1.Kopūsto lapus nupjaukite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Daržoves sudėkite į verdantį sūdytą vandenį ir virkite 10 minučių.
2.Morkas sukrėskite į elektrinio trintuvo indą, įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir sutrinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir maltu muskatu.
3.Ryžius išvirkite sūdytame vandenyje. Sūrį stambiai sutarkuokite. Molinį kepimo indą ištepkite aliejumi ir išklokite kopūstų lapais. Ant jų paskirstykite sluoksnį ryžių, tada – morkų masės. Uždėkite dar vieną tokį patį sluoksnį. Paviršių pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir saulėgrąžomis.
4.Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Išvirkite ryžius, tačiau nukaiskite kokia 1 minute anksčiau – kad būtų netoli išvirimo, tačiau dar ne visai išvirę.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Dvi dideles kepimo skardas patepkite alyvuogių aliejumi ir į vieną sudėkite cukinijų riekeles, į kitą – pomidorų. Pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų ir dėkite kepti. Pomidorus kepkite 10 min. (nevartykite), cukinijas – 20 min. (įpusėjus laikui apverskite).
3. Kol daržovės kepa orkaitėje, storadugnėje keptuvėje įkaitinkite 2 valg. šaukšt. aliejaus ir suberkite svogūnus, smulkintus česnakus bei žiupsnį druskos, maišydami kepinkite, kol svogūnai taps auksiniai, ims po truputį karamelizuotis. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite kiek pravėsti.
4. Dideliame dubenyje sumaišykite ryžius, keptus svogūnus, paplaktus kiaušinius ir pusę kiekio sūrio. Įberkite pipirų ir čiobrelius.
5. Nedidelę apvalią ar stačiakampę kepimo formą aukštesniais kraštais patepkite trupučiu alyvuogių aliejaus ir supilkite ryžių-svogūnų-kiaušinių mišinį, išlyginkite.
6. Ant ryžių sluoksnio dėkite apkepintas cukinijas, o ant šių – pomidorus. Viršų pabarstykite likusiu sūriu.
7. Kepkite orkaitėje, kol viršus taps auksinės spalvos – tai gali trukti 20–30 min. Skanaus!
1. Ryžius biriai išvirkite.
2. Smulkiai sukapotus svogūnus ir sugrūstus česnakus pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Tada sudėkite faršą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kepinkite, kol mėsa paruduos. Sudėkite pomidorų padažą, konservuotus pomidorus su visomis sultimis, gerai išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite.
3. Brokolius nuplikykite verdančiu vandeniu ir išskirstykite žiedynėliais.
4. Ryžius, mėsą, brokolius sumaišykite, sudėkite į riebalais pateptą apkepo indą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir maždaug 25 min. kepkite 180ºC karštumo orkaitėje.
1. Žuvį ištrinkite žuvies prieskoniais, druska. Supjaustykite kiekvieną į tris dalis ir apvoliojusi miltuose, truputį apkepkite keptuvėje.
2. Morkas supjaustykite kubeliais, šparagines pupeles šiaudeliais. Ryžius išvirkite.
3. Į kepimo skardą sudėkite apkeptą žuvį, ant jos - virtus ryžius, o ant viršaus suberkite daržoves ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 30 min.
4. Baigdama kepti, uždėkite ant viršaus majonezo, užberkite tarkuoto sūrio ir dar pakepkite, kol sūris išsilydys.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1.Ryžius išvirkite sultinyje (virimo laikas ir reikalingo vandens kiekis priklauso nuo ryžių; svarbu, kad virti ryžiai būtų birūs ir ne per minkšti).
2.Poro baltąją dalį supjaustykite labai plonais griežinėliais ir su rūkytų žuvų gabaliukais, krapais bei citrinpipiriais įmaišykite į ryžius.
3.Mišinį sudėkite į sviestu išteptą kepimo formą. Kiaušinius išplakite su pienu, šiek tiek pasūdykite ir supilkite ant ryžių.
4.Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Ryžius nuplaukite tekančiu vandeniu. Svogūną, česnako skiltelę, imbiero gabaliuką nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su šaukštu sviesto bei šlakeliu aliejaus.
2.Sudėkite ryžius, išmaišykite, užpilkite sultiniu, kokosų pienu, pasūdykite ir virkite, kiek nurodyta ant pakuotės. Morkas nulupkite, paprikas, žirnių ankšteles nuplaukite, supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais. Svogūnų laiškus susmulkinkite.
3.Ryžius sumaišykite su kiaušinių tryniais, paskui – su daržovėmis. Pabarstykite kariu, pipirais, apšlakstykite sojų padažu. Sudėkite į riebalais pateptą apvalią kepimo formą.
4.Žuvį pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska, pipirais ir įkiškite į ryžių masę. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Tiekite su žaliosiomis citrinomis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite įkaitintame aliejuje, kartais pamaišydami, kol vištiena taps gražiai auksinės spalvos. Iškepusią vištieną išimkite iš keptuvės, nusausinkite ant popierinio rankšluosčio ir atidėkite į šalį.
- Į tą pačią keptuvę suberkite kubeliais pjaustytą svogūną, riekelėmis supjaustytą porą ir tarkuotą morką. Pakepinkite, kol daržovės suminkštės. Suberkite smulkiai sukapotą česnaką, išmaišykite ir dar minutę pakepinkite. Suberkite mažais kubeliais supjaustytą moliūgą ir dar kelias minutes pakepinkite. Suberkite ryžius ir supilkite sultinį. Kartais pamaišydami, kaitinkite apie 15-20 minučių, kol ryžiai bus beveik išvirę. Jei trūksta, galite įpilti daugiau sultinio ar virinto vandens.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite ar aliejumi ištepkite 20x30 cm dydžio kepimo indą.
- Nedideliame dubenėlyje miltus išplakite su pienu ir fermentiniu sūriu (100 g). Supilkite į keptuvę su daržovėmis ir sultiniu. Maišydami kaitinkite, kol pradės tirštėti.
- Masei pradėjus tirštėti, išjunkite ugnį. Suberkite žirnelius ir prieskonius. Gerai išmaišykite. Perkelkite visą produktų masę į paruoštą kepimo indą. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol sūris gražiai apskrus, o ryžiai bus pilnai paruošti. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
1. Kopūstą, morką ir svogūnus susmulkinkite ir apkepkite su aliejumi, paskaninkite pipirais, druska, kmynais ir paprika.
2. Keptuvę uždenkite ir kelias minutes patroškinkite. Faršą taip pat apkepkite, paskaninkite prieskoniais. Į aliejumi pašlakstytą kepimo skardą sluoksniais dėkite troškintus kopūstus, faršą ir ryžius. Miltus sumaišykite su nekarštu sultiniu, pomidorų padažu ir grietine.
3. Paruoštą padažą supilkite ant apkepo ir kepkite 160 laipsnių orkaitės apatinėje dalyje apie 30 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Kalakutieną supjaustykite ir pakepinkite.
2. Ryžius išvirkite, sumaišykite su mėsa bei žirneliais ir sudėkite į aliejumi išteptą, karščiui atsparų indą.
3. Užpilkite vištienos sultiniu, apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite orkaitėje apie 30 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Atskirtus kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir sumaišykite su ryžiais. Įmaišykite varškę.
2. Riešutus sumalkite ir su žiupsneliu druskos bei kepimo milteliais įmaišykite į ryžių ir varškės masę.
3. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite ir įmaišykite į masę.
4. Kiaušinių baltymus išplakite su vaniliniu cukrumi ir atsargiai išmaišykite.
5. Sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol gražiai paruduos.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Į puodą supilkite stiklinę pieno ir stiklinę vandens, įberkite žiupsnį druskos, užvirkite ir suberkite ryžius. Virkite ant mažos ugnies apie 15 min. – turite gauti tirštą, tačiau dar birią ryžių košę.
2. Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.
3. Kiaušinius išplakite su likusiu pienu.
4. Keturkampį ar apvalų stiklinį ar keramikinį kepimo indą ištepkite sviestu. Sudėkite pusę ryžių košės ir ją išlyginkite. Klokite obuolių skilteles, pabarstykite jas cukrumi ir cinamonu, o tada dėkite kitą pusę košės, išlyginkite.
5. Ryžių-obuolių sluoksniuotinį apipilkite kiaušinių-pieno plakiniu, ant viršaus padėliokite sviesto kubelių ir dėkite kepti.
6. Kepkite apie 30 min., kol viršus bus gražiai auksinis, krašteliai apskrudę. Galite valgyti iškart, galite, kai pravės. Jei kepate vakarienei, likučiai puikiai tiks pusryčiams, tik laikykite apkepą šaldytuve.
1. Išplakite kiaušinius, nulupkite ir sutarkuokite obuolius. Nulupkite bananus ir sutrinkite šakute iki vientisos masės. Išvirkite ryžius ir palikite atvėsti.
2. Sumaišykite visus ingredientus.
3. Masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 minutes.
1. Išbrinkinkite vandenyje razinas.
2. Pieną supilkite į gilią keptuvę, sudėkite cinamono lazdeles ir suberkite pusę cukraus.
3. Retkarčiais pamaišant užvirkite pieną, suberkite ryžius ir sumažinkite kaitrą. Virkite nuolat maišant, kol ryžiai išbrinks ir masė taps tiršta.
4. Nukelkite nuo ugnies, išimkite cinamono lazdeles ir sudėkite sviestą. Gerai išmaišykite, kol sviestas visiškai ištirps.
5. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su likusiu cukrumi. Tada suberkite kedrų riešutus, išbrinkusias razinas ir 0,5 šaukšto miltų. Viską gerai išmaišykite ir į gautą masę supilkite ryžius. Išmaišykite.
6. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą ir likusiais miltais pabarstytą kepimo formą. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.
1. Atskirkite kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir sumaišykite su ryžiais. Įmaišykite varškę. Riešutus sumalkite ir su žiupsneliu druskos, kepimo milteliais įmaišykite į ryžių ir varškės masę. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite ir taip pat įmaišykite į masę.
2. Kiaušinių baltymus išplakite su vaniliniu cukrumi ir atsargiai išmaišykite su varškės ir ryžių mase.
3. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite tešlą, išlyginkite paviršių ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol iškils ir gražiai parus (jei viršus kepa per greitai, uždenkite folija). Patiekite su plakta grietinėle.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus. Skardą ištepkite riebalais ir apibarstykite smulkintais riešutais.
- Ryžius virkite piene ant lėtos ugnies. Įdėkite šaukštą sviesto ir supilkite cukrų bei druską. Toliau virkite, kol suminkštės ryžiai.
- Nukelkite nuo ugnies ir leiskite ryžiams atvėsti.
- Į atvėsusius ryžius įmaišykite po vieną kiaušinius, kavos likerį, cinamoną ir kapotą šokoladą.
- Supilkite masę į paruoštą skardą ir kepkite 30 min.
- Išimkite iš skardos ir patiekite su plakta grietinėle ar lydytu šokoladu.
Recepto autorė: Viktorija Ramašauskaitė