Ji24.lt jūsų dėmesiui pateikia įvairiausių patiekalų su grybais receptų rinkinuką. Net jeigu nemėgstate grybų, verta sužinoti, kuo jiems mums ir mūsų organizmui naudingi. Daugiau apie tai skaitykite specialistų tekste „Kuo organizmui naudingi grybai“.
O kad neapsigautumėte grybaudami, siūlome paskaityti interviu su mikologu Jonu Kasparavičiumi „Mikologas pataria, kaip atpažinti grybus“.
Na, o dabar neriame į gardutėlių receptų sūkurį... Skanaus!
1. Aitriosios paprikos ankštį perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes ir smulkiai sukapokite.
2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite gilioje keptuvėje svieste, kol dailiai pagels.
3. Į keptuvę sumeskite smulkintus porus ir pakaitinkite, kad šiek tiek suminkštėtų. Tada suberkite miltus ir nuolat maišydama kaitinkite, kol miltai sugers visą skystį, bet jokiu būdu neparuduos, nes sriuba apkars.
4. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, daržovių mišinį supilkite į indą, užpilkite sultiniu ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
5. Skystį pilkite į puodą su karštu pienu, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, peletrūnais arba čiobreliais ir užvirkite.
6. Baravykus nuvalykite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, sumeskite į sriubą ir dar 10 min. pavirkite, tada supilkite grietinėlę.
7. Sriubą tiekite su bri sūrio kubeliais ir baltos duonos skrebučiu.
1. Nuvalykite grybus, patrumpinkite kotelius, nuplaukite ir nuvarvinkite. Kelias minutes pavirkite voveraites šiek tiek pasūdytame vandenyje, nusunkite ir nuvarvinkite.
2. Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Druską sumaišykite su cukrumi.
3. Į medinį ar emaliuotą indą dėkite voveraites, kiekvieną sluoksnį pabarstykite druskos ir cukraus mišiniu, kas antrą sluoksnį – svogūnų griežinėliais ir prieskoniais. Kai indas bus pilnas, uždenkite nedidele lėkštute arba medine lentele ir paslėkite.
4. Po kelių dienų pastatykite indą su grybais šaltesnėje patalpoje. Ragaukite anksčiausiai po mėnesio. Grybai visą laiką turi būti apsemti skysčio. Jei jo per mažai, užpilkite sūrymu iš 1 l vandens ir 30 g druskos.
1. Nuvalykite, nuplaukite ir nuvarvinkite grybus. Supjaustykite nedideliais gabalėliais. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Paruoškite vištienos sultinį. Nedideliame puode užkaitinkite pieną.
2. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite svogūnus, nuolat maišydama kepkite ant vidutinės ugnies maždaug 5 min., kol svogūno gabalėliai taps perregimi. Suberkite miltus ir vis pamaišydama kaitinkite maždaug 3 min. Neleiskite miltams prisvilti ar paruduoti, antraip sriuba įgaus rusvą atspalvį. Nukelkite puodą nuo ugnies, palaukite, kol nustos burbuliuoti, plakdama šluotele pamažu įmaišykite karštą sultinį, supilkite pieną. Išmaišykite, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite maždaug 10 min. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
3. Į paruoštą sriubos pagrindą sudėkite smulkintus grybus, suberkite kapotas prieskonines žoleles, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir vis pamaišydama, kad neprisviltų prie dugno, virkite ant silpnos ugnies 8–10 min. Paragaukite, jei reikia, dar pasūdykite, pagardinkite pipirais.
4. Šiaudeliais supjaustykite rūkytą šoninę ir pakepinkite įkaitintoje keptuvėje.
5. Į lėkštę įpilkite sriubos, ant viršaus uždėkite kepintos šoninės, papuoškite šviežio grybo griežinėliu ir peletrūnų šakele.
Verta išbandyti
Kad grybų sriuba būtų dar aromatingesnė, į ją galite įpilti džiovintų grybų nuoviro arba įberti grybų miltelių.
1. Voveraites apvirkite su druska, lauro lapeliais, juodaisiais pipirais ir kmynais.
2. Karką nuskuskite ir nudirkite jai odą, išilgai neperpjaunant. Išrinkite mėsą, be riebalų ir sausgyslių. Mėsos gabalėlius lengvai pamuškite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
3. Paruoškite prieskonių mišinį iš šaukšto druskos, didelio žiupsnio lauro lapelių, nemenko žiupsnio penkių rūšių pipirų. Susmulkinkite po kelias šakeles žalių rozmarinų iš čiobrelių. Galima dar berti Provanso prieskonių.
4. Prieskonių mišinį išmaišykite su mėsa. Būtų gerai, kad ši mėsa pastovėtų su prieskoniais bent valandą.
5. Susmulkinkite moliūgą, porą, 1 salierą, 2 morkas, po nemažai petražolių ir krapų ir šį mišinį pakaitinkite garuose, kol apminkštės. Atvėsusias daržoves sumaišykite su smulkintomis voveraitėmis, mėsa ir kimškite masę į odą. Galus užsiūkite ir suvyniokite į marlę.
6. Virkite apie 1,5 val. vandenyje su druska, pipirais lapeliais, lapeliais, salieru, morkomis ir svogūnu. Kartu galite virti ir atlikusius kaulus. Iš jų išsiskiria lipni medžiaga, kuri reikalinga geram karkos sukibimui. Išimkite iš vandens ir paslėkite.
"Mano karka neblogai pjaustėsi, buvo pakankamai minkšta. Bet karkos mėsa vis tiek kietesnė už kitas. Kad būtų visai minkšta, dalį druskos galima pakeisti mėsą minkštinančia druska nors, sako, ji sveikatai ne itin gerai..."
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Įmeskite pusę svogūno, krapų.
2. Kol verda bulvės, paruoškite įdarą. Grybus išvirkite sūdytame ir laurų lapeliais bei pipirais pagardintame vandenyje.
3. Pačirškinkite keptuvėje lašinių spirgučius. Kai jau bus gražiai apskrudę, suberkite smulkintus svogūnus ir dar patroškinkite. Nupilkite riebalus ir spirgučių - svogūnų masę sumaišykite su virtais, smulkintais baravykais bei šaukštu krakmolo.
4. Išvirusias bulves sugrūskite ir palaukite, kol pravės. Tuomet įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, 1 šaukštą krakmolo, gerai išminkykite. Masė turėtų nelipti prie rankų. Jei limpa, įberkite dar šiek tiek miltų.
5. Skardą ištepkite aliejumi. Dėkite į ją tešlą ir jau skardoje suformuokite iš tešlos stačiakampį. Iš abiejų pusių tešlos kraštus įpjaukite kas 2 cm. Įpjovų gylis - maždaug 4 cm. Per vidurį turi likti nesupjaustyta tešla. Ant jos dėkite įdarą. Kiekvieną kartą vis iš kitos pusės imkite po tešlos juostelę ir permeskite per pyrago plotį.
6. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus - apie 45 min.
7. Padažui ištirpinkite 100 g sviesto, įkrėskite 100 g grietinės, įberkite žalių smulkintų krapų ir pakaitinkite iki užvirimo.
Autorės nuotr./Bulvių pyragas su džiovintais baravykais |
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Į verdantį daržovių sultinį sudėkite pjaustytas bulves, morkas ir virkite 10 minučių. Suberkite lęšius, paskaninkite pipirais, druska, mairūnais ir virkite dar 15–20 minučių.
2. Išvirtą sriubą kiek atvėsinkite ir elektriniu plaktuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įpilkite grietinėlės, statykite ant ugnies ir vėl užvirkite.
3. Sriubą pilkite į lėkštes, įdėkite po saujelę voveraičių, šaukštelį grietinės ir užbarstykite šviežių mairūnų.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Tešlą atšildykite ir iš jos išspauskite apskritimus (lyginį skaičių). Pusę apskritimų aptepkite kiaušinio plakiniu, o kitų viduryje išspauskite mažesnį apskritimą taip, kad uždėjus ant apteptų apskritimų išeitų krepšelis. Viršų taip pat aptepkite kiaušiniu.
2. Sudėkite krepšelius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių arba kol krepšeliai pakils ir gražiai parus.
3. Pasiruoškite įdarą: keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite smulkintą svogūną ir apkepkite, kol suminkštės. Suberkite voveraites, sudėkite sūrelį, grietinėlę, pipirus, druską ir prieskonius. Troškinkite ant mažos ugnies 8–10 minučių. Baigdami troškinti įlašinkite kelis lašus citrinų sulčių.
4. Karštą įdarą supilstykite į krepšelius ir tiekite į stalą.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Džiovintus grybus išmirkykite šiltame vandenyje, kol suminkštės.
2. 100 g sviesto ištirpinkite įkaitintoje keptuvėje, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką.
3. Kepinkite ant nedidelės ugnies, kol svogūnai suminkštės ir taps permatomi.
4. Suberkite nusausintus ir smulkiai supjaustytus grybus. Gerai išmaišykite.
5. Vištienos kepenėles nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Suberkite į keptuvę. Kepinkite karts nuo karto pamaišydamos, kadangi kepant kepenėles ypač svarbu tiksliai pagauti akimirką, kuomet viduriukai praranda rožinę spalvą. Viskas! Nė minutėlės ilgiau, nes perkepusios kepenys įgauną labai nemalonų – netgi kartų – skonį.
6. Supilkite brendį, garstyčias, įberkite druskos ir pipirų, dar sykį išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
7. Kepenėlių ir grybų masę kartu su vienu papildomu šaukštu sviesto (15 g) gerai susmulkite trintuvu. Paragaukite, jei reikia – įberkite daugiau druskos ar pipirų. Jei norite skystesnio ir lengviau tepamo pašteto – pertrinkite per sietelį. Tokiu atveju pasilikite keletą grybų, juos supjaustykite mažais gabalėliais ir įmaišykite į jau pertrintą paštetą. Kitu atveju paštetas bus kiek sunkiau tepamas, bet skonis nuo to tikrai nenukentės.
8. Paštetą supilkite į serviravimo indukus arba stiklainį. Atvėsinkite ir valgykite užtepę ant baltos duonos. Ypač skanu su raugintais agurkėliais.
Taip paruoštą paštetą reikėtų suvartoti per 2–3 dienas. Jei norite, kad laikytųsi ilgiau, pavyzdžiui, iki savaitės, puode ištirpinkite apie 60 g sviesto, atvėsinkite ir atsargiai supilkite ant stiklainio su paštetu taip, kad baltos apnašos liktų puodo dugne. Uždenkite maistine plėvele, laikykite šaltai.
Receptas iš tinklaraščio „Žiupsnelis druskos“
1.Į įkaitintą keptuvę dėkite nuvalytus grybus, apkepkite, sudėkite pjaustytą kumpį ir žiedais pjaustytus svogūnus. Viską lengvai apkepkite.
2.Išplakite kiaušinius, sumaišykite su pienu. Apkeptą grybų mišinį dėkite į skardą, išteptą sviestu, ant viršaus – virtas bulves, pjaustytas riekelėmis.
3.Viską užpilkite plakiniu, pagardinkite druska ir pipirais. Užbarstykite tarkuotu sūriu ir 180 laipsnių orkaitėje kepkite 15–20 minučių.
4.Apkepą tiekite pabarstytą smulkintomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Morkas, salierų lapkočius ir svogūnų laiškus nuvalykite, nuplaukite ir smulkiai supjaustykite.
2.Keptuvėje išlydykite riebalus, sudėkite gabaliukais pjaustytą mėsą ir gerai apkepinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Sudėkite morkas, salierus, svogūnų laiškus ir kepinkite 2 minutes. Įmaišykite pomidorų pastą, laurų lapelį, čiobrelius ir kadagių uogas.
3.Supilkite 400 ml vyno ir uždengę troškinkite apie 40 minučių. Jei reikia, dar įpilkite vyno. Grybus nuvalykite ir supjaustykite riekelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite grybus ir kepinkite 3–4 minutes.
4.Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Sudėkite sviestą, petražoles ir kaitinkite, kol sviestas išsilydys. Į lėkštes dėkite guliašo, ant viršaus – keptų grybų. Tiekite su bulvių koše.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Kopūstą supjaustykite smulkiais šiaudeliais.
2. Svogūnus ir grybus supjaustykite šiaudeliais ir pakepkite su puse nurodyto kiekio aliejaus. Kai svogūnai ir grybai atvės, juos sumaišykite su kopūstais.
3. Likusį aliejų sumaišykite su actu, paskaninkite druska ir cukrumi ir užpilkite salotas. Sumaišykite. Patiekdami papuoškite žalumynais.
Šaltinis: 15min.lt
1. Kreivabudžių galvutes nuvalykite ir nuplaukite. Pavoliokite miltuose, paskui pamirkykite plaktuose kiaušiniuose ir pavoliokite džiūvėsiuose.
2. Voveraites nuplaukite ir pakepinkite pusėje kiekio riebalų. Pasūdykite, pabarstykite pipirais.
3.Iš citrinos išspauskite sultis. Ant mažos ugnies lėtai užvirinkite grietinėlę. Maišant į ją supilkite citrinos sultis. Į padažą įmaišykite daržovių nuovirą, po žiupsnelį druskos, pipirų. Tris šaukštus karšto citrininio padažo išsukite su kiaušinių tryniais ir įmaišykite į visą padažą. Sudėkite voveraites ir pašildykite.
4. Kreivabudes kepkite iš abiejų pusių likusiuose riebaluose, kol gražiai parus, pasūdykite. Iškart patiekite su voveraičių padažu.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Grybus nuvalykite, nuplaukite ir virkite pasūdytame ir parūgštintame vandenyje apie 20–25 minutes (kol grybai nusės ant puodo dugno). Išvirtus grybus gerai nuvarvinkite.
- Kitame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite grybus, suberkite cukrų, supilkite su 200 ml vandens išmaišytą pomidorų pastą, jei reikia – įberkite dar druskos, sumeskite laurų lapelius, supilkite actą.
- Pomidorus nuplaukite, nulupkite, sumalkite mėsmale, supilkite į puodą ir vis pamaišydami virkite, kol tūris sumažės trečdaliu. Grybus suverskite į pomidorų padažą, išmaišykite ir užvirkite. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
- Konservus išpilstykite į stiklainius, pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su vandeniu, pašildytu iki 70 laipsnių, ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 30–40 minučių (nelygu, kokio dydžio stiklainiai). Paruoštus konservus iškelkite iš puodo ir sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Apvirkite kopūsto lapus.
- Aliejuje pakepkite pjaustytų svogūnų ir pjaustytų grybų ir 15 minučių patroškinkite.
- Virtus kiaušinius susmulkinkite ir sumaišykite su kapotais žalumynais, sudėkite grybus su svogūnais.
- Pasūdykite ir papipirinkite pagal skonį. Gautą įdarą dėkite ant kopūsto lapų, susukite balandėlius ir sudėkite į puodą.
- Užpilkite grietine ir kepkite orkaitėje.
- Šis patiekalas ypač naudingas diabetikams.
- Kietai virtus kiaušinius supjaustykite gabalėliais.
- Majonezą pasūdykite, papipirinkite, įberkite garstyčių arba įpilkite citrinos sulčių ir įdėkite kapoto kumpio bei grybų.
- Sumaišykite su kiaušiniais.
- Bulves išvirkite, nusunkite ir, įdėję sviesto bei kiaušinio trynį, trinkite, kol gausis piurė (700 g bulvių maždaug 2 kiaušinių tryniai).
- Iš košės suformuokite mažus paplotėlius ir į jų vidų dėkite grybų faršo.
- Kukulaičiams suteikite obuolio arba kriaušės formą, pavoliokite juos miltuose ir džiūvėsėliuose.
- Kepkite gilioje keptuvėje aliejuje.
- Grybų faršas: pakepkite svogūnus, šiaudeliais supjaustykite grybus, viską patroškinkite, pasūdykite ir įberkite maltų juodųjų pipirų.
- Iš nuplautų pievagrybių išimkite viduriukas, kad jie taptų tarsi "krepšeliai".
- Čili, česnaką ir petražoles susmulkinkite.
- Grybus lengvai ištrinkite aliejumi, apibarstykite smulkintais priesonias ir į kiekvieną grybą įdėkite po kelis gabalėlius sūrio.
- Gryus kepkite 200 laipsnių orkaitėje ~7 minutes, kol sūris išsilydis.
Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/
- Džiovintus grybus užmerkite nedideliame kiekyje vandens ir palikite 3 valandas, kad išmirktų.
- Tada nuspauskite ir supjaustykite kubeliais, bet skysčio neišpilkite.
- Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais, sumeskite į puodą su vištienos sultiniu ir virkite ant mažos ugnies, kol suminkštės.
- Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, kol dailiai pagels, pakepinkite 2 šaukštuose sviesto, tada suberkite džiovintus grybus, apie 10 min. patroškinkite ir suverskite į puodą su bulvėmis.
- Ten pat supilkite nuo džiovintų grybų likusį skystį. Sriubą užvirinkite, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, apie 10 min. pavirkite.
- Suberkite čiobrelius, įmaišykite grietinėlę, maskarponę, kelias minutes pakaitinkite ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Šviežius baravykus nuvalykite, šiek tiek pasmulkinkite, pasūdykite, pagardinkite druska ir pipirais, pakepinkite likusiame svieste, apibarstykite kapotomis petražolėmis, maltais riešutais ir po lygiai išdalykite į dubenėlius su sriuba.
- Šiltame vandenyje ištirpinkite mieles. Į dubenį išsijokite miltus, suberkite cukrų, druską, padarykite duobutę ir į ją supilkite ištirpusias mieles, duobutę užberkite miltais ir palikite 15 min.
- Į tešlą pilkite aliejaus, ją išminkykite ir dar pusvalandį palikite. Voveraites nuplaukite, nuvalykite, didesnes perpjaukite per pusę. Česnako skilteles sukapokite ir įmaišykite į aliejų, pasūdykite ir pagardinkite raudonėliais.
- Pakilusią tešlą išminkykite, padalykite į dvi dalis ir iškočiokite apvalius papločius. Ant kiekvieno pilkite aliejaus, berkite trupinto ožkų pieno sūrio, išdėliokite voveraites.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Tiekite apibarsčiusi kapotais žalumynais.
- Gerai nuplautus pievagrybius nulupkite, nuvalykite, didesnius supjaustykite ketvirčiais, mažesnius palikite sveikus.
- Džiovintus baravykus užpilkite stikline verdančio vandens ir mirkykite, kol grybai suminkštės. Nuspauskite ir nusausinkite.
- Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste. Kai svogūnas ir česnakai dailiai apskrus, sumeskite pievagrybius, baravykus ir troškinkite ant mažos ugnies, kol nuo grybų atsiradęs skystis išgaruos.
- Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite rozmarinus ir maltus riešutus.
- Tiekite gausiai apibarsčiusi kapotomis petražolėmis.
PARUOŠKITE GRYBŲ PADAŽĄ
- Svogūną sukapokite nedideliais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto ir kepinkite svogūnus, kol šie taps skaidrūs. Suberkite švarius miško grybus, suberkite krapus. Pakepinkite kelias minutes.
- Sudėkite į keptuvę grietinę, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Maišydamos pakepinkite dar kelias minutes, kol padažas užvirs.
- Nuimkite padažą nuo ugnies.
IŠKEPKITE BULVINIUS BLYNUS
- Bulves nuskuskite. Žalias nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite smulkia tarka iki vientisos masės. Įmaišykite kiaušinį. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų.
- Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių.
- Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus.
- Tiekite šiltus su grybų padažu. Skanaus!
- Picos pagrindui bulves ir svogūnus sutarkuokite ir sumaišykite su kitais tešlai skirtais produktais.
- Kepimo skardą patepkite riebalais, supilkite tešlą ir kepkite apie 40 min. 190 laipsnių orkaitėje.
- Picos įdarui žiedais supjaustykite svogūną, pomidorus.
- Dešrą supjaustykite kubeliais.
- Įdarui skirtus produktus paskleiskite ant iškepusio picos pagrindo, pabarstykite prieskoniais, tarkuotu sūriu ir dar 10 min. pašaukite į orkaitę.
Recepto autorė: Janina Misiūnienė
- Tešlą atšildykite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir supjaustykite ją vidutinio dydžio kvadratėliais.
- Grybus nuvalykite, supjaustykite griežinėliais ir trumpai apkepkite svieste.
- Rikotą iki vientisumo ištrinkite su spaustais česnakais bei grietine, pagal skonį pasūdykite.
- Saulėje džiovintus pomidorus nuvarvinkite, supjaustykite juostelėmis.
- Svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir patrinkite tarp pirštų – suminkštės ir dings intensyvus kvapas.
- Ant kiekvieno tešlos gabalėlio tepkite rikotos, išdėliokite baravykus, saulėje džiovintus pomidorus, raudonuosius svogūnus ir kubeliais pjaustytą mėlynųjų pelėsių sūrį.
- Viską pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 min.
- Tiekite apibarsčiusi šviežiomis pipirinėmis.
- Sūdytus grybus pamirkykite vandenyje. Tuomet nupilkite, sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir išvirkite.
- Paruoštus grybus ir lašinukus sumalkite mėsmale. Sumaišykite su įkaitintoje keptuvėje pakepintais kapotais svogūnais, kiaušiniu, maltais džiūvėsėliais.
- Pagardinkite druska pagal skonį ir viską gerai išmaišykite.
- Didžkukulius su grybų įdaru patiekite su spirgučiais arba grietine.
- Išvalykite silkę, ir sudėkite į dubenėlį.
- Išmirkykite džiovintus grybus, supjaustykite ir kepkite aliejuje su svogūnais.
- Kai atvėsta grybai sudėkite ant silkės. Kitoje pusėje tą patį padarykite su morkytėmis.
- Morkas išvirkite ir smulkiai supjaustykite.
- Silkėje su morkomis svogūno dėkite mažiau.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Karolina Rimkevičiūtė
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite vandenį, 1 valg. š. aliejaus, įberkite druskos ir kruopščiai išmaišykite. Berkite miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Iš jos iškepkite lietinius. Nuo kiekvieno popieriniu rankšluosčiu nuspauskite riebalų perteklių (dėkite lietinį ant popierinio rankšluosčio lapo, uždenkite kitu lapu ir švelniai paspaudykite pirštais).
- Džiovintus grybus pamirkykite 1-2 val. šaltame vandenyje, paskui apie 20 min. pavirkite. Grybus sumalkite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sukrėskite smulkintus svogūnus, šiek tiek pakepinkite. Tada sukrėskite maltus grybus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dar pakepinkite nuolat pamaišydama.
- Krėskite įdaro ant lietinio, sulankstykite vokeliu ar susukite į volelį. Dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir pakepinkite iš abiejų pusių, kol lietiniai gražiai apskrus.
- Virtą kiaulieną sumalkite.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą riebalų (ar aliejaus). Apkepinkite supjaustytus grybus ir kapotus svogūnus.
- Perdėkite iš keptuvės į dubenį. Sudėkite maltą kiaulieną, išplaktą kiaušinį, suberkite džiūvėsėlius. Viską išmaišykite ir pagardinkite pipirais ir druska pagal skonį.
- Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
- Pievagrybius nuvalykite, susmulkinkite, saliero gumbą supjaustykite, pakepinkite svieste.
- Į masę sukrėskite pievagrybius ir dar šiek tiek pakepinkite.
- Dubenėlyje sumaišykite trupintus sūrius, riešutus, atvėsintus pievagrybius.
- Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir čiobreliais.
BANDELIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.
- Pirmiausiai paruoškite lašišą: ją nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais, sudėkit į plokščią indą, pagal skonį pabarstykite druska, cukrumi ir apliekite marinatu, paruoštu iš tarkuotų imbierų, pusės citrinos sulčių, nutarkuotos citrinos žievelės, viskio, 2 šaukštų aliejaus ir krienų.
- Indą su lašiša uždenkite maistine plėvele ir bent per naktį pamarinuokite.
- Kininį kopūstą išskirstykite lapais ir pakepinkite šaukšte aliejaus.
- Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
- Avokadą nulupkite, išimkite kauliuką, kiek pasmulkinkite ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
- Dar šaltus baravykus supjaustykite plonyčiais griežinėliais, apšlakstykite aliejumi, berkite druskos, pipirų, jeigu norite, galite labai saikingai užspausti citrinos sulčių.
- Į lėkštes dėkite kininio kopūsto lapų, lašišų gabalėlių ir baravykų griežinėlių.
- Ant viršaus paskleiskite avokado griežinėlių.
- Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Kol orkaitė kaista, į skardą įtieskite tortilijas.
- Aptepkite tortilijas šlakeliu alyvuogių aliejaus ir pomidorų pasta.
- Barstykite tarkuoto kietuojo sūrio, supjaustyto mėgstamo kumpelio gabalėlių, plonomis riekelėmis supjaustytų pievagrybių.
- Ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytus pomidorus, plėšytą mocarelos sūrį.
- Apibarstykite žiupsniu druskos, maltų pipirų ir dosniu žiupsniu džiovintų itališkų žolelių.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol kraštai gražiai apskrus, o sūris išsilydys.
- Patiekite nedelsiant vieną ar su mėgstamu padažu. Skanaus!
- Iš vakaro avižinius dribsnius užpilkite pienu ir vandeniu. Išmaišykite, uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį.
- Kitą dieną į dubenį su avižiniais dribsniais suberkite miltus, įmuškite kiaušinius, suberkite prieskonius. Išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir iškepkite apvalius blynelius. Iš kiekvienos pusės kepkite po porą minučių, kol gražiai apskrus.
- Kol kepate blynelius, paruoškite padažą. Keptuvėje ištirpinkite gabalėlį sviesto. Suberkite į jį smulkintą svogūną ir mažais kubeliais supjaustytą kumpelį.
- Pakepinkite, kol svogūnai suminkštės. Sudėkite riekelėmis supjaustytus pievagrybius ir pakepinkite porą minučių, vis pamaišydami.
- Supilkite grietinėlę, suberkite kapotus krapus, pagardinkite druska ir pipirais.
- Maišydami pakaitinkite dar kelias minutes, kol pievagrybiai suminkštės. Iškeptus avižinius blynelius patiekite su pievagrybių padažu. Skanaus!