Rūkytų mėsos gaminių parduotuvė „Kadaginė“ kviečia drauge ruošti Velykų stalą

Šių metų pradžioje Ogmios mieste duris atvėrusi „Kadaginė“ – tai ypatingu kadagio dūmu dvelkiančių, pagal senuosius močiučių receptus gaminamų ir ilgaamžes tradicijas puoselėjančių rūkytų mėsos gaminių namai, visiems į juos užsukusiems leidžiantys pajusti tikrą vaikystės skonį.
Skilandis – rūkytas
Rūkytas skilandis / Partnerio nuotr.

Šiandien „Kadaginėje“ vyksta tikra pasiruošimo pasiutpolkė. Juk artėja viena didžiausių metų švenčių – Velykos. O koks gi jų stalas be tradicinių patiekalų, pagamintų su meile ir tik taip, kaip jau daugelį metų gamindavo jūsų tėvai, seneliai ir proseneliai? „Kadaginės“ įkūrėjai, Birutė ir Valeras Tamošiūnai, nesirengia leisti nei vienam Velykas sutikti be pačių skaniausių mėsos gaminių. Na, o apie tai, kaip juos įsigyti šiuo metu, ką ir kodėl pasirinkti, kalbamės su jų dukra Aušra Matekone.

Partnerio nuotr./Ausų – liežuvių slėgtainis
Partnerio nuotr./Ausų – liežuvių slėgtainis

Genialu tai, kas paprasta

Paklausta, kodėl savajam Velykų stalui reikėtų rinktis būtent „Kadaginės“ gaminius, pašnekovė tikina, jog pirmiausiai todėl, kad Birutė ir Valeras gamina tik tai, kas patinka jiems patiems. „Norime, kad žmonės vieną kartą paragavę mūsų su meile gaminto maisto, ne tik grįžtų, bet dar ir kaimyną atsivestų apsipirkti. Gaminame pagal senuosius močiučių receptus, naudojame paprastus prieskonius ir druską. Stengiamės, kad niekas neužgožtų mėsos skonio ir visuomet vadovaujamės posakiu „Genialu tai, kas paprasta“, – tikina Aušra. Anot jos, visais laikais žmonėms rūpėjo, kas pasiekia jų skrandį, būtent todėl „Kadaginės“ produkcija gaminama itin mažais kiekiais, su meile, stengiantis perteikti tik gerą energiją.

„Gaminius mes rūkome tradiciniu būdu – šaltu dūmu, kad mėsa neprarastų sulčių, paviršius nesukietėtų ir neapkeptų. Mėsos gabalus, dešras ar lašinių paltis sukabiname rūkykloje, kad vienas su kitu nesiliestų, rūkymo trukmė priklauso nuo gabalų dydžio. Sukabintus gaminius laikas nuo laiko keičiame vietomis, kad išrūktų tolygiai. Išrūkytus gaminius sukabiname šaltoje, gerai vėdinamoje patalpoje“, – pasakoja pašnekovė ir priduria, jog į visų produktų gamybos procesą yra įdedama itin daug darbo ir meilės, todėl kiekvienas pirkėjų įvertinimas suteikia daug džiaugsmo. „Didžiausias pagyrimas mums, kai pirkėjai paragavę sako, kad pagaliau atrado savo vaikystės maisto skonį“, – džiaugiasi moteris.

Partnerio nuotr./Šaltiena
Partnerio nuotr./Šaltiena

„Gaila, tačiau vos spėjus atidaryti savo parduotuvėlę Ogmios mieste ir supažindinti pirkėjus su mūsų gaminama produkcija, Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas. Stengiamės šiomis dienomis užtikrinti mūsų pirkėjų saugumą, todėl parduotuvę nuolat dezinfekuojame, naudojame vienkartines pirštines ir kaukes. Šiomis dienomis prie „Kadaginės“ verslo prisijungė ir sesuo Rasa. Ji mus perkėlė į virtualią erdvę, todėl dabar „Kadaginės“ gaminių nusipirkti galima ne tik fizinėje parduotuvėje, bet ir internetu arba užsisakyti telefonu. Užsakymus Vilniaus mieste pristatome tą pačią ar kitą dieną“, – pasakoja A.Matekonė.

Gaminiai tradiciniam Velykų stalui – ir įprasti, ir gurmaniški

Panašu, kad „Kadaginės“ gaminiais savo Velykų stalą dengti galės ir įprastus, jau pažįstamus skonius mėgstantys, ir gurmaniškų skonio kelionių besidairantys, mat pasirinkimas – ne tik gausus, bet ir itin platus. „Tradiciniam Velykų stalui verdame šaltieną, pagal senovinį receptą gaminame kiaulienos ausų-liežuvių slėgtainį. Šventėms ruošiame įvairių mėsos vyniotinių, gaminame savo firminį, priklausomybę sukeliantį vištienos kepenėlių paštetą“, – tikina pašnekovė ir priduria, jog tai – tik šaltųjų patiekalų meniu.

Partnerio nuotr./Vištienos kepenėlių paštetas
Partnerio nuotr./Vištienos kepenėlių paštetas

Na, o norintiems karšto gaminio, prie jo kūrimo proceso ranką teks pridėti ir patiems. „Kadaginės“ šeimininkai nenorėjo, kad jūsų stalą šie šedevrai pasiektų jau atšalę, todėl į orkaitę pašauti ir stebėti kepant galėsite jau savo namuose. „Mėgstantiems ragauti kažką naujo paruošėme triušio teriną su voveraitėmis ir rūkyta šonine. Tai – specialioje formoje keptas triušio sluoksniuotis, pjaustomas riekelėmis. Na, o šeimos pietums siūlome užsisakyti marinuotą ir obuoliais kimštą antį. Ji paruošta, įdėta į kepimo rankovę, ją lieka tik pašauti į orkaitę ir po poros valandų skanauti“, – teigia moteris.

Partnerio nuotr./Triušio terinas su voveraitėmis
Partnerio nuotr./Triušio terinas su voveraitėmis

Margučiai – tik tikri, iš Lietuvos kaimo

Velykos neįsivaizduojamos be margučių, o „Kadaginės“ šeimininkai tikina, jog patys geriausi – kaimiški, laisvai laikomų vištų kiaušiniai, mat jie ir stipresni, ir sveikesni. „Su tokiu kaimiškų vištų margučiu galima daug kitų margučių sumušti! Vaikams labai patinka ir mūsų parduodami mažučiai margi putpelių kiaušiniai. Smagu, kai draugams gali pasigirti, kad suvalgei šešis kiaušinius per kartą“, – juokiasi pašnekovė ir priduria, jog itin džiaugiasi, kad parduotuvę atrado šeimos, turinčios mažų vaikų. „Jie ypač vertina mūsų gaminamas šviežias kiaulienos, vištienos ar jautienos – kiaulienos dešreles. Dešreles drąsiai galima duoti vaikams, nes jose nėra jokių kenksmingų priedų, tik druska ir nedaug prieskonių. Jas galima virti, kepti, troškinti, o ypač skanios jos keptos ant grilio“, – tikina A.Matekonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs