Portale 15min.lt vyksta apklausa, kurioje tautiečiai atsako, kada dažniausiai atranda laiko pavalgyti lauke. Duomenys rodo, jog didžioji dalis respondentų (47 proc.) šiai veiklai paskiria tik savaitgalius, dar mažesnė dalis (18 proc.) laukia atostogų, mažuma (9 proc.) randa laiko vakarais, o vos keli (3 proc.) tam paskiria pietų pertrauką. Galiausiai, daugiau kaip ketvirtadalis apklausos dalyvių (23 proc.) nurodė, jog lauke nevalgo niekada.
O juk smagi vasaros iškyla neabejotinai gali padovanoti gerų prisiminimų visiems likusiems metams. Nesvarbu, kiek laiko turite, pasiruošti skanų pikniko meniu gali būti juokų darbas. Greitai pagaminamų ir iškyloms tinkančių receptų pasiūlymais dalijasi IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Klasikinis pikniko meniu: pradėkite nuo prancūziškos bandelės
Anot V.Juodkazienės, pasirengimas spontaniškam piknikui gali pareikalauti kur kas mažiau laiko, nei įsivaizduojate. „Skubantiems ar nemėgstantiems suktis virtuvėje padėti gali prekybos vietose siūlomi pasirinkimai. Mūsų parduotuvių asortimente visuomet galima rasti skanių, šviežių, jau pagamintų patiekalų: salotų, sumuštinių, bandelių. Priderinus gardžią užtepėlę ar ryškaus skonio sūrį bei viską papildant marinuotomis alyvuogėmis ar saulėje džiovintais pomidorais – gardus piknikas jau garantuotas“.
Leidžiantis į iškylą, V.Juodkazienės teigimu, reikia apmąstyti tokį maisto meniu, kurį būtų patogu tiek transportuoti, tiek valgyti gamtoje. Yra tam tikri maisto produktai, kuriuos pasiėmę su savimi į pikniką, niekuomet neprašausite. Tai įvairūs kepiniai, ypatingai prancūziški batonai, bagetės, sviestiniai rageliai. Šalia jų puikiai dera kumpio griežinėliai, kokybiškas sūris, šviežios lapinės daržovės, taip pat tradiciniai pomidorai, agurkai arba nedideliuose stiklainiuose esanti marinuota produkcija: alyvuogės, kaparėliai, svogūnėliai, saulėje džiovinti pomidorai, kukurūzų burbuolės“, – įsitikinusi V.Juodkazienė.
Trys patiekalai, suteiksiantys spalvų bet kokiai iškylai
Tiems, kas vis dėlto yra ištikimi namuose ruoštam maistui, V.Juodkazienė siūlo trijų patiekalų receptus, puikiai tiksiančius pikniko metu. Kiekvienas jų pagaminamas vos per kelias minutes, tačiau šie pasirinkimai – lengvi, sveiki, vertingi maistinėmis savybėmis.
Gaivios avokadų ir lašišų salotos
Reikės:
- 100 gramų lašišos (keptos, rūkytos, sūdytos ar ruoštos garuose);
- 1 avokado;
- 2 saujos špinatų;
- 1 saujos sultenių;
- Moliūgų sėklų (arba saulėgrąžų);
- 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- Druskos, pipirų (pagal skonį).
Pagaminimas:
Į didelį indą dėkite gerai nuplautus ir nusausintus žalumynus – špinatus ir sultenes. Pasirinktą lašišą šakutės pagalba išskirstykite norimo dydžio gabalėliais bei dėkite ant žalumynų. Avokadą nulupkite ir supjaustykite mėgstamo dydžio kubeliais bei taip pat dėkite į dubenį. Ten pat suberkite moliūgų sėklas arba saulėgrąžas. Pabarstykite salotas druska ir pipirais. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrina. Skanaus!
Gardūs vegetariški sumuštiniai su mocarela sūriu
Reikės:
- Prancūziško batono;
- Mocarela sūrio (geriausiai naudoti jo burbuliukus);
- Saulėje džiovintų pomidorų;
- Žaliųjų marinuotų alyvuogių;
- Pesto padažo;
- Baziliko lapelių.
Pagaminimas:
Batoną supjaustykite nedidelėmis (2 cm) riekutėmis ir paskrudinkite orkaitėje tol, kol švelniai paruduos viena pusė. Tuomet batono riekeles ištraukiame, patepame plonu pesto padažo sluoksniu, dedame plonai pjautą mocarelos sūrio riekelę ir vėl pašauname į orkaitę. Procesas vyksta greitai, reikia neperkepti nei batono, nei sūrio. Kai pastarasis išsilydys, ištraukiame sumuštinukus iš orkaitės. Ant išlydyto sūrio dedame saulėje džiovintą pomidorą, žaliąją alyvuogę bei papuošiame baziliko lapeliu. Sumuštinuką galima persmeigti specialiu smeigtuku, kad būtų patogiau valgyti. Skanaus!
Sotusis užkandis: kefyriniai keksiukai
Reikės:
- 225 g miltų;
- 125 g kefyro;
- 2 vnt. kiaušinių;
- 80 ml aliejaus;
- 1.5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 0.5 arbat. šaukšt. cukraus
Įdarui:
- 200 g mėgstamų daržovių asorti (gali būti šaldytos);
- 100 g virto kumpio;
- Kietojo sūrio;
Pagaminimas:
Pirmiausia sumaišykite kefyrą ir kepimo miltelius. Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi, įpilkite aliejų bei pilkite į kefyro mišinį. Ten pat įsijokite miltus ir viską gerai išmaišykite. Į gautą tešlą dėkite nedideliais kubeliais pjaustytą kumpį, daržoves, tarkuotą sūrį ir viską gerai išmaišykite. Tešlą su priedais sudėkite į keksiukams skirtas formeles bei pašaukite pusvalandžiui į 175 C laipsnių orkaitę. Skanaus!