Kad mėsa būtų gardi, reikia išsirinkti ne tik tinkamą skerdienos dalį, bet ir paruošti gerą marinatą. Pasinaudokite patarimais, surašytais tekste „6 būdai, kaip užmarinuoti šašlyką“.
Laiką leisti bundančioje gamtoje yra labai gera, o dar geriau visai šeimai bei draugams viską daryti kartu. Štai jums ir turiningo poilsio programa: saulė, vėjas, dūmo kvapas, juokas, pokalbiai, marinuoti svogūnai, ryžiai... Mmmm!
O kad iškyla teiktų malonumo visiems, pateikiame ne tik mėsos, bet ir žuvies, sūrio, vaisių bei daržovių vėrinukų, keptų ant žarijų. Skanaus!
1. Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis.
2. Nuplautą ir nusausintą mėsą supjaustykite maždaug 2 cm storio griežinėliais, nuluptus svogūnus – pusmėnulio forma. Kruopščiai nuplautus granatus perpjaukite per pusę.
3. Ant karštų žarijų saujomis suberkite kilogramą druskos, tada virš ugnies įtaisykite groteles su mėsos gabalėliais. Kepkite iš abiejų pusių, kol mėsa suminkštės ir šiek tiek apskrus.
4. Sudėjusi į gilų dubenį, ant viršaus suberkite svogūnus. Į delną dėkite po granato puselę ir kruopščiai ant mėsos išspauskite sultingas sėklas. Viską gerai sumaigykite švariomis rankomis.
5. Į gautą rausvą skystį mirkykite batono riekeles ir jomis užkąskite mėsos kepsnelius.
1. Mėsą supjaustykite į 16 vienodo dydžio gabaliukų. Sudėkite į dubenį.
2. Sumaišykite sojų, granatų, aitriųjų paprikų padažus, supilkite į mėsą ir išmaišykite mėsa. Užpilkite alyvuogių aliejaus, bet nebemaišykite. Aliejus apsaugos, kad iš mėsos neišsiskirtų sultys.
3. Dubenį su mėsa porai valandų dėkite į šaldytuvą, tada mėsą su aliejumi sumaišykite ir dar valandą palaikykite.
4. Svogūno roputę supjaustykite į keturias dalis. Kiekvieną išskirstykite dar į keturias dalis.
5. Ant iešmo verkite po keturis gabaliukus mėsos, atskirkite svogūnais. Kepkite reguliariai vartydami, pagardindami jūros druska.
1. Paruoškite marinatą: visus jam skirtus produktus sumaišykite. Juo užpilkite stambokais kubeliais supjaustytą mėsą ir mažiausiai 2 val. palaikykite šaldytuve.
2. Porus nuvalykite, išskirstykite laiškais, o šiuos supjaustykite stambokais gabaliukais. Citrinas supjaustykite ketvirčiais.
3. Į didelį dubenį suberkite sezamus, ant jų sudėkite iš marinato ištrauktus mėsos gabaliukus ir pamaišykite, kad tolygiai apliptų sėklomis.
4. Kalakutieną pramaišiui su porų gabaliukais ir citrinų ketvirčiais suverkite ant iešmelių.
5. Ant vidutinio karštumo žarijų kepkite 15 min., retkarčiais pavartydama ir apšlakstydama marinatu.
- Mėsa supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Česnaką, čili ir imbierą susmulkinkite, sumaišykite su likusiais ingredientais (jei medus tirštas, jį reikia šiek tiek pašildyti).
- Gautą marinatą supilkite ant mėsos ir viską gerai išmaišykite, palikite ~10 min marinuotis.
- Mėsa kepkite ant žarijų, pastoviai vartydami (jei nevartysite medus greitai ims degti).
Prie tokios mėsos puikiai tinka rytietiškas padažas:
- Cukrų ir aliejų supilkite į keptuvę ir kaitinkite kol cukrus išsilydis ir taps rudas (paprasčiau tariant padeginamas).
- Svogūną, čili, imbierą ir česnaką susmulkinkite ir suberkite viską į padegintą cukrų, lengvai apkepkite.
- Labai atsargiai (aliejus labai stipriai taškysis) supilkite sultinį, viską gerai išmaišykite, įpilkite sojos, kinietiško padažo, balsamico ir vyno.
- Krakmolą ištirpinkite nedideliame kiekyje vandens ir supilkite į padažą (stebėkite konsistenciją, jei reikia įdėkite dar krakmolo arba įpilkite vandens).
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Supjaustykite kiaulienos sprandinę į stambius kvadratėlius. Taip pat stambiais kvadratėliais supjaustykite svogūnus. Svogūnus dėkite į dubenį kartu su supjaustyta kiauliena. Įberkite maltų pipirų ir druskos.
2. Rankomis pamaigykite mėsą su svogūnais, maltais pipirais ir druska. Kuo geriau maigysite svogūnus, tuo daugiau svogūnų sulčių išsiskirs ir mėsa iškepus bus traškesnė ir aromatingesnė.
3. Dubenį su mėsa uždenkite plėvele ir palikite per naktį pastovėti šaldytuve ar kokioje vėsioje vietoje.
4. Supjaustykite cukiniją stambiais griežinėliais, o saldžiąsias paprikas stambiais kvadratėliais. Apšlakstykite aliejumi, pasūdykite, užberkite žolelių prieskoniais ir bent valandą iki kepimo palikite pastovėti.
5. Prieš kepant, pasiruoškite mėsos iešmukus. Tam puikiai tiks metaliniai ar mediniai iešmukai. Verkite užmarinuotos mėsos gabaliuką ant iešmo, tada verkite cukinijos griežinėlį ir saldžiosios paprikos kvadratėlį. Tada vėl verkite mėsos gabaliuką ir taip iki galo.
6. Kepkite ant žarijų, kol gražiai apskrus ir pakvips. Skanaus!
V. Ramašauskaitės nuotr. / Spalvoti šašlykai |
Receptas Viktorijos Ramašauskaitės
1. Avienos faršą sumaišykite su labai smulkiai pjaustytu svogūnu, smulkintu aitriuoju pipiru, pipirais, druska. Labai gerai išminkykite ir suberkite žalumynus, dar kartą išminkykite.
2. Šlapiomis rankomis ant iešmelių formuokite pailgus kepsnius. Juos aptepkite aliejumi ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje (įjunkite kepintuvo su ventiliatoriumi režimą) ant grotelių apie 15 minučių.
3. Galite kepti lauke ant grotelių, kol gražiai parus iš visų pusių. Tiekite su šviežiomis daržovėmis ir mėgstamu padažu.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Medinius konditerinius iešmelius išmirkykite šaltame vandenyje. Mėsą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite gabalėliais.
2. Dubenyje sumaišykite slyvų džemą, sojų padažą bei sezamų aliejų. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų ir dar sykį viską išmaišykite. Supilkite padažą ant mėsos, pamaišykite ir palikite porai valandų pasimarinuoti.
3. Iš marinato išgriebtus mėsos gabalėlius pagal skonį pasūdykite, suverkite ant konditerinių iešmelių ir iškepkite žarijų kaitroje (nepamirškite vartyti). Likus 3–5 minutėms iki kepimo pabaigos, vėrinukus apšlakstykite skystu medumi ir apibarstykite sezamų sėklomis.
4. Tiekite su šviežiomis daržovėmis.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite gabalėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Cukiniją supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Sūrį supjaustykite 2–3 cm dydžio kubeliais. Pievagrybius nuvalykite.
2. Daržoves, pievagrybius ir sūrį pramaišiui suverkite ant iešmų.
3. Paruoškite marinatą: sugrūskite česnakus, susmulkinkite čiobrelius. Aliejų sumaišykite su daržovių prieskoniais, čiobreliais, saldžiųjų paprikų milteliais ir česnakais.
4. Šašlykus sudėkite į dubenį, užpilkite marinatu, uždenkite ir 12 val. palaikykite šaldytuve.
5. Daržovių šašlykus sudėkite ant grotelių ir 6–8 min. kepkite. Paskui apverskite ir kepkite dar 6–7 min.
Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“
1. Mėsą supjaustykite siauromis ilgomis juostelėmis ir viena eile sudėkite į didelę lėkštę. Džiovintas slyvas užpilkite šaltu virintu vandeniu ir palikite mirkti.
2. Visus aptepui skirtus produktus sumaišykite. Jį supilkite ant mėsos juostelių ir maždaug 15 min. pamarinuokite.
3. Išmirkusias slyvas nuvarvinkite. Kiekvieną slyvą apsukite šoninės juostele. Ant iešmų suverkite po 2–3 suktinukus.
4. Ant įkaitusių žarijų vartydami kepkite 15–20 min. (kol šoninė gerokai apskrus). Jei reikia, kepant dar patepkite likusiu aptepu. Patiekite su juoda duona ir raugintais kopūstais.
1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais ir sumeskite į dubenį.
2. Česnakus nulupkite, susmulkinkite. Imbierą nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.
3. Jogurto indelį iškratykite į dubenėlį ir sumaišykite su smulkintais česnakais, tarkuotais imbierais, kariu ir aitriosios paprikos milteliais. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai tarkuotais juodaisiais pipirais. Marinatą užpilkite ant vištienos ir gerai išmaišykite.
4. Indą uždenkite ir bent parą marinuokite.
5. Marinuotus vištienos gabalėlius suverkite ant iešmelių. Jei naudosite medinius, nepamirškite jų pamirkyti vandenyje.
6. Kepkite įkaitintoje kepsninėje apie 10–12 min.
7. Valgykite su keptomis bulvėmis ir vaisiniu jogurto padažu. Jį paruošite 3 skilteles česnako sumaišiusi su 300 g natūralaus jogurto ir šaukšteliu apelsinų džemo.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...
1. Menkių filė nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambiais gabalais.
2. Nuplautas paprikas perpjaukite pusiau, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite stambiais gabalais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
3. Žaliąsias citrinas kruopščiai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nusausinkite, perpjaukite pusiau, tada supjaustykite plonais griežinėliais.
4. Paruoškite marinatą: sumaišykite citrinų sultis, austrių bei sojų padažą, tarkuotą imbierą, žiupsnį druskos ir rozmarinus. Apliekite į dubenį sudėtą žuvį, atsargiai pamaišykite švariomis rankomis ir palikite kelioms valandoms, kad pasimarinuotų.
5. Ant aliejumi išteptų metalinių iešmų pakaitomis suverkite žuvų bei paprikų gabalėlius, citrinų griežinėlius. Vėrinukus dėkite ant grotelių ir vartydama kepkite apie 15 minučių. Tiekite su šviežių špinatų salotomis.
Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais ir sumeskite į dubenį.
- Česnakus nulupkite, susmulkinkite. Imbierą nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.
- Jogurto indelį iškratykite į dubenėlį ir sumaišykite su smulkintais česnakais, tarkuotais imbierais, kariu ir aitriosios paprikos milteliais. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai tarkuotais juodaisiais pipirais.
- Marinatą užpilkite ant vištienos ir gerai išmaišykite. Indą uždenkite ir bent parą marinuokite.
- Marinuotus vištienos gabalėlius suverkite ant iešmelių. Jei naudosite medinius, nepamirškite jų pamirkyti vandenyje.
- Kepkite įkaitintoje kepsninėje apie 10–12 min. Valgykite su keptomis bulvėmis ir vaisiniu jogurto padažu. Jį paruošite 3 skilteles česnako sumaišiusi su 300 g natūralaus jogurto ir šaukšteliu apelsinų džemo.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Paruoškite marinatą: visus jam skirtus produktus sumaišykite.
2. Tofu sūrį išimkite iš pakuotės ir nesmulkintą užpilkite marinatu. Uždenkite ir palikite 1-2 val. Marinuotą sūrį supjaustykite stambokais kubeliais.
3. Papriką, išėmę sėklas, supjaustykite kubeliais, svogūnų laiškus - 4-5 cm ilgio gabaliukais ir pramaišiui su tofu kubeliais suverkite ant medinių iešmelių.
4. Vėrinukus vartydami ir apšlakstydami marinatu kepkite 5-8 min.
1. Ananasus išgriebkite iš sirupo ir gerai nuvarvinkite.
2. Atšildytas, popieriniu rankšluosčiu nusausintas krevetes apibarstykite pankolių, kmynų, kalendrų ir maltų juodųjų pipirų mišiniu, apšlakstykite citrinų sultimis ir palikite 15 minučių pastovėti.
3. Suverkite ant plonesnių iešmelių pakaitomis su ananasų gabalėliais, tada apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite virš karštų žarijų, kol jūros gerybės gražiai apskrus.
4. Paruoškite padažą: mangus perpjaukite pusiau, išimkite kaulus, minkštimą susmulkinkite, sudėkite į dubenį, supilkite apelsinų sultis, aliejų, suberkite smulkintus svogūnus, įberkite maltų pipirų ir gerai ištrinkite.
5. Karštas krevetes tiekite su mangų padažu.
- Žuvies filė supjaustykite didokais kubeliais (kad nenusprūstų nuo iešmo).
- Česnakus sugrūskite. Nuo citrinos nutarkuokite geltonąjį žievelės sluoksnį, iš likusio vaisiaus išspauskite sultis. Jogurtą sumaišykite su citrinų sultimis, žievelėmis, česnakais ir pomidorų pasta. Šiuo marinatu aptepkite žuvį, sudėkite į indą, uždenkite ir mažiausiai 3 val. palaikykite šaldytuve.
- Porus kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite stambiais kvadratėliais. Žaliąsias citrinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir supjaustykite skiltelėmis.
- Iš marinato išimtą žuvį pramaišiui su porų kvadratėliais ir žaliųjų citrinų skiltelėmis suverkite ant iešmų, kiekvieną iešmą pavoliokite sezamų sėklose ir ant karštų žarijų kepkite 10 min. Apverskite ir dar truputį pakepkite, kad gražiai apskrustų iš visų pusių.
- Patiekdami papuoškite krapų šakelėmis.
- Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabalėliais. Dubenyje sumaišykite saldų aitriųjų paprikų padažą, citrinų sultis, sojų padažą ir įspauskite česnaką. Viską gerai išmaišykite, sudėkite vištieną, nuplautas ir nusausintas krevetes ir pamarinuokite 10 minučių.
- Suverkite vištieną su krevetėmis ant iešmelių ir kepkite 4–5 minutes iš abiejų pusių. Tiekite su mangų salsa.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Bulves supjaustykite stambesniais griežinėliais ir apvirkite, tik jokiu būdu nepervirkite.
2. Į didelį tvirtą plastikinį maišelį supilkite obuolių sultis, raudonojo vyno actą, sojų padažą, alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintus bazilikus, Dižono garstyčias, sugrūstą česnaką, nepamirškite medaus ir įberkite juodųjų pipirų.
3. Į gautą masę sudėkite grybus, pjaustytas raudoną saldžiąją papriką, cukiniją, kukurūzų burbuolę ir apvirtas bulves. Gerai sukratykite, kad marinatas tinkamai pasiskirstytų tarp daržovių, ir padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.
4. Kepsninės groteles sutepkite augaliniu aliejumi, suverkite daržoves ant iešmelių ir sudėkite juos ant grotelių. Kepkite 10–15 min., nuolat pavartydami.
Skaitykite plačiau: Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams
1. Mieles sumaišykite su vandeniu, druska, aliejumi ir, po truputį berdami miltus, užminkykite minkštą tešlą. Ją uždenkite ir palikite 40 min. pakilti.
2. Iš pakilusios tešlos suvoliokite volelius ir supjaustykite gabaliukais (kaip gaminant varškėčius). Juos suverkite ant medinių iešmelių ir ant nelabai karštų žarijų kepkite 3–4 min. Kad tešla nepriliptų prie grotelių, iešmus geriau laikyti rankose.
3. Iškepusius tešlos gabaliukus pramaišiui su pomidorais ir garbanotųjų kopūstų lapų gabaliukais suverkite ant švarių iešmelių ir apibarstykite susmulkintais krapais.
Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“
1. Briuselinius kopūstus apvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Kopūstai turi būti vos minkšti.
2. Perdėkite juos į kitą indą ir apšlakstykite 30 ml alyvyuogių aliejumi, sudėkite trintą česnaką. Indą uždenkite ir palikite valandai.
3. Mėlynųjų pelėsių sūrį sutrinkite tarka, pridėkite grietinės, supilkite vyno actą ir likusį alyvuogių aliejų. Viską sumaišykite trintuvu iki vientisos masės, perpilkite gautą padažą į atskirą indą, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais.
4. Ant iešmelio verkite briuselinius kopūstus, pjaustytus pievagrybius ir svogūnus. Kepkite apie 10–15 min. ir tiekite į stalą su paruoštu padažu.
Skaitykite plačiau: Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams