Užkandžiai ir salotos:
1. Miltus, manų kruopas ir druską sumaišykite, supilkite skystą sviestą ir pirštais maišykite, kol nebeliks sausų miltų. Supilkite šiltą vandenį ir užminkykite tąsią, vienalytę tešlą. Uždenkite ir palikite 1 val. subręsti.
2. Įdarui skirtas daržoves išvirkite atskiruose puoduose. Įdarą ruoškite taip: gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus sviesto, pakepinkite visus įdarui skirtus prieskonius, tada sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, kitas daržoves ir maišant kepkite 5 min. Nukėlus nuo ugnies supilkite citrinų sultis. Praaušusį įdarą sugrūskite.
3. Tešlą padalykite į 8 dalis, iš kiekvienos iškočiokite 15x18 cm stačiakampį. Kiekvieną lakštą supjaustykite į tris vienodus trikampius (išeis 24 pyragėliai).
4. Kiekvieną trikampį sulenkite kūgio forma, drėgnais pirštais užspaudykite šoninę siūlę, pridėkite įdaro ir užspaudykite viršutinę siūlę.
5. Gilioje keptuvėje (dar patogiau – gruzdintuvėje) įkaitinkite riebalus, dėkite paruoštus pyragėlius ir gruzdinkite, kol jie įgaus auksinį atspalvį.
1. Miltus dubenyje sumaišykite su cukrumi ir kardamonu.
2. Sviestą ištirpinkite, supilkite pieną. Į drungną mišinį įmaišykite mieles.
3. Mielių mišinį sumaišykite su miltais ir užminkykite tešlą. Jei reikia, dar įberkite miltų ir minkykite, kol tešla nebelips prie pirštų. Uždenkite ir mažiausiai 30 minučių laikykite šiltai, kad pakiltų.
4. Pakilusią tešlą paminkykite ir padalykite į tris lygias dalis. Iš kiekvienos iškočiokite po apskritimą, juos padalykite į aštuonis trikampius.
5. Pradėdami nuo platesniojo krašto, kiekvieną trikampį suvyniokite į ragelį. Ragelius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite ir šiltoje vietoje kildykite apie 20 minučių.
6. Pakilusius ragelius aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite sezamais ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių.
Kulinaro patarimas. Ruošiant tešlą pusę kiekio miltų galima pakeisti rupiai maltais, o dalį bandelių apibarstyti aguonomis.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
- Mielių miltukus sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šiltu vandeniu, kelias minutes palaukite, kol suputos.
- Supilkite pieną, paplaktą kiaušinį bei druską.
- Po truputį berkite miltus ir minkykite tešlą. Užminkykite minkštą vientisą tešlos rutulį, dėkite į riebalais pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir gerą valandą laukite, kol tešla padvigubės.
- Iškilusią tešlą perminkykite ir padalinkite į 10–16 mažų rutuliukų, juos apdenkite švariu rankšluosčiu, kad neapdžiūtų ir dar 15 minučių pakildinkite.
- Keptuvę gerai įkaitinkite ir iškart sumažinkite temperatūrą iki vidutinės.
- Jei reikia, švelniai patepkite keptuvę sviestu (recepto autorė kepa sausoje, be riebalų).
- Kiekvieną tešlos rutuliuką plonai iškočiokite į blynelį ir kepkite po kelias minutes iš abiejų pusių.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Kopūstą supjaustykite plonyčiais ilgais šiaudeliais, pasūdykite ir sugrūskite rankomis, kad druska jį suminkštintų.
2. Pomidorus supjaustykite mažais kubeliais. Žemės riešutus berkite į tvirtą plastiko maišelį ir padaužykite kočėlu, kol virs rupiais trupiniais.
3. Sudėkite į kopūstus pomidorus, riešutus, kapotą kalendrą, suberkite cukrų, žemės riešutus ir kokoso drožles. Užpilkite citrinos sultimis.
4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai supjaustytą aitriąją papriką, jei naudojate – ferulą, kuminą ir ciberžolę. Prieskonius 10–12 s maišydami pakaitinkite aliejuje, o tada supilkite į kopūstus. Gerai išmaišykite.
Karštieji patiekalai:
1. Sudėkite supjaustytą bulvę bei žiedinį kopūstą ir susmulkintą svogūną į didelį puodą su aliejumi ir trupučiu vandens.
2. Užvirinkite, išmaišykite, uždenkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite apie 10 minučių – retsykiais pamaišydami ir stebėdami, kad neprisviltų, jei kartais kaitra per didelė.
3. Pridėkite sutraiškytą česnaką, imbierą, prieskonius ir maišydami pakaitinkite kelias minutes.
4. Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite, uždenkite ir pavirkite ant mažos ugnies apie 20 minučių. Trintuvėje sriubą sutrinkite, sumaišykite su jogurtu ir įpylę į lėkštę papuoškite kalendra.
1. Nedideliais gabalėliais supjaustytą vištienos filė išvirkite dviejuose litruose vandens (įmeskite laurų lapų, juodųjų ir kvapiųjų pipirų), išgriebkite, palikite atvėsti. Žiedinius kopūstus supjaustykite gabalėliais.
2. Svieste pakepinkite smulkintą svogūną bei česnako skilteles. Sudėkite tarkuotą imbiero šaknį, smulkintą aitriąją papriką, suberkite miltus, išmaišykite ir šiek tiek pakaitinkite.
3. Masę sukrėskite į sultinį. Statykite puodą ant ugnies, supilkite kokosų pieną, luktelėkite, kol užvirs.
4. Sudėkite smulkintus žiedinius kopūstus ir virkite apie 10 minučių. Galiausiai sumeskite virtą mėsą.
5. Sriubą sutrinkite elektriniu plakikliu. Įmaišykite citrinos sultis, pagal skonį įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Šiai be galo gardžiai sriubai, kilusiai iš Indijos Bengali regiono, virti tiks tik labai gerai sunokę minkšti pomidorai. Šiame recepte naudoti įprasti raudonieji, tačiau tokią pačią ne mažiau puikią sriubą galite išvirti ir iš geltonųjų pomidorų. Obuolį rinkitės taip pat minkštą, sultingą, pavyzdžiui, alyvinį. Jei sriuba Jums pasirodytų per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens, o vietoje pieno galite naudoti grietinėlę, tik tuomet įpilkite dar daugiau vandens. Galite parinkti ir kitokį prieskonių derinį, svarbiausia išlaikyti sriubos esmę – pertrinti pomidorai, tirštinti miltų padažu.
1. Pomidorus nuplaukite, išimkite kotelio vietą ir stambiai supjaustykite. Nuplaukite obuolį, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto. Kai sviestas įkais, sudėkite lauro lapus, asafetidą, aitriąją papriką, imbierą, cinamono lazdelę, maltą kmyninį kuminą ir maltą kalendrą.
3. Kepkite prieskonius maišydami keliolika sekundžių ir sukrėskite supjaustytus pomidorus bei obuolį. Pasūdykite, suberkite cukrų ir maltus juoduosius pipirus. Viską gerai išmaišykite ir troškinkite uždengę keptuvę 20-25 min., kol pomidorai suminkštės ir sukris.
4. Tuo metu kitoje mažoje keptuvėje išlydykite ir įkaitinkite likusį išvalytą lydytą sviestą. Kai šis įkais, suberkite miltus ir gerai išmaišykite. Iš lėto pilkite pieną intensyviai maišydami arba plakdami rankiniu plaktuvu. Kai padažas užvirs, taps vienalytis ir sutirštės, nukaiskite.
5. Pomidorų masę pertrinkite per sietelį į puodą, pertrintą tyrę užkaiskite. Likusias pomidorų odeles ir sėklas išmeskite. Kai tyrė pradės kunkuliuoti, įmaišykite miltų-pieno padažą ir sudėkite kapotus kalendros žalumynus. Tuoj pat nukaiskite. Patiekite dar karštą su plokščiąja indiška duona, pūstiniais arba „samosais“. Pagardinkite šlakeliu grietinės.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
1. Bulves išvirkite su lupenomis pasūdytame vandenyje ir nusunkite.
2. Kalendrą ir aitriuosius čili pipirus smulkiai supjaustykite.
3. Dubenyje sumaišykite jogurtą, vandenį, maltą ciberžolę, čili, kuminą, cukrų ir druską.
4. Puode įkaitinkite aliejų ir minutę maišydami pakepinkite kumino sėklas.
5. Sumažinkite karštį ir supilkite jogurto mišinį. Maišydami pašildykite apie 3 minutes iki vidutinio karščio.
6. Sudėkite kalendrą, aitriąją papriką ir virtas bulves.
7. Sumaišykite ir pakaitinkite 5–7 minutes, retkarčiais pamaišydami.
8. Patiekti šiltą.
Jei nemėgstate aštriai – sumažinkite arba nedėkite aitriųjų čili pipirų.
1. Ryžius praplaukite ir apie pusvalandį pamirkykite.
2. Kol ryžiai mirksta, paruoškite kitus ingredientus.
3. Svogūną supjaustykite griežinėliais. Pomidorus, bulvę ir ankštinį pipirą – kubeliais. Imbierą susmulkinkite su trintuve. Kalendrą susmulkinkite. Česnaką sutrinkite.
4. Įkaitinkite puodą su storu dugnu (jei turite ketaus puodą – tinka geriausiai). Įpilkitę aliejų, ir kai šis įkais, pamaišydami kelias minutes pakepinkite svogūnus.
5. Sudėkite pomidorus, ankštinį pipirą, imbierą, česnaką ir čili pipirus. Pakepinkite pamaišydami kelias minutes.
6. Sudėkite kalendrą, bulves, druską, žirnius ir pakepinkite kelias minutes.
7. Per koštuvą nusausinkite ryžius ir sudėkite į tą patį puodą. Kelias minutes maišydami pakepinkite.
8. Supilkite vandenį, užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Uždenkite ir virkite apie 15 minučių.
9. Nukaiskite, leiskite pastovėti 5 minutes ir patiekite kaip garnyrą prie mėsos, paukštienos ar žuvies. Arba skanaukite kaip pagrindinį patiekalą.
1. Pirmiausia pasigaminkite prieskonių mišinį: sumalkite ar grūstuvėje sutrinkite kumino, kalendros ir kardamonų sėklas bei vieną gvazdikėlį. Į sutrintus prieskonius dėkite ciberžolę ir kashmiri aitriosios paprikos miltelius. Viską išmaišykite ir atidėkite 1 arbat. šaukšt. į kitą indą.
2. Smulkiais griežinėliais supjaustykite svogūną ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite apie 10 min. ant silpnos ugnies, kol svogūnai bus minkšti. Smulkiai supjaustykite česnaką, imbierą ir aitriąją papriką ir dėkite į tą pačią keptuvę. Padidinkite ugnį ir kepkite 1–2 minutes. Dėkite prieskonių mišinį kartu su cinamono lazdele ir kepkite dar 1 minutę. Labai svarbu nesudeginti prieskonių!
3. Į keptuvę berkite lęšius, pilkite kokosų pieną ir 100 ml sultinio. Pirmiausia užkaitinkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite dangtį ir kepkite apie valandą, vis maišydami kas 10–15 minučių ir tikrindami, ar nereikia daugiau sultinio.
4. Kai lęšiai jau bus minkšti, dėkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, špinatus, druską ir pipirus. Pakaitinkite dar 2–3 minutes, kol špinatai suglebs.
5. Kol lęšiai ruošiami keptuvėje, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Griežinėliais supjaustykite saldžiąją bulvę, užberkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, užpilkite šlakelį aliejaus ir viską išmaišę dėkite į orkaitę. Kepkite apie 20–25 min. Patiekite su lęšių troškiniu.
Kedgeree ['ked’žeri:] - tai tarsi ryžių salotos su rūkyta žuvimi, prieskoniais (visada – kariu ir, dažniausiai, aitriąja paprika arba kajeno pipirais), sviestu ir kiaušiniais. Žuvis naudojama visokia: tinka ir lašiša, ir menkė, ir karštai rūkyta skumbrė. Kai kas įpjausto svogūnų laiškų, kiti – petražolių ar netgi šviežių kalendrų ir būtinai į dar karštus ryžius įmaišo sviesto. Kuo daugiau, nes sviestas, žinia, su grūdinėmis kultūromis draugauja. Kedžeri gamybos variantų daugybė, mano pasirinktas – vienas greičiausių ir ne mažiau gardžių.:)
1. Pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius, vandenį nupilkite, ryžius suberkite į didesnį ir gilesnį indą. Patogiausia naudoti plikytus ryžius, kurie verdami nesulimpa ir išlieka birūs. Vis dėlto virkite tokius, kokius mėgstate – kai kas sako, jog skaniausi – basmati.
2. Į dar karštus ryžius įmaišykite kubeliais pjaustytą sviestą, kad ištirptų, ir pagardinkite kariu bei aitriąja paprika.
3. Išrinkite skumbrės kaulelius, o pačią žuvį padalinkite į nedidelius kąsnelius ir įmaišykite į ryžius.
4. Galiausiai suberkite susmulkintus svogūnų laiškus.
5. Kiaušinius galite pjaustyti mažesniais gabalėliais ir įmaišyti į ryžius arba supjaustyti ketvirčiais ir išdėlioti lėkštėse ant kedžeri.
6. Patiekite pagardintą citrinų sultimis.
Skanaus!
1. Išvirkite ir sutrinkite bulves. Į gautą masę sudėkite smulkintą svogūną, aitriąją papriką, imbierą, petražoles, žaliuosius žirnelius, kuminus, miltus, džiūvėsėlius ir įberkite druskos. Viską gerai sumaišykite ir kepkite blynelius įkaitintoje keptuvėje.
2. Kai gražiai paruduos iš abiejų pusių, sudėkite juos ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
3. Prie šiltų vegetariškų blynelių puikiai tinka natūralus jogurtas.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Mėsą supjaustykite gabalėliais ir kartu su kalendra bei gvazdikėliais apkepinkite su šlakeliu aliejaus.
2. Vėliau sudėkite pjaustytą svogūną ir kepkite visą laiką maišant. Įpilkite stiklinę vandens ir troškinkite, kol viskas suminkštės.
3. Virtus ryžius sumaišykite su ananasais.
4. Mėsą sudėkite į kepimo indą, ant viršaus uždėkite ryžius, viršų apibarstykite cinamonu, kardamonu ir apšlakstykite 2-3 šaukštais vandens.
5. Likusius ananaso griežinėlius sumaišykite su ananasų sultimis bei šaukštu cukraus, pakaitinkite ant nedidelės ugnies, kol paraus, ir sukrėskite ant ryžių. Apkepą uždenkite ir kepkite orkaitėje apie 10 min.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Šaltame vandenyje valandą pamirkykite lęšius.
2. Svogūnus supjaustykite. Vieną svogūną sudėkite į puodą kartu su lęšiais ir virkite, įdėkite truputį duskos.
3. Į keptuvę sudėkite kitą svogūną ir suberkite gvazdikėlius, imbierą bei cinamoną. Baigiant kepti, įkrėskite pomidorų padažo bei viską sumaišykite su virtais lęšiais. Skanaus.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Supjaustykite kubeliais vištieną. Sudėkite į ją vieną smulkiai pjaustytą svogūną ir kitus išvardytus prieskonius. Supilkite actą ir citrinos sultis. Gerai sumaišykite visus prieskonius su vištienos kubeliais ir palikite marinuotis 3–4 valandas šaldytuve.
2. Į puodą įpilkite 4 šaukštus aliejaus. Įkaitus aliejui, suberkite smulkiai pjaustytą antrą svogūną ir sulaužytą cinamonų lazdelę. Kepkite svogūną, kol pagels, paskui sudėkite vištieną. Nuolat maišydama, kepkite dar 5 minutes. Pagal skonį pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
3. Uždengusi puodą, 20 min. troškinkite ant silpnos ugnies (jei troškinant trūksta skysčio, įpilkite truputį vandens, bet nepadauginkite).
4. Vištieną patiekite su ryžiais, papuoškite šviežiomis kalendromis, paprikomis ir, jei norisi aštrumo, šviežiu aitriuoju pipiru.
- Krevetes išvalykite.
- Svogūną nulupkite ir supjaustykite juostelėmis, susmulkinkite česnaką, pomidorą supjaustykite kubeliais (tinka ir marinuoti) ir sukrėskite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
- Įberkite ciberžolių, druskos, pipirų, laurų lapų ir sudėkite krevetes.
- Kepkite ant silpnos ugnies ir nuolat pamaišykite.
- Tiekite su ryžiais, skrudinta duonele arba vienus. Skanaus!
Receptą atsiuntė Lina M.
- Dubenyje sumaišykite faršą, duonos džiūvėsėlius ir kiaušinį. Leiskite mišiniui pastovėti 10 minučių.
- Suridenkite kukulius ir kepkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai paruduos.
- Įberkite prieskonių mišinio „Tikka Masala“ ir įpilkite vandens.
- Įmaišykite grietinėlės ir virkite uždengę 5–10 minučių ant mažos ugnies.
- Apibarstykite kalendra ir patiekite su basmati ryžiais, mangų čatniu ir paplotėliais.
- Patiekite kukulius su mangų čatniu, basmati ryžiais ir traškiais paplotėliais.
Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“
Desertai ir gėrimai:
- Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir razinas. Virkite vis pamaišydami.
- Kai cukrus išsilydys, taps sirupu ir užvirs, gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite kaisti ant mažiausios įmanomos ugnies.
- Keptuvėje išlydykite sviestą. Svarbu, kad jis nepradėtų svilti, tad lydykite ant labai lėtos ugnies.
- Į ištirpusį sviestą suberkite manų kruopas. Gerai jas išmaišykite, kad susigertų visas sviestas.
- Manų kruopas nuolat maišydami skrudinkite keptuvėje ant lėtos ugnies, kol taps karamelinio atspalvio.
- Kai manų kruopos pradės pamažu skrusti, suberkite šiek tiek susmulkintus graikinius riešutus ir toliau maišydami skrudinkite. Galiausiai prieš baigdami skrudinti, pagardinkite kardamonu ir cinamonu ir dar aktyviai maišydami truputį paskrudinkite.
- Nukaiskite keptuvę su manų kruopomis ir pamažu, nuolat maišydami supilkite cukraus sirupą su razinomis.
- Tada vėl statykite keptuvę ant labai lėtos ugnies ir kelias minutes pakaitinkite.
- Kai manų kruopos sugers sirupą ir jų masė taps panaši į pudingo, keptuvę nukaiskite.
- Keptuvę uždenkite dangčiu ir apie 5 minutes leiskite manų kruopų chalvai pastovėti.
- Ši chalva skaniausia šilta. Galite ją pagardinti grietinėle.
1. Tešlai sviestą sumaišykite su miltais, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų, druską ir įpilkite šaukštą vandens. Paruoštą tešlą suvyniokite į foliją ir įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.
2. Paruoškite sirupą: į verdantį vandenį suberkite cukrų su prieskoniais.
3. Kriaušes nulupkite, perpjaukite perpus, išimkite sėklas ir sudėkite į sirupą. Virkite pusvalandį.
4. Išvirtas kriaušes išgriebkite iš sirupo, atvėsinkite ir sudėkite ant iš šaldytuvo išimtos, iškočiotos ir į kepimo indą įtiestos tešlos.
5. Likusį sirupą kaitinkite ant silpnos ugnies tol, kol išgaruos vanduo ir liks tąsi masė.
6. Sezamų sėklas, aguonas, kiaušinius, grietinę (ar grietinėlę) ir cukrų išplakite ir užpilkite ant kriaušių.
7. Pašaukite į orkaitę pusvalandžiui. Kai atvės, apšlakstykite išvirtu sirupu.
SKANAUS!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Suberkite arbatžoles ir prieskonius į arbatinuką.
2. Užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite 5 minutėms.
3. Į puodelius įpilkite šiek tiek pašildyto pieno.
4. Perkoštą arbatą pilkite į puodelius ir pasaldinkite cukrumi.