Ruošiamės Joninėms: 3 grilio patiekalų receptai, kai reikia pamaitinti minią

Joninės – tokia stichiška, pašėlusi vasaros šventė, kai svečių būrys gali padvigubėti, palyginti su tuo, kiek jų planavote sulaukti. Jei taip nutiko, gali išgelbėti ant grilio ruošiami patiekalai, kai vienu ypu pagaminama maisto kone visai miniai. Tegul tokį patiekalą dar lydi įvairios duonelės, daržovių salotos, tuomet tikrai visiems visko užteks.
Kepti vištos sparneliai
Kepti vištos sparneliai / Vida Press nuotr.

Saldžiai aštrūs vištos sparneliai su cinamonu

Ingredientai (8 asm.):

  • 16 nemažų vištos sparnelių.

marinatui:

  • 2 skiltelės česnako;
  • 8 cm ilgio šviežio imbiero gabalėlis;
  • 4 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • 4 valg. šaukšt. augalinio aliejaus (puikiai tinka žemės riešutų ar kitas, turintis aukštą kaitimo temperatūrą);
  • 4 аrbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 2 аrbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 4 valg. šaukšt. medaus;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Visus marinatui skirtus ingredientus susmulkinkite elektriniu smulkintuvu, kol virs vienalyte mase.

2. Vištos sparnelius dėkite į dubenį, užpilkite marinatu (vieną jo šaukštą atidėkite į šalį) ir gerai apvoliokite. Uždenkite dubenį ir dėkite į šaldytuvą 1–2 val., kad pasimarinuotų.

3. Nuvarvinkite marinato perteklių ir kepkite sparnelius ant aliejumi pateptų kepsninės grotelių, kol apskrus – po 4–5 min. iš kiekvienos pusės ant stiprios ugnies; kepant patepkite mėsą marinatu, kurį buvote atidėję.

4. Patiekite su jogurto-agurkų padažu, pitos duonele, šviežiomis kalendromis, mėgstamomis žalėsių salotomis.

Vida Press nuotr./Kepami vištos sparneliai
Vida Press nuotr./Kepami vištos sparneliai

Marinuoti kiaulienos šonkauliukai su mėtų padažu

Ingredientai (8 asm.):

  • 2 kg kiaulienos šonkauliukų.

Marinatui:

  • 2 arbat. šaukšt. garstyčių sėklų;
  • 6 valg. šaukšt. tamarindų pastos (galima keisti 4 valg. šaukšt. citrinų sulčių);
  • 4 sukapotų česnako skiltelių;
  • 2 valg. šaukšt. sojų padažo;
  • 12 valg. šaukšt. medaus;
  • 2 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 2 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos aitriosios paprikos.

Mėtų padažui:

  • Šluotelė šviežių kapotų mėtų;
  • 1 raudonasis svogūnas, labai smulkiai supjaustytas;
  • 2 maži žalieji čili pipirai (pašalintomis sėklomis ir labai smulkiai supjaustyti);
  • 4 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 2 arbat. šaukšt. cukraus;
  • žiupsnis druskos;
  • žiupsnis juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Pirmiausia pagaminkite marinatą. Ant sausos keptuvės pakepinkite garstyčių sėklas, kol jos ims šokinėti. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, sėklas atvėsinkite ir lengvai pagrūskite.

2. Sumaišykite likusius marinato ingredientus su garstyčiomis. Sudėkite kiaulienos šonkaulius į nedidelį, negilų indą ir užpilkite marinatu, apvoliokite juo mėsą, kad visa pasidengtų. Tada indą uždenkite ir palikite marinuotis šaldytuve 1–2 val.

3. Kol šonkauliukai marinuojasi, pasiruoškite padažą. Į nedidelį elektrinio smulkintuvo indelį dėkite mėtas, svogūnus, citrinos sultis, čili pipirus, cukrų ir trinkite iki vienalytės masės, o tada įberkite pipirų ir druskos.

4. Marinuotus šonkauliukus išimkite iš indo, kuriame jie buvo, nuvarvinkite marinato perteklių ir dėkite ant augaliniu aliejumi pateptų kepsninės grotelių. Kepkite 15–20 min. dažnai vartydami, kol visiškai iškeps ir apskrus.

5. Patiekite su mėtų padažu ir šviežiomis salotomis, kitais mėgstamais priedais.

Vida Press nuotr./Kepami kiaulienos šonkauliai
Vida Press nuotr./Kepami kiaulienos šonkauliai

Koftos kebabai su jogurtiniu padažu

Ingredientai (8 asm.):

Kebabams:

  • 1 kg maltos avienos arba jautienos (mėsą galima maišyti perpus);
  • 2 smulkiai sutarkuoti svogūnai;
  • 125 g švelniai sausoje keptuvėje paskrudintų kedrinių pinijų riešutų;
  • 2 arbat. šaukšt. smulkiai kapoto šviežo raudonėlio;
  • 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • didelis žiupsnis pipirų.

Jogurtiniam padažui:

  • 600 ml natūralaus jogurto;
  • 5 gerai prinokę pomidorai;
  • šluotelė šviežių, smulkiai sukapotų mėtų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kajeno pipirų;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Pirmiausia pagaminkite padažą: dubenyje sumaišykite jogurtą, smulkiai supjaustytus pomidorus, mėtas, kajeno pipirus ir druską, išmaišykite, uždenkite dubenį ir laikykite šaldytuve iki tol, kol reikės patiekti.

2. Маltą mėsą susmulkinkite elektriniu smulkintuvu, kad ji primintų kuo vientisesnę masę, sudėkite į didelį dubenį. Dėkite į mėsą tarkuotus svogūnus, kedrinių pinijų riešutus, žoleles, prieskonius ir druską, viską labai gerai išmaišykite.

3. Padalykite mėsą į 8 dalis ir, formuodami pailgas „dešreles“, aplipinkite ja aliejumi pateptus iešmus.

4. Iešmus su kebabais dėkite ant gerai įkaitinto grilio ir ant stiprios ugnies vartydami kepkite 10–12 min. – kol mėsa bus visiškai iškepusi, gražiai paskrudusi.

5. Prieš patiekiant nuimkite kebabus nuo iešmų, patiekite juos su pasiruoštu jogurtiniu padažu, gaiviomis salotomis, pakepinta pita ar panašaus tipo duonele.

Vida Press nuotr./Kepami kofta kebabai
Vida Press nuotr./Kepami kofta kebabai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų