Kodėl verta valgyti obuolius?
- Jie mažina kraujospūdį. Rytą suvalgykite obuolį arba išgerkite stiklinę vandens su 2 šaukšteliais obuolių acto.
- Gerina miegą. Kamuoja nemiga? Pusvalandį prieš miegą sugraužkite obuolį – ne tik greičiau užmigsite, bet ir nepabusite valgyti naktipiečių.
- Ramina. Obuoliuose yra nervus stiprinančio magnio. Žvalumo ir geros nuotaikos teikia fruktozė – skatina „laimės“ hormono serotonino išsiskyrimą smegenyse.
- Lieknina. Obuoliai padeda greičiau deginti kalorijas ir reguliuoja žarnyno veiklą, gydo vidurių užkietėjimą. Viduriuojant patartina valgyti trintų obuolių.
- Malšina alkį. Praalkusi rinkitės ne pyragaitį ar ledų, bet obuolį. Tik 40 kcal ir daug ląstelienos, vitaminų bei įvairių mineralinių medžiagų. Obuolyje yra apie 3 g ląstelienos, 3 mg vitamino C. Šiuose vaisiuose daug vandens, tad jei mažai geriate, užkandžiaukite tik obuoliais.
- Jaunina. Obuoliuose esančios veikliosios medžiagos stabdo senėjimą, padeda regeneruotis ląstelėms. Obuolių actas stiprina plaukus ir naikina pleiskanas.
Na, o dabar skubame gaminti ir gardžiuotis!
1. Pistacijas ir migdolus sugrūskite arba rupiai sumalkite ir sumaišykite su medumi.
2. Obuolius nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
3. Dubenyje sumaišykite nuplautas ir nusausintas spanguoles, obuolių gabalėlius, cukrų, smulkintus cukruotus imbierus, apelsino žieveles ir sultis.
4. Užmaišytą masę apie pusvalandį palaikykite, kol ištirps cukrus.
5. Keturis karščiui atsparius dubenėlius sudėkite į skardą, į juos prikrėskite obuolių ir spanguolių masės, ant viršaus berkite trupinių.
6. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., iki riešutai ims skrusti.
Kulinaro patarimas: jei matote, kad riešutai skrunda per greitai, dubenėlius uždenkite folija.
1. Miltus sumaišykite su grūstais riešutais, minkštu sviestu ir cukrumi, tada įmaišykite plaktą kiaušinį.
2. Iš tešlos suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.
3. Atšalusią tešlą iškočiokite, ja išklokite apskritos kepimo formos dugną ir kraštus, subadykite tešlą šakute, kad neišsipūstų, ir kepkite karštoje orkaitėje apie 10–15 min.
4. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
5. Keptuvėje ištirpinkite truputį sviesto, sudėkite obuolius ir pakepinkite.
6. Cukrų ir krakmolą išmaišykite vandenyje, gautą masę supilkite ant obuolių ir dar šiek tiek pakaitinkite, iki pradės tirštėti, tada sukrėskite ant tešlos.
7. Kiaušinių baltymus su cukrumi išplakite iki standumo, sukrėskite į konditerinį maišelį ir formuodamos norimus raštus padenkite pyrago paviršių.
8. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko).
1. Pertrintą varškę išsukite iki purumo su cukrumi ir maskarpone.
2. Avižinius sausainius sulaužykite ir išdalykite į keturias stiklines taures, apšlakstykite brendžiu ir šakute dar patrupinkite, užberkite sausoje keptuvėje skrudintų ir gerai atvėsintų maltų riešutų.
3. Obuolius ir svarainius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis, apibarstykite cinamonu, ruduoju cukrumi, citrinų žievelėmis ir, kol suminkštės, pakepkite svieste, tada atvėsinkite.
4. Grietinėlę su citrinų sultimis išplakite iki standžių putų ir labai atsargiai įmaišykite į maskarponės ir varškės masę.
5. Ant paruoštų avižinių sausainių krėskite obuolių, tada varškės ir grietinėlės masės, vėl krėskite obuolių ir likusį varškės kremą.
6. Desertą puoškite mėtų lapeliais ir bent dvi valandas palaikykite šaldytuve.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Miltus ir cukrų maišykite su smulkiai sukapotu sviestu, kol gausite vienalytę masę. Įpilkite šiek tiek vandens, kad tešla nekibtų prie rankų. Suformuokite tešlos rutulį ir padėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.
2. Atidėkite tris obuolius. Likusius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Paruoštus obuolius sudėkite į puodą ir suberkite cukrų, druską, tarkuotą apelsino žievelę, sultis ir virkite ant lėtos ugnies 20 min. Taip paruoštą masę sutrinkite šakute, sudėkite sviestą ir palikite atvėsti.
3. Likusius obuolius nuvalykite ir supjaustykite lygiomis skiltelėmis. Tešla išklokite norimą kepimo formą. Tešlos paviršių sutepkite sviestu, subadykite šakute ir kepkite 250°C orkaitėje 12–15 min. Tada ištraukite, sudėkite obuolių įdarą, ant viršaus – supjaustytus obuolius ir vėl pašaukite dešimčiai minučių į orkaitę.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Ištepkite apskritą kepimo formą sviestu. Sumaišykite 50 g grietinėlės sviesto su cukrumi, kiaušiniu, druska, cinamonu, muskato riešutu, soda, miltais, obuoliais, graikiniais riešutais, vaniliniu cukrumi ir karštu vandeniu nurodyta tvarka. Tešla turi būti tiršta. Ją supilkite į paruoštą formą ir kepkite 45 min.
2. Patiekite su kremu iš „Philadelphia“ sūrio. Išmaišykite sūrį, sviestą, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų iki vientisos masės ir aptepkite iškeptą pyragą.
1. Sviestą ištrinkite su cukrumi, po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite susmulkintus riešutus, kepimo miltelius, 200 g miltų, cinamoną ir kakavą. Viską gerai išmaišykite.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Kepimo formą ištepkite sviestu.
3. Penkis obuolius nulupkite, supjaustykite gabaliukais, sumaišykite su romu ir sudėkite į tešlą. Ją supilkite į formą ir kepkite 50–60 min.
4. Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti ir apipilkite ištirpintu šokoladu.
1. 200 g miltų ištrinkite su druska ir sviestu. Ištirpinkite mieles 5-iuose šaukštuose šilto vandens ir įmaišykite į tešlą. Gautą masę padėkite į šaldytuvą vienai valandai.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 220°C. Porus nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais, tris minutes pavirkite pasūdytame vandenyje, tuomet perpilkite šaltu vandeniu ir leiskite nudžiūti.
3. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite į keturias dalis. Pašlakstykite citrinų sultimis. Rokforo sūrį supjaustykite kubeliais.
4. Padarykite padažą: suplakite grietinėlę, pieną, kiaušinius, likusius miltus (15 g), muskato riešutą, druską.
5. Pyrago formą ištepkite sviestu. Tešlą iškočiokite ir ja išklokite formą, padarydami kraštelius. Obuolius, porus, ir sūrį sudėkite ant tešlos ir užpilkite gautu padažu. Kepkite 30 min.
1. Į indą sudėkite miltus, cukrų, kepimo miltelius, įmuškite kiaušinius ir viską išplakite.
2. Obuolius nuplaukite, su burokine tarka nutarkuokite iki sėklalizdžių ir sudėkite i tešlą.
3. Kepkite apie 45min. 180 ºC temperatūros orkaitėje.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Rūta Martinkevičiūtė
1. Obuolius supjaustykite kubeliais, sudėkite į kepimo indą ir pabarstykite cukrumi.
2. Sumaišykite sviestą, miltus, kiaušinį, cukrų ir pačiame gale kokoso drožles.
3. Visą masę sudėkite ant obuolių ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 40 minučių.
Receptą atsiuntė Liuda A.
1. Razinas nuplaukite, užpilkite romu arba konjaku, palikite 30 min.
2. Sausainius susmulkinkite trintuvu, 4 obuolius nulupkite ir sutarkuokite vidutinio smulkumo tarka. Sultis nusunkite.
3. Į vieną indą sukrėskite tarkuotus obuolius, razinas, suberkite sausainius, miltelinį cukrų, riešutus, tarkuotą citrinos ir apelsino žievelę ir gerai išmaišykite. Masę sukrėskite į lėkštę.
4. Obuolį supjaustykite skiltelėmis ir papuoškite desesrtą. Prieš patiekiant palaikykite 3 val. šaldytuve.
Receptą atsiuntė Liuda A.
1. Sutarkuokite sviestą.
2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
3. Iš sviesto, kiaušinių, 7 šaukštų cukraus sumaišykite tešlą ir padėkite į šaldymo kamerą valandai laiko atšalti.
4. Obuolius supjaustykite gabalėliais.
5. Kiaušinio baltymus suplakite su likusiu cukrumi ir cinamonu.
6. Tešlą sutarkuokite tarka sviestu pateptame kepimo inde. Truputį tešlos pasilikite užtarkuoti ant viršaus. Sutarkavusi tešlą, suberkite obuolių gabalėlius, sukrėskite suplaktus baltymus ir ant viršaus dar užtarkuokite šiek tiek tešlos.
7. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.
Skanaus !
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi ir druska iki purumo. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Suberkite miltus ir kepimo miltelius. Suminkykite tešlą.
2. Tešla išlipdykite kepimo indą (truputį atidėkite trupiniams) ir valandą palaikykite šaldytuve.
3. Obuolius ir svarainius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais, išimkite sėklas.
4. Paruoškite pudingą, kaip nurodyta ant pakuotės, atvėsinkite iki drungno ir supilkite į tešlos „krepšelį“.
5. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir nudžiovinkite.
6. Į pudingą susmeikite obuolių ir svarainių skilteles, užtrupinkite likusią tešlą, suberkite razinas ir smulkintus migdolus.
7. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 35-40 min.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Želatiną užpilkite vandeniu, kad išbrinktų.
2. Obuolius supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis (galite ir nulupti, bet nebūtina), tada dubenyje sumaišykite juos su šaukštu vanilinio cukraus bei žiupsneliu cinamono. Viską paskleiskite ant skardos (kad obuoliai nebūtų sulipę vienas ant kito) ir pakepkite trumpai orkaitėje (apie 10–15 min.). Padėkite, kad atauštų.
3. Pasiruoškite tešlą, t. y. trupinius: sviestą (geriausia prieš tai atšaldyti jį) sutarkuokite burokine tarka ir sumaišykite su 0,5 stikl. cukraus ir miltais. Pirštais viską trinkite, maišykite tol, kol gausis trupiniai, panašūs į smėlį. Tada masę supikite į skardą ir dėkite į 175 °C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 15 min., vis pamaišydama, kad trupiniai iškeptų vienodai. Geriausia kepimo laiką žiūrėti pagal pačius trupinius, t. y. kai pagels, bus iškepę. Iškepusius trupinius padėkite ataušti.
4. Paruoškite įdarą: dubenyje išplakite grietinę, varškę ir 0,5 stikl. cukraus (jei mėgstate saldžiai, cukraus galite dėti daugiau). Ant nedidelės ugnies ištirpdykite želtiną (tik saugokite, kad neužvirtų) ir praaušusią supilkite į varškės ir grietinės masę. Tada atsargiai šaukštu įmaišykite keptas obuolių skilteles.
5. Dabar prasideda paties pyrago lipdymas. Paimkite torto formą (galite naudoti kokią tik norite, aš naudojau Tupperware, kurioje dažnai ir gaminu želė tortus). Supilkite pusę trupinių, tada dėkite grietinės, varškės ir obuolių masę. Ant viršaus suberkite likusią pusę trupinių tešlos. Uždenkite ir padėkite šaltai, kad sustingtų.
Pyragas iš tiesų pateisino mano lūkesčius, nes buvo ir skanu, ir gana gaivu. :) Patiko ir mažiausiajam mūsų šeimos nariui, ir vyrui. :) Ir, tiesą sakant, bent jau man tai buvo kažkas nauja. :) Kadangi varškės ir obuolių masė pakankamai greitai sustingo, trupiniai liko traškūs. Tikiuosi, kad ir jums patiks. Skanaus! :)
Facebook kepinių konkurso receptas
Autorė Vilija Belevičienė
1 Miltus sumaišykite su cukrumi, sudėkite kvadratėliais supjaustytą sviestą. Sviestą suminkykite su miltais. Tada sudėkite kiaušinių trynius, įpilkite šaukštą vandens ir suminkykite tešlą.
2. Ant sviestinio popieriaus iškočiokite apvalią formą, kraštus (maždaug 1 cm pločio) apipjaustykite. Ta juostele apjuoskite gilesnės apvalios formos kraštus.
3. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite riekutėmis. Vieną šaukštą sviesto ištirpinkite keptuvėje, suberkite cukrų, cinamoną, vanilinį cukrų. Kaitinkite tol, kol ištirps cukrus. Tada sudėkite obuolius ir, uždengę dangčiu, troškinkite 10 minučių, kol obuoliai taps minkšti. Nuėmusios dangtį ir dar pakaitinkite apie 5 minutes.
4. Gautą masę atšaldykite. Obuolius sudėkite į sviestu pateptą formą ir uždenkite tešla, gerai apspauskite kraštus. Viršų patepkite baltymais ir apibarstykite milteliniu cukrumi.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių ir kepkite apie 40 minučių.
6. Pyragą patiekite inde, kuriame jis kepė ir valgykite karštą kartu su plakta grietinėle arba ledais.
1. Puode ant silpnos ugnies ištirpinkite margariną ir šokoladą. Palikite atvėsti.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Tada supilkite šokoladą su margarinu, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešlą gerai išmaišykite.
3. Bananus nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Obuolius supjaustykite skiltelėmis. Baziliko lapus susmulkinkite. Obuolius, bananus ir bazilikus suberkite į tešlą, gerai išmaišykite.
4. Kepimo formą patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-50 minučių. Galite pabarstyti milteliniu cukrumi, papuošti uogomis, ledais, plakta grietinėle, šokoladiniu padažu ir kt.
Receptą atsiuntė Nina Balinskienė
1. Sviestą išlydykite su šiek tiek cukraus. Kiaušinius išplakite su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
2. Kepimo miltelius „užgesinkite“ citrinos sultimis. Išplaktus kiaušinius sumaišykite su miltais, kepimo milteliais ir lydytu sviestu.
3. Griežinėliais supjaustykite bananus, o obuolius skiltelėmis. Šokoladą sutrupinkite, bet nelabai smulkiai. Visus ingredientus įmaišykite į tešlą.
4. Atsegamą kepimo formą patepkite sviestu ir sukrėskite į tešlą. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 40-50 minučių. Galite pabarstyti milteliniu cukrumi.
Receptą atsiuntė Nina Balinskienė
1. Įkaitintoje orkaitėje trumpai paskrudinkite karijas, susmulkinkite.
2. Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
3. Dubenyje sumaišykite miltus, rudąjį cukrų, kepimo miltelius, kakavą ir druską.
4. Kitame dubenyje sumaišykite obuolius, miltinį cukrų, cinamoną ir riešutus. Įberkite šaukštą miltų.
5. Atskirame inde suplakite kiaušinius su vaniliniu cukrumi, įmaišykite aliejų. Supilkite mišinį į miltus, gerai išmaišykite. Galiausiai į tešlą sudėkite obuolius ir riešutus.
6. Sukrėskite tešlą į apskritą skardą, tolygiai paskirstykite, pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite maždaug valandą. Atvėsinkite.
7. Tiekite pyragą su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.
1. Tešlai atskirkite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos ir vaniliniu cukrumi plakite tol, kol susidarys putos.
2. Kiaušinių trynius išmaišykite su miltais, kepimo milteliais, cukrumi ir skiestu vynu. Atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus ir palikite 20 minučių.
3. Kremui pieną, grietinėlę, cukrų supilkite į puodą, įmeskite vanilės ankštį, užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies. Atsargiai įmaišykite kiaušinių trynius, vėl statykite ant viryklės ir maišydami virkite, kol masė sutirštės. Nukoškite pro sietelį, uždenkite ir padėkite šaltai.
4. Obuolius nulupkite, perpjaukite, pašalinkite sėklalizdžius ir puseles supjaustykite žiedais. Juos pamirkykite paruoštoje tešloje ir iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio susigerti riebalams. Apibarstykite su cinamonu išmaišytu cukrumi. Patiekite šiltus su vaniliniu kremu.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Sviestą išsukite su cukrumi ir tryniu. Po truputį berkite miltus, užminkykite vientisą tešlą. Iš jos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais išteptą kepimo formą, kraštus apipjaustykite. Iš likusios tešlos iškočiokite maždaug 4 cm pločio juostelę ir apjuoskite formos kraštus. Tešlą pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
2. Iš vanilės ankšties išimkite šerdį, sudėkite į grietinėlę. Įmaišykite miltelinį cukrų, pudingo miltelius, išplaktus kiaušinius, apelsino žieveles ir gerai išsukite.
3. Iš šaldytuvo išimkite tešlą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15 minučių. Šiek tiek atvėsinkite.
4. Obuolius nulupkite, specialiu įrankiu išskobkite sėklalizdžius. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad neruduotų, ir išdėliokite ant iškeptos tešlos.
5. Obuolius užpilkite grietinėlės mase. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie valandą. Kai kepinys parus, uždenkite folija. Pyragą atvėsinkite, pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Iš sviesto, miltų, cukraus ir trynio išminkykite vientisą tešlą. Padarykite rutulį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir valandai dėkite į šaldytuvą. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis. Apšlakstykite citrinų sultimis ir sumaišykite su cukrumi, razinomis, cinamonu.
2. Sviestą ištirpinkite ir jame kepinkite migdolus, kol pagels.
3. Iš dviejų trečdalių tešlos iškočiokite didelį skritulį, įtieskite į riebalais pateptą kepimo formą, kraštus užlenkite.
4. Ant tešlos paskleiskite kepintus migdolus, sukrėskite obuolių masę. Iš likusios tešlos iškočiokite mažesnį skritulį ir juo uždenkite obuolius, kraštus užspauskite. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių.
5. Miltelinį cukrų išsukite su iš pusės citrinos išspaustomis sultimis. Aptepkite iškepusio pyrago viršų ir palikite atvėsti.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Minkštą sviestą ir cukrų inde sukite mediniu šaukštu tol, kol masė taps puri ir pašviesės.
2. Sudėkite išplaktus kiaušinius, įsijokite miltus su kepimo milteliais, suberkite vanilės sėklas ir gerai išmaišykite.
3. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą skardą ir išlyginkite. Ant viršaus gražiai sudėkite plonas nuluptų obuolių skilteles ir truputį įspauskite į tešlą.
4. Obuolius apibarstykite cukrumi „Demerara“ ir cinamonu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie valandą (įbestas ir ištrauktas pagaliukas turi likti švarus). Pyragą išimkite iš skardos ir patiekite atvėsusį su plakta grietinėle.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Stalą pabarstykite milteliniu cukrumi ir iškočiokite atšildytą tešlą. Iš jos lėkštute išpjaukite keturis skritulius. Obuolius nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais, sumaišykite su uogomis ir cukrumi.
2. Obuolių ir uogų masę sudėkite ant tešlos skritulių.
3. Skritulius perlenkite, užspauskite kraštus. Kiekvieno pyragaičio viršų tris kartus įpjaukite, kad kepant išeitų viduje susidarę garai, ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Patiekite su plakta grietinėle.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Iš miltų, sutarkuoto sviesto, vandens ir žiupsnelio druskos užminkykite tešlą. Iš jos padarykite rutulį, apvyniokite plėvele ir pusvalandžiui padėkite šaltai. Trečdalį atšaldytos tešlos atidėkite, iš kitos iškočiokite lakštą (apie 31 cm skersmens), juo išklokite apskritą (maždaug 26 cm skersmens) kepimo skardą ir jos kraštus.
2. Razinas užpilkite romu ir pusvalandį palikite brinkti. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir sumaišykite su citrinos sultimis.
3. Migdolų plokšteles paskrudinkite keptuvėje. Į obuolius suberkite razinas, cukrų, krakmolą, migdolus, įberkite cinamono, gerai išmaišykite ir sudėkite ant tešlos skardoje.
4. Ant viršaus užtieskite iškočiotą likusią tešlą. Aptepkite tryniu, išmaišytu su pienu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Dar karštą pyragą aptepkite marmeladu, apibarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Tešlą atšildykite ir pakočiokite. Kinkanus minutę pavirkite, atvėsinkite ir supjaustykite žiedais.
2. Marcipaną, grietinėlės sūrį ir cukrų išsukite, mase aptepkite tešlos lakštus.
3. Iš obuolių specialiu įrankiu išskobkite šerdis. Obuolius supjaustytkite žiedais ir sudėkite ant sūrio masės, ant jų – kinkanus.
4. Viršų pabarstykite smulkintais riešutais. Kepkite 225 laipsnių orkaitėje 15–18 minučių.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Ketvirtadalį obuolio stambiai sutarkuokite, likusį – supjaustykite mažais gabalėliais.
2. Obuolius sumaišykite su uogomis ir užberkite dviem šaukštais rudojo cukraus.
3. Pusę obuolių ir uogų masės paskirstykite sviestu išteptame pudingo inde.
4. Į miltus įmaišykite kepimo miltelius. Abiejų rūšių cukrų ir tirpintą sviestą gerai išplakite. Po vieną įmaišykite kiaušinius.
5. Į sviesto masę įmaišykite pusę kiekio miltų ir pusę – pieno. Tada – likusius miltus ir pieną. Pabaigoje įmaišykite apelsino žieveles ir tarkuotus obuolius.
6. Du trečdalius tešlos uždėkite ant supjaustytų obuolių ir uogų masės inde, išlyginkite.
7. Ant viršaus sudėkite tarkuotų obuolių ir uogų masę, ant jos – likusią tešlą.
8. Indą su pudingu įstatykite į skardą, iki pusės pripildytą vandens. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje valandą 15 minučių.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Grietinę išplakti maišikliu iki purumo, toliau plakant supilti sutirštintą pieną, sudėti obuolių tyrę, įmušti kiaušinį, suberti vanilinį cukrų ir plakti, kol masė pasidarys vienalytė.
2. Apvalią kepimo formą patepti sviestu, įdėti biskvitą, ant jo supilti paruoštą masę ir 190ºC karštumo orkaitėje kepti apie 30 min.
3. 0buolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti plonomis skiltelėmis. Jas išdėlioti ant pyrago ir aplieti karštu glajumi.
4. Glajui obuolių sultis sumaišyti su krakmolu ir cinamonais, užvirinti ir ant mažos ugnies maišant virti, kol sutirštės.
5. Iki patiekiant pyragą keliolika minučių palaikyti išjungtoje, bet dar karštoje orkaitėje.
1. Iš miltų, sviesto, kiaušinio ir vanilinio cukraus išminkykite tešlą. Iš jos suformuokite rutulį, apvyniokite plėvele ir dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Migdolų drožles paskrudinkite keptuvėje. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite citrinos sultimis ir sumaišykite su cukrumi, krakmolu, migdolais ir cinamonu.
3. Masę sukrėskite į riebalais pateptą ir maltais džiūvėsiais pabarstytą karščiui atsparų stiklinį ar keraminį indą.
4. Iš tešlos iškočiokite apskritą lakštą ir juo uždenkite indą su obuolių mase. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Dar karštą pyragą galite aptepti marmeladu. Valgykite šaukštu.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Obuolius nuplaukite, nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius, susmulkinkite ir sumaišykite su nutarkuotomis citrinos žievelėmis, vaniliniu cukrumi, cinamonu ir brendyje pamirkytomis razinomis.
2. Šaltą sviestą labai smulkiai sukapokite peiliu, sumaišykite su miltais, avižiniais dribsniais ir cukrumi – turite gauti trupinius. Po truputį trupinių masės krėskite į sviestu pateptus karščiui atsparius indelius, tada dėkite obuolių ir vėl krėskite trupinių masės.
3. Galiausiai užpilkite po kelis šaukštus sutirštinto pieno. Pyragaičius kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Puoškite mėtų lapeliu ir obuolių skiltelėmis.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Gausiai apibarstykite cinamonu.
- Cukrų, grietinę, kiaušinius ir medų sumaišykite, įmaišykite šaukštelį nugesintos sodos.
- Tuomet suberkite persijotus miltus. Tešla turi būti tiršta, bet ne per tiršta ir ne per skysta. Kad taip gražiai nuo šaukšto slystų, o ne varvėtų upeliu.
- Taigi į tešlą sudėkite obuolius ir išmaišykite.
- Visą masę supilkite į riebalais pateptą kepimo skardą ir į 170 C orkaitę valandėlei ar kol patys matysite, kad iškepęs.
Receptas iš tinklaraščio „Bitė motinėlė“
- Paprastus sausainius (recepto autorė naudojo Seimo) sutrinkite blenderiu.
- Ant silpnos ugnies išlydykite sviestą (130 g). Viską sumaišykite ir suberkite į kepimo indą.
- Kraštus suformuokite aukštesnius, dugną priplokite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pagrindą kepkite apie 10min.
- Kol kepa, pasigaminkite torto vidurį. Cukrų sumaišykite su smulkintais migdolais (beje, recepto autorė naudojo caster cukrų, jei tokio neturite, reikėtų rinktis kuo smulkesnį).
- Išlydykite sviestą (65 g), gretai sumaišykite su biria mase.
- Įmuškite vieną kiaušinį tiesiai į tešlą. Kito baltymą išplakite iki standžių putų (likusio trynio šiam receptui nebeprireiks), tada atsargiai šaukštu viską sumaišykite ir užpilkite ant paruošto pagrindo.
- Nulupkite obuolius, padalinkite į dvi dalis, supjaustykite lygiomis riekelėmis. Kiekvieną aptepkite citrinos sultimis ir atsargiai dėkite ant pyrago.
- Kepkite 40 min. 160 laipsnių temperatūroje.
- Kai pyragas iškeps, galima apibrastyti milteliniu cukrumi.
Receptas iš tinklaraščio IEVOS RECEPTAI
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
- Obuolius nulupkite, susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis ir žievele, cukrumi, razinomis, muskatu.
- Tešlą iškočiokite ir patepkite lydytu sviestu, pabarstykite džiūvėseliais. Į jos vidurį dėkite įdarą ir tuomet užlenkusios tešlos kraštus, suvyniokite į vyniotinį.
- Patepkite jį likusiu lydytu sviestu, dėkite į skardą ir kepkite 50-60 minučių iki kol švelniai paruduos. Nepamirškite vyniotino subadyti šakute, kad išeitų susikaupę garai.
- Paruoškite tešlą. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, sukdama po vieną sudėkite trynius, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir užminkykite tešlą.
- Išklokite tešla apvalią kepimo formą. Pasilikite šiek tiek tešlos pyrago papuošimui.
- Obuolius nuplaukite, nulupkite žievelę ir supjaustykite smulkiomis skiltelėmis. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
- Sumaišykite cukrų, cinamoną, muskatą, sviestą su obuoliais ir dailiai juos išdėliokite pyrago centre. Papuoškite pyragą tešlos juostelėmis. Jas patepkite išplaktu kiaušinio baltymu.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
- Kepimo formai ~15*15 cm. reikės tiek ingredientų.
- Obuolius nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir tolygiai jais padenkite kepimo indo dugną, kurį prieš tai šiek tiek patepkite aliejumi ir pabarstykite šiek tiek miltų.
- Kiaušinius išplakite kartu su cukrumi, berkite miltus ir maišykite, kol gausis vientisa masė.
- Tešla turi būti kiek tirštesnė nei grietinė. Tešlą pilkite ant obuolių, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 min 180 - 200 C (priklauso nuo orkaitės).
- Iškeptą pyragą esant norui galima pabarstyti milteliniu cukrumi.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Ieva