Ryžiai – ne tik garnyrui: maisto tinklaraštininkas dalijasi 3 įdomiais receptais

Ryžiai – tai paprastas, universalus ir pigus grūdas, maitinantis daugiau nei pusę pasaulio gyventojų. Tačiau jis ne mažiau populiarus ir Lietuvoje – ryžiai atsiduria daugelio pirkėjų krepšeliuose. „Lietuviai dažniausiai ryžius renkasi tik garnyrui šalia kepsnio ar šašlykų. O visai be reikalo. Nors ryžiai puikiai papildo bet kokį patiekalą, jie nebūtinai turi užimti tik antraplanę patiekalo rolę“, – tikina tinklaraščio „Maisto kelionės“ autorius Marius Janavičius. Tad kaip pasirinkti tinkamą ryžių rūšį ir kokius receptus verta išmėginti?
Patiekalai su ryžiai iš skirtingų pasaulio šalių
Patiekalai su ryžiai iš skirtingų pasaulio šalių / Tinklaraštininko nuotr.

Pasaulio virtuvėse ryžiai naudojami pačiais įvairiausiais būdais: jais tirštinamos sriubos ar padažai, ryžiai naudojami salotose, troškiniuose ar net desertuose.

„Manėte, kad ryžiai – tik Azijos šalyse populiarus ingredientas? O kaipgi sicilietiški ryžių rutuliukai arancini? Užkaukazėje populiarūs ryžiais įdaryti vynuogių lapai dorma? Avgolemono graikiška sriuba su ryžiais ir kiaušiniais? Net ir lietuviški balandėliai įdaromi ryžiais. Didelė tikimybė, jog daugeliui šių patiekalų ingredientų jau turite savo šaldytuve – jie labai universalūs. Gaminti iš ryžių nereikia didelio pasiryžimo ar žinių – patiekalus su jais sunku sugadinti, o improvizuoti galima į valias“, – teigia maisto tinklaraštininkas.

Tinklaraštininko nuotr. /Tinklaraštininkas Marius Janavičius
Tinklaraštininko nuotr. /Tinklaraštininkas Marius Janavičius

Įmonės „Malsena“ technologė Rima Gerulaitienė pranešime žiniasklaidai teigia, kad lietuviai taip pat galėtų būti vadinami ryžių tauta, nes jų suvalgo kur kas daugiau, negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Kuo trumpesnis ryžio grūdas, tuo daugiau krakmolo ir tuo daugiau lipnumo išvirus.

„Lietuvoje, kaip ir daugelyje vakarų šalių, vieni populiariausių – ilgagrūdžiai ryžiai, kurie išvirus išlieka gana purūs, nesuverda. O štai Pietų Europoje populiaresni vidutinio ilgio ryžiai arborio. Jie sugeria daugiau skysčio, todėl tampa šiek tiek lipnūs ir idealiai tinka paelijos ar rizoto gamybai. Galiausiai, trumpo grūdo ryžių rūšys yra apvaliausios ir stambiausios – jos dažniausiai naudojamos Azijos virtuvėje. Išvirę tokie ryžiai būna drėgni ir lipnūs, todėl tinka desertams ar pudingams“, – skirtumus vardija pašnekovė.

Vida Press nuotr./Ryžiai
Vida Press nuotr./Ryžiai

Specialistė priduria, kad svarbiausia ryžių taisyklė, kad kuo trumpesnis grūdas, tuo daugiau krakmolo ir tuo daugiau lipnumo išvirus. Ilgagrūdžiai ryžiai krakmolo turi mažiausiai, todėl išvirę išlieka purūs, o štai trumpo grūdo apvalūs ryžiai turi didžiausią krakmolo kiekį, todėl labiausiai tiks desertams ar sušiams.

3 skirtingi pasaulio skonių įkvėpti ryžių patiekalų receptai

Trūksta minčių pietums ar vakarienei, o į egzotiškas šalis norisi nusikelti bent mintimis? Išbandykite tinklaraštininko M.Janavičiaus siūlomus skirtingų pasaulio virtuvių patiekalus, kur ryžiai – patiekalo žvaigždė ir esminis ingredientas.

Vėlyviesiems pusryčiams – britiškas ryžių „kedgeris“ su lašiša

„Kedgeris“ (angl. kedgeree) gimė XVII–XVIII amžiuje, Anglijai valdant Indiją, o vėliau tapo tikru Didžiosios Britanijos kulinariniu pasididžiavimu. Tai idealus patiekalas vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams, kai Benedikto kiaušiniai ar blyneliai pabosta“, – teigia tinklaraštininkas.

Ingredienai:

  • 150 g plikytų ryžių;
  • 100 g lašišos;
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto ar aliejaus;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1 nedidelis poras;
  • 1/3 arbat. šaukšt. kumino sėklų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. garstyčių sėklų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. pankolio sėklų;
  • 1 valg. šaukšt. kario miltelių;
  • 1 lauro lapas;
  • 1 pomidoras;
  • 1 žalioji citrina;
  • šiek tiek druskos ir pipirų;
  • šviežios kalendros.

Gaminimas:

1. Puode įkaitiname sviestą arba aliejų. Suberiame kumino, garstyčių, pankolio sėklas ir lauro lapą. Kaitiname 2 minutes. Tada suberiame smulkintą porą (tik baltąją dalį) bei smulkintas česnako skilteles ir pakepame 3–4 minutes.

2. Suberiame kario miltelius ir sudedame smulkintą pomidorą, pagardiname druska, pipirais. Kepame dar 3–4 minutes, kol pomidoras gerokai suminkštėja. Beriame ryžius, pilame 300 ml vandens, beriame druskos. Viską užverdame, sumažiname kaitrą ir uždengę verdame 15 minučių.

3. Likus 10 minučių iki virimo pabaigos, ant ryžių viršaus uždedame lašišos filė (prieš tai ją pasūdome bei ištriname kario milteliais).

4. Lašišą išimame, suplėšome šakute ir sudedame atgal į puodą/keptuvę. Ant viršaus patarkuojame šiek tiek žaliosios citrinos žievelės, įspaudžiame jos sulčių ir pagardiname smulkinta kalendra. Patiekiame su virtais ir pjaustytais kiaušiniais.

Tinklaraštininko nuotr. /Britiškas ryžių „kedgeris“ su lašiša
Tinklaraštininko nuotr. /Britiškas ryžių „kedgeris“ su lašiša

Iš Indijos kilęs vištienos plovas „biryani“

„Iš pirmo žvilgsnio šis patiekalas gali pasirodyti kaip mums įprastas plovas, tačiau neapsigaukite, nes indiški prieskoniai jam suteikia visai kitą charakterį! Tradicinis „biryani“ gaminamas tik su basmati ryžiais, kurie pasižymi lengvu riešutiniu poskoniu ir išvirę nesulimpa“, – teigia M.Janavičius.

Ingredienai:

  • 500 g vištienos blauzdelių (su kaulais ir oda);
  • 200 g basmati ryžių;
  • 1 svogūnas;
  • kelios šakelės smulkintos mėtos;
  • 1 aitrioji paprika;
  • 80 ml jogurto;
  • 1 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
  • 1,5 valg. šaukšt. garam masala prieskonių;
  • 700 ml vandens;
  • šiek tiek druskos ir pipirų;
  • 4 česnako skiltelės;
  • 2–3 cm ilgio šviežio imbiero gabalėlis;
  • 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 1 lauro lapas;
  • 6 gvazdikėliai;
  • 1 valg. šaukšt. cinamono;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto ar aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. kumino sėklų;
  • 30 g razinų;
  • 30 g anakardžių.

Gaminimas:

1. Marinuojame vištieną: sumaišome smulkintas česnako skilteles su tarkuotu imbieru, žiupsneliu druskos, ciberžole, garam masala, aitriosios paprikos milteliais. Blauzdeles perpjauname išilgai tarp kaulų, sudedame į marinatą ir paliekame pasimarinuoti bent valandą (arba per naktį).

2. Ryžius užmerkiame vandenyje ir palaikome 30 min. Po to nukošiame.

3. Puode ant vidutinės kaitros ištirpiname 2 šaukštus sviesto arba aliejaus. Sudedame lauro lapą, gvazdikėlius, cinamoną, kumino sėklas. Pakepiname, kad atsiskleistų aromatai. Po 3–4 min. sudedame pusžiedžiais pjaustytą svogūną ir kepame, kol lengvai paruduoja. Sudedame vištieną, apkepame. Dedame smulkintus mėtos lapelius, aitriąją papriką, 1 šaukštelį garam masala prieskonių, 1 šaukštelį maltos aitriosios paprikos, šiek tiek druskos. Viską labai gerai išmaišome ir tolygiai paskleidžiame puodo dugne.

4. Ant viršaus sudedame nusausintus ryžius, pilame 350 ml vandens ir pusę šaukštelio druskos. Galiausiai pabarstome šiek tiek smulkintos mėtos.

5. Atskiroje keptuvėje ant šlakelio aliejaus 30 sekundžių paskrudiname razinas bei anakardžius, nusausiname juos ant popierinio rankšluosčio ir sudedame ant biryani viršaus. Puodą uždengiame dangčiu, sumažiname kaitrą ir verdame 15 minučių. Po to uždengę palaikome dar 10 min.

6. Patiekiame su daržovių salotomis ir jogurtiniu padažu.

Tinklaraštininko nuotr. /Vištienos plovas „biryani“
Tinklaraštininko nuotr. /Vištienos plovas „biryani“

Meksikietiška sriuba su ryžiais, mėta ir jautienos kukuliais

„Meksikiečiai įsitikinę, kad ši sriuba su ryžiais, mėta ir jautienos kukuliais yra tikras maistas sielai. Ryžiai šioje sriuboje ne tik suteikia tirštumo, bet ir puikiai sulipina kukulius“, – sako M.Janavičius.

Ingredienai:

kukuliams:

  • 500 g maltos jautienos;
  • 60 g ilgagrūdžių ryžių;
  • 1 kiaušinis;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1/3 smulkinto svogūno;
  • šiek tiek druskos ir pipirų;
  • 4–6 šakelės šviežios mėtos;
  • 2–4 šakelės šviežių petražolių;
  • 1 arbat. šaukšt. kumino.

sriubai:

  • 5 pomidorai;
  • 1 svogūnas;
  • 1 aitrioji paprika;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 90 g ryžių;
  • 2 morkos;
  • 1 nedidelė cukinija;
  • 3 bulvės;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
  • 1 arbat. šaukšt. kumino;
  • šiek tiek druskos ir pipirų;
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus;
  • 1 l jautienos sultinio.

Gaminimas:

1. Svogūną, česnaką ir aitriąją papriką supjaustome stambiais gabalais. Pomidorus perpjauname pusiau. Daržoves sudedame į kepimo skardą, apšlakstome alyvuogių aliejumi, pagardiname druska, pipirais. Kepame 20 min. iki 200°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Iškepusias daržoves sutriname maisto trintuvu.

2. Gaminame kukulius. Išverdame ryžius ir leidžiame pravėsti. Inde sumaišome jautienos faršą su virtais ryžiais, smulkiai pjaustytu svogūnu, česnaku, smulkintais šviežios mėtos lapeliais ir petražolėmis, kiaušiniu, druska, pipirais ir kumino milteliais. Viską išmaišome ir suformuojame nedidelius kukulius.

3. Keptuvėje ant šiek tiek aukštesnės kaitros įkaitiname šlakelį alyvuogių aliejaus ir ant jo apkepame kukulius. Kukulių iškepti visiškai nereikia, tik lengvai apskrudinti.

4. Dideliame puode įkaitiname šlakelį aliejaus, suberiame nedideliais kubeliais pjaustytas bulves, morkas. Pagardiname druska, pipirais ir pakepame 2 minutes. Supilame trintų daržovių mišinį, pilame sultinį, beriame džiovinto raudonėlio, malto kumino. Kai užverda, sumažiname kaitrą ir paverdame 15 minučių.

5. Sudedame apkeptus jautienos kukulius, kubeliais pjaustytą cukiniją, likusius 90 g nevirtų ryžių, pagardiname druska, pipirais ir verdame dar 15 minučių.

6. Sriubą patiekiame su šviežiomis žolelėmis (mėta, kalendra ar petražolėmis), žaliosios citrinos skiltele ir kukurūzų traškučiais.

Tinklaraštininko nuotr. /Meksikietiška sriuba su ryžiais, mėta ir jautienos kukuliais
Tinklaraštininko nuotr. /Meksikietiška sriuba su ryžiais, mėta ir jautienos kukuliais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų