„Gaminimas garuose yra puikus maisto ruošimo būdas, kurio metu produktai nepraranda maistinių medžiagų, kokybės, tekstūros bei skonio. Tam puikiai tinka tiek mėsa, žuvis, jūros gėrybės, tiek įvairiausios daržovės. Nors iš pirmo žvilgsnio šis gaminimo būdas atrodo primityvus ir paprastas – kelis dalykus žinoti pravartu. Pavyzdžiui, pirmiausia svarbu atkreipti dėmesį į vandens, esančio puode, kiekį – jeigu jo bus per daug, jis apsems ir sugadins produktus, jeigu per mažai – prisvilinsite puodą“, – pranešime žiniasklaidai patarimus žeria prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Pasak jos, taip pat reikėtų atsižvelgti ir į skirtingų produktų paruošimo laiką. Pavyzdžiui, daržovės garuose išsitroškins vos per keletą minučių, o mėsai ar žuviai paruošti gali prireikti ir dvidešimties minučių.
Maisto ekspertė sako, kad net ir ruošiant maistą garuose svarbu pasitelkti fantaziją. O tam, kad garuose gaminami patiekalai puikiai pavyktų, verta vadovautis šiais triukais:
Išbandykite marinatus. Prieš virdami maistą garuose, jį pamarinuokite. Čia tiks balzaminis arba vyno actas, sojų padažai, kiti pagardai ir prieskoniai, kurie sustiprins produktų skonį, todėl maistas bus dar gardesnis.
Garuose ruoštos daržovės
Aromatizuokite vandenį. Kad garuose virti patiekalai būtų ryškesnio skonio, į verdantį vandenį galite įmesti lauro lapą ir maltų džiovintų žalumynų, net šviežių žolelių. Beje, vietoje vandens drąsiai galima naudoti ir vištienos ar daržovių sultinio.
Eksperimentuokite su prieskoninėmis žolelėmis. Kiekvieno patiekalo skonis priklauso nuo naudojamų prieskonių. Norimą skonį bei aromatą suteikite pasitelkę rozmarinus, čiobrelius, petražoles, ciberžoles ir kitus prieskoninius augalus. Geriausiai prieskoninių žolelių aromatas atsiskleis, jei prieš tai jas šiek tiek pakepinsite sausoje keptuvėje.
Vida Press nuotr./Prieskoninės žolelės
Patiekalų karaliai – padažai. Kaip teigia ekspertė, garuose virtą maistą rekomenduojama gardinti įvairiais padažais. Padažas neturi būti sudėtingas ar labai įmantrus. Jį galima gaminti iš įvairių žalumynų, česnakų, citrinų žievelių ir sulčių ar alyvuogių aliejaus. Viską galite sutrinti elektriniu trintuvu ir užpilti ant paruoštų patiekalų. Taip pat čia tiks ir kapoti riešutai.
V.Juodkazienė dalijasi ir garuose virtų mėsos kukulių receptu.
Garuose virti kalakutienos kukuliai
Ingredientai:
- 500 g kalakutienos faršo;
- 4 šaukštai virtų ryžių;
- 2 skiltelės česnako;
- 130 ml vandens;
- žiupsnelis stambios druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišykite susmulkintas česnako skilteles, kalakutienos faršą, virtus ryžius, druską ir pipirus. Į mišinį viena ranka po truputį pilkite vandenį, o kita ir toliau maišykite.
2. Iš gautos masės suformuokite kukulius ir sudėkite juos į garų puodą. Virkite apie 20 minučių.
3. Kartu su kukuliais tame pačiame puode galite išsivirti ir mėgstamų daržovių garnyrui.
Jūsų dėmesiui – dar 4 garuose ruoštų patiekalų receptai:
Ingredientai
Menkė:
500.00 g (filė - galite rinktis ir kitokią baltą žuvį)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (citrininiai - pagal skonį)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Bulvės:
400.00 g (keptos orkaitėje)
Kaip gaminti
- Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pagal skonį įtrinkite citrininiais pipirais, druska, kapotomis petražolėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir apie 10 min. troškinkite puode virš garų. Padėkite šiltai.
- Tiekite su orkaitėje keptomis mažomis bulvytėmis. Jeigu norite, žuvį galite tiekti su imbierų padažu.
- Padažui: nedidelis svogūnas, česnako skiltelė, trečdalis šaukštelio malto imbiero, žiupsnelis citrinų žievelių, 50 ml žuvų sultinio, pagal skonį druskos ir citrinų sulčių, šaukštas aliejaus. Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, trumpai pakepinkite gerai įkaitintame aliejuje. Kai svogūnai ir česnakai suminkštės, į padažą berkite imbiero, citrinų žievelių ir dar kelias min. troškinkite ant mažos ugnies. Padažą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite citrinų sultimis ir užpilkite juo paruoštą žuvį.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Apelsinus nulupkite, visiškai nupjaukite odą ir pasilikite tik minkštimą, likusias odeles pašalinkite.
- Į puodą įpilkite truputį vandens ir užvirkite. Įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose, sudėkite jautienos išpjovą bei šparagines pupeles, uždenkite dangčiu ir garinkite 15–20 min.
- Salotų lapus sumaišykite su padažu. Viską sudėkite į lėkštę kartu su likusiais ingredientais.
- Rekomenduojame avokadų ir braškių padažą.
Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.
Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.
Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
Suskleisti
Ingredientai
Vanduo:
3.00 valg. š. (šaltas - tešlai)
Miltai:
2.00 st. (2 - 2,5 kvietinių - tešlai)
Druska:
2.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Faršas:
400.00 g (400 - 500 jautienos - įdarui)
Bulvės:
2.00 vnt. (didelės - įdarui)
Kaip gaminti
1. Iš kiaušinio, aliejaus, miltų, druskos ir šalto vandens užminkykite kietą tešlą. Tuomet ją uždenkite ir leiskite 15–20 minučių pastovėti kambario temperatūroje.
2. Faršą sumaišykite su labai smulkiai pjaustytu svogūnu, pipirais, druska ir žalumynais. Įmuškite kiaušinį ir labai gerai išminkykite. Bulves sutarkuokite, nusunkite skystį ir šiek tiek pabarstykite druska, pipirais. Tešlą plonai iškočiokite, ant viršaus sudėkite bulvių tarkius, faršą ir suvyniokite.
3. Vyniotinį dėkite į indą su skylutėmis, statykite ant verdančio puodo ir virkite apie 30 minučių. Tiekite apipylę tirpintu sviestu ir pabarstę žalumynais, taip pat tinka grietinė ar grybų padažas.
|
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
Suskleisti
Ingredientai
Miltai:
100.00 g („Karališki“)
Vanilė:
2.00 g (keli lašai esencijos)
Kakava:
3.00 valg. š. (miltelių)
Kaip gaminti
1. Maskarponę ištrinkite su druska ir puse cukraus kiekio. Plakdamos po vieną įmuškite kiaušinių trynius, supilkite grietinėlę, įlašinkite vanilės esencijos. Kukurūzų krakmolą ir miltus sumaišykite, įsijokite juos į sūrio masę ir gerai sumaišykite.
2. Su likusiu cukrumi iki putų išplakite kiaušinių baltymus ir įmaišykite į tešlą. Ketvirtadalį tešlos perdėkite į kitą dubenį ir įmaišykite vandenyje ištirpintus kakavos miltelius.
3. Indelį, kuriame garinsite, patepkite sviestu, sudėkite trečdalį baltos tešlos, ant viršaus šaukšteliu išdėliokite šokoladinę tešlą, uždenkite folija ir 10 min. virkite garuose. Tuomet vėl dėkite baltos tešlos, šokoladinės ir 10 min. garinkite. Uždėjusios paskutinį sluoksnį, garuose virkite 15 minučių. Atšaldykite.
Suskleisti