Špinatiniai taglietelle makaronai su gorgonzolos sūriu
Ingredientai:
tešlai:
- 400 g miltų;
- 5 kiaušiniai;
- 200 g špinatų;
- 2 valg. šaukšt. vandens;
- druskos.
padažui:
- 150 g graikiškų riešutų;
- 20 g kedrų riešutų;
- 1 česnako skiltelė;
- 40 g sviesto;
- 200 ml grietinėlės;
- 100 g gorgonzolos sūrio;
- tarkuoto parmezano sūrio;
- alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Į puodą sudėti nuplautus špinatus, užpilti šiek tiek vandens ir patroškinti, kol suminkštės. Špinatus sudėti į sietelį ir paspausti, kad nuvarvėtų visas skystis. Sutrinti elektriniu trintuvu (blenderiu).
2. Į indą suberti miltus ir viduryje padaryti „šulinėlį“, į kurį įmušti kiaušinius ir dėti špinatų košę. Tuomet atsargiai maišyti iki vientisos masės.
3. Masę pabaigti minkyti ant miltais pabarstyto darbastalio. Minkyti tol, kol tešla visiškai nelips prie rankų ir taps elastinga. Suformuoti kamuoliuką ir įvyniojus į maistinę plėvelę arba uždengus medvilniniu rankšluosčiu leisti pailsėti.
4. Padažui į ant mažos kaitros įkaitintą keptuvę įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus ir įdėti sviestą. Kai jis išsilydįs, įdėti česnako skiltelę, suberti riešutus ir šiek tiek pakepinti. Tuomet sudėti gorgonzolos sūrį ir pakaitinti, kol išsilydys. Supilti grietinėlę, pagardinti pipirais, persilado prieskoniais, įberti parmezano sūrio. Išmaišyti ir padažas jau paruoštas.
5. Tuo tarpu kuo ploniau iškočioti tešlą. Kočiojant nepagailėti miltų. Iškočiotą tešlą suvynioti, kaip vyniotinį, ir pjaustyti apie 3-4 mm pločio riekelėmis.
6. Į verdantį vandenį su šlakeliu alyvuogių aliejaus bei keliais žiupsniais druskos sudėti pastą ir virti 3 min.
7. Nukošti pastą (tačiau rekomenduojama palikti šiek tiek vandens). Sudėti padažą, užberti pipirų, parmezano sūrio ir gerai išmaišyti.
Šokoladinis varškės vyniotinis
Ingredientai:
kakaviniam biskvitui:
- 3 tryniai;
- 2 kiaušiniai;
- 100 g cukraus;
- 3 baltymai;
- 40 g cukraus;
- 40 g miltų;
- 25 g kakavos.
varškės kremui:
- 250 g varškės;
- 60 g cukraus pudros;
- 200 g grietinėlės;
- apelsino žievelės.
papuošimui:
- 300 g juodojo šokolado;
- 30 g aliejaus;
- apelsinų cukatų;
- cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Biskvitui išplakti kiaušinius su kiaušinių tyniais bei 100 g cukraus iki purios masės.
2. Kiaušinių baltymus su 40 cukraus išplakti iki standžių putų. Abi mases atsargiai sumaišyti. Sumaišyti birius produktus ir permaišyti su kiaušinių mase.
3. Tešlą supilti į kepimo skardą ir tolygiai paskirstyti.
4. Kepti iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10-13 minučių.
5. Kremui trintą varškę sumaišyti su cukraus pudra. Išplakti grietinėlę ir atsargiai permaišyti su varškės mase ir šiek tiek tarkuotos apelsino žievelės.
6. Ant iškepusio ir atvėsusio biskvito paskirstyti kremą ir suvynioti į vyniotinį.
7. Dekorui pasiruošti glazūrą – vandens vonelėje išlyditi šokoladą ir sumaišyti su alyvuogių aliejumi. Ja aplieti vyniotinį. Įdėti į šaldytuvą, kad apstingtų. Viršų dekoruoti apelsinų cukatais bei cukraus pudra.