Ingredientai (12 populiariausio vidutinio dydžio keksiukų):
- 400 g saldaus moliūgo tyrės (ją pagaminsit garuose išvirę ar iškepę moliūgą, sutrynę ir nusunkę, kad kuo labiau nuvarvėtų);
- 60 ml paprasto pieno arba augalinės alternatyvos;
- 50 ml neutralaus kvapo aliejaus;
- 2 kiaušiniai;
- 100 g smulkaus rudojo cukraus (ir dar keli žiupsneliai viršui);
- 1 arbat. šaukšt. vanilės esencijos arba pastos;
- 120 g (1 stiklinė) kvietinių miltų;
- 120 g (1 stiklinė) pilno grūdo kvietinių arba speltos miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 nubrauktas šaukštelis druskos;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- saujelė moliūgų sėklų;
- 100–200 g spanguolių, šviežių arba šaldytų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Keksiukų kepimo formą išklokite specialiais „sijonėliais“ arba ištepkite duobutes riebalais.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite moliūgų tyrę, pieną, kiaušinius, cukrų ir vanilės ekstraktą (arba pastą).
3. Kitame dubenyje sumaišykite abejus miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius.
4. Suberkite sausąjį mišinį į dubenį su skystąja mase, atsargiai maišykite, o kartu suberkite dar ir spanguoles bei moliūgų sėklas. Labai svarbu išmaišyti, kad neliktų sausų ingredientų, tačiau nepermaišyti, antraip keksiukai bus kietoki. Taip pat svarbu maišant nesutraiškyti ir uogų!
5. Dėkite tešlą į keksiukų formos duobutes (užpildydami apie 2/3 tūrio), kiekvieno viršų pabarstykite mažu žiupsniuku rudojo cukraus, o tada dėkite į orkaitę. Kepkite apie 25 min. – kol bus rusvi, išsipūtę, o įkišus medinį pagaliuką, ištraukus šis bus sausas.
6. Leiskite 10–12 min. pravėsti formoje, o tada išimkite ant grotelių ir galutinai atvėsinkite. Laikykite sandariame inde arba maišelyje.