tešlą. Padarykite rutulį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir valandai dėkite į šaldytuvą. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis. Apšlakstykite citrinų sultimis ir sumaišykite su cukrumi, razinomis, cinamonu.
2. Sviestą ištirpinkite ir jame kepinkite migdolus, kol pagels.
3. Iš dviejų trečdalių tešlos iškočiokite didelį skritulį, įtieskite į riebalais pateptą kepimo formą, kraštus užlenkite.
4. Ant tešlos paskleiskite kepintus migdolus, sukrėskite obuolių masę. Iš likusios tešlos iškočiokite mažesnį skritulį ir juo uždenkite obuolius, kraštus užspauskite. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių.
5. Miltelinį cukrų išsukite su iš pusės citrinos išspaustomis sultimis. Aptepkite iškepusio pyrago viršų ir palikite atvėsti.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Iš kiaušinio, miltų, grietinės, sviesto užminkykite tešlą. Jei reikia, įpilkite vandens. Iš tešlos iškočiokite keturis plonus lakštus. Obuolius supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Į riebalais išteptą skardą dėkite tešlos lakštą, ant jo 1/3 obuolių, pabarstykite cukraus, cinamono ir uždenkite kitu tešlos lakštu. Taip sluoksniuokite ir toliau, kol nebeliks lakštų.
3. Pyrago viršų apibarstykite cukrumi ir kepkite apie valandą. Iškepusį pyragą papuoškite cukrumi ir kokosų drožlėmis.
Šaltinis: 15min.lt
1. Grietinę išplakti maišikliu iki purumo, toliau plakant supilti sutirštintą pieną, sudėti obuolių tyrę, įmušti kiaušinį, suberti vanilinį cukrų ir plakti, kol masė pasidarys vienalytė.
2. Apvalią kepimo formą patepti sviestu, įdėti biskvitą, ant jo supilti paruoštą masę ir 190ºC karštumo orkaitėje kepti apie 30 min.
3. 0buolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti plonomis skiltelėmis. Jas išdėlioti ant pyrago ir aplieti karštu glajumi.
4. Glajui obuolių sultis sumaišyti su krakmolu ir cinamonais, užvirinti ir ant mažos ugnies maišant virti, kol sutirštės.
5. Iki patiekiant pyragą keliolika minučių palaikyti išjungtoje, bet dar karštoje orkaitėje.
1. Minkštą sviestą ir cukrų inde sukite mediniu šaukštu tol, kol masė taps puri ir pašviesės.
2. Sudėkite išplaktus kiaušinius, įsijokite miltus su kepimo milteliais, suberkite vanilės sėklas ir gerai išmaišykite.
3. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą skardą ir išlyginkite. Ant viršaus gražiai sudėkite plonas nuluptų obuolių skilteles ir truputį įspauskite į tešlą.
4. Obuolius apibarstykite cukrumi „Demerara“ ir cinamonu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie valandą (įbestas ir ištrauktas pagaliukas turi likti švarus). Pyragą išimkite iš skardos ir patiekite atvėsusį su plakta grietinėle.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“