Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldi dieviška pagunda

Kai vakarais šalta ir tamsu, geros nuotaikos ieškokime virtuvėje. Kepiniai, verdami aliejuje, namus pripildo jaukaus šilto aromato, o jų dangiškam skoniu negali atsispirti nei mažas, nei didelis. Net ir tie, kurie nemėgsta saldumynų, tikrai negali atsisakyti retkarčiais paragauti šiltų, ką tik iškeptų spurgų ar vaikystę primenančių žagarėlių.
Spurgos
Spurgos / 123RF.com nuotr.

Tradiciniai žagarėliai

123RF.com nuotr./Žagarėliai
123RF.com nuotr./Žagarėliai

Burnoje tirpstantys žagarėliai, lengvučiai kaip vaikystės sapnas – tokius skanius mokėjo iškepti tik mama. Šio skanėsto receptas nepavaldus laikui – nors reikia šiek tiek paplušėti, kol iškočiojama plonytė tešla, bet verta pasistengti.

Tešlai reikės:

  • 250 g miltų,
  • 50 g sviesto,
  • 2 trynių,
  • 1 kiaušinio,
  • 15 g cukraus,
  • ½ st. grietinės,
  • 1 arb. š. romo.

Virimui:

  • 500 g „Obelių“ rapsų aliejaus.

Gaminimas:

Visus recepte nurodytus produktus suminkykite, tešlą padėkite ant lentelės ir mušdami kočėlu lankstykite į vidų, kol joje atsiras pūslelės. Kai tešla paruošta, suvyniokite į maitinę plėvelę ir 1–2 val. padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Po to tešlą iškočiokite 2 mm storio lakštais, ratuku supjaustykite 10–15 cm ilgio ir 2–3 pločio juostelėmis. Jų viduryje išilgai įplaukite, pernerkite kilpelę.

Aliejų užvirinkite plačiame neaukštame inde. Tam, kad žagarėliai neprisigertų riebalų, indą nuo ugnies nukelkite ir įmeskite kelis griežinėlius žalios bulvės. Po to aliejų vėl pastatykite ant ugnies ir įkaitinkite. Jei įmestas žagarėlis iškyla į viršų ir čirškia, riebalai yra tinkamo karštumo. Kai verdant parausta viena žagarėlio pusė, šakute apverskite. Gražiai pageltusius žagarėlius išgriebkite ir padėkite ant sietelio arba ant popierinio rankšluosčio, kad nubėgtų riebalai, po to apibarstykite miltiniu cukrumi.

Mielinės spurgos

123RF.com nuotr./Mielinės spurgos
123RF.com nuotr./Mielinės spurgos

Minkštutės spurgos nepastebimai dingsta nuo vaišių stalo – kas gali atsispirti šiam skanėstui? Dar skaniau, jei ragausime ką tik iškeptas, dar šiltas. Jei liko ir kitai dienai, ne bėda – trumpai pašildykite mikrobangų krosnelėje ir spurga vėl bus šviežutėlė. Tai senas, laiko patikrintas receptas.

Tešlai reikės:

  • 500 g miltų,
  • 30 g mielių,
  • 1 st. pieno,
  • 2 trynių,
  • 50 g cukraus,
  • 75 g margarino,
  • 1 citrinos žievelės,
  • 4 g druskos,
  • 1 valg. š. spirito,
  • 100 g miltinio cukraus (apibarstyti).

Virimui:

  • 750 ml „Obelių“ rapsų aliejaus.

Gaminimas:

Besidaugindamos mielės vartoja cukrų, kurį skaldo į alkoholį ir anglies dvideginį – jie karštyje garuoja ir kelia tešlą. Ta, kad mielės galėtų daugintis, joms reikia ne tik maisto, bet ir šilumos. Tinkamiausia temperatūra tešlai kildinti – 27–35 laipsniai. Jei temperatūra pakyla iki 50 laipsnių, mielės žūsta.

Pašildytą pieną supilkite į dubenį, kuriame bus maišoma tešla. Mielės sutrupinkite į puodelį, įdėkite šaukštelį cukraus ir sutrinkite, kol suskystėja. Tyrelę supilkite į pieną, sudėkite pusę miltų, tešlą išplakite. Tešlos paviršių apibarstykite miltais, pridenkite rankšluosčiu ir pastatykite šiltai (geriausia ant šilto vandens puodo). Po 2–3 valandų tešla pakyla, sudėkite visus ingredientus, supilkite išlydytą margariną ir minkykite tešlą, kol nelimpa prie indo kraštų ir rankų. Tuomet dar kartą uždenkite ir pastatykite šiltai, kad dar kartą pakiltų.

Paruoštą tešlą iškočiokite 1 ½ cm storio lakštais ir stiklinėle išspauskite apskritus paplotėlius. Ant vidurio padėkite po virtą vyšnią, braškę ar truputį tirštos obuolių tyrės. Ant viršaus uždėkite kiaušinio baltymu pateptą kitą paplotėlį. Paplotėlio kraštus stipriai suspauskite, delnais suvoliokite apskritą kukuliuką. Spurgas virkite taip pat kaip ir žagarėlius. Išgriebtas spurgas nusausinkite ant popierinio rankšluosčio ir apibarstykite miltiniu cukrumi.

Trapios rožytės

123RF.com nuotr./Trapios rožytės
123RF.com nuotr./Trapios rožytės

Rožytės – gėlytės, Skandinavijos virtuvėje dar vadinamos „rosettes“ – tinka visi pavadinimai šiam greitai paruošiamam skanėstui. Tereikia turėti specialų įrankį tešlai pasemti. Toliau viskas vyksta sparčiai – užmaišykite tešlą kaip blynams ir netrukus mėgausitės trapiomis rožytėmis.

Tešlai reikės:

  • 2 kiaušinių,
  • 1 valg. š. cukraus,
  • 1 st. pieno,
  • 1 ½ st. miltų,
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus,
  • žiupsnelio druskos,
  • cukraus pudros (pabarstymui).

Virimui:

  • „Obelių“ rapsų aliejaus.

Gaminimas:

Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Supilkite užvirintą ir atvėsintą pieną, miltus. Tešlą gerai išplakite, kad neliktų miltų gumuliukų. Palikite pastovėti 20 min, kad išbrinktų miltai.

Aliejų įkaitinkite nedideliame inde, nes kepsime po vieną gėlyte. Įmerkite formelę, kad įkaistų. Ištraukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, merkite į tešlą ir iš karto į įkaitintą aliejų. Keletą sekundžių panardinkite, tuomet ištraukite, kad gėlytė atšoktų nuo formelės. Jei sausainėlis vis tiek prilipęs, pasinaudokite šakute. Iškepusią gėlytę nusausinkite ant popieriaus ir pabarstykite cukraus pudra.

Legendinis skruzdėlynas

123RF.com nuotr./Skruzdėlynas
123RF.com nuotr./Skruzdėlynas

Šis tradicinis saldumynas gali papuošti kiekvieną šventinį stalą – pradėjus ragauti negali sustoti, net nepastebi, kaip ištirpsta lapelis po lapelio. Tikras skanėstas ne tik dėl žagarėlius primenančių juostelių, visa paslaptis – nuo saldumo prie pirštų limpantis sirupas, viliojantis prie šio kepinio kaip bites prie medaus.

Reikės:

  • 4–5 kiaušinių,
  • 5 valg. š. grietinės,
  • 4 st. miltų,
  • žiupsnelio druskos,
  • razinų, aguonų (papuošimui).

Sirupui reikės:

  • 1 st. medaus,
  • 2 valg. š. vandens,
  • 30 g sviesto,
  • 1 valg. š. grietinės.

Virimui reikės:

  • 500 ml „Obelių“ rapsų aliejaus.

Gaminimas:

Užminkykite tešlą iš visų ingredientų. Plonai iškočiokite, stalviršį patepame aliejumi, kad tešla neliptų. Supjaustome keturkampiais, maždaug 4–5 cm ar didesniais gabalėliais. Verdame aliejuje, kol gražiai pagels. Iškeptus padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Iškeptus gabalėlius sujungti pasiruoškite sirupą. Nurodytus produktus sudėkite į puodą ir maišant lėtai kaitinkite, kol įlašinus į vandenį sirupas neišsileis. Lakštus dėkite ant lėkštės sluoksniais, apipilkite sirupu, kol suformuosite skruzdėlyną. Ant viršausi paberkite razinų ar aguonų.

Sicilietiškas skanėstas – kanoliai

123RF.com nuotr./Kanoliai
123RF.com nuotr./Kanoliai

Sicilijoje kiekvienos konditerijos parduotuvėlės vitrinoje puikuojasi kanoliai – tikra pagunda ne tik turistui, juos mėgsta kiekvienas tikras sicilietis. Dalelę itališkos dvasios perkelkime į savo virtuvę. Iš anksto įsigykite specialų vamzdelį ragelių kepimui ir jums tikrai pavyks.

Reikės:

  • 30 g sviesto,
  • 2 valg. š. cukraus,
  • ½ arb. š. druskos,
  • šlakelis baltojo vyno,
  • 2 st. miltų,
  • 1 kiaušinio,
  • žiupsnelis cinamono arba cukraus pudros (apibarstymui).

Įdarui reikės:

  • 1 kg Rikotos sūrio,
  • 1 ½ puodelio cukraus,
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto,
  • ½ arb. š. malto cinamono.

Virimui:

  • 1 l „Obelių“ rapsų aliejaus.

Gaminimas:

Tešlai skirtus ingredientus sumaišykite, supilkite vyną ir suminkykite tešlą. Suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite mažiausiai 30 min. Tuomet plonai iškočiokite, stikline išspauskite apskritimus ir juos vyniokite ant specialių, kepimui skirtų vamzdelių. Sujungimo vietą patepkite kiaušinio baltymu, kad geriau susijungtų.

Įkaitinkite aliejų ir kanolius kepkite iš visų pusių kelias minutes. Kanoliams ataušus, išimkite iš vamzdelių ir iš abiejų pusių konditeriniu maišeliu pripildykite kremo. Ant viršaus apibarstykite cinamonu arba cukraus pudra.

Kremo gaminimas:

Dubenėlyje rikotos sūrį sumaišykite su kitais ingredientais ir suplakite iki vientisos masės.

Itališkas desertas – strufoliai

123RF.com nuotr./Strufoliai
123RF.com nuotr./Strufoliai

Jeigu reikėtų rinkti patį saldžiausią desertą, italai irgi turėtų kuo pasigirti. Lengvai ir greitai išverdami rutuliukai apipilti sirupu nukelia į devintą dangų – dieviška pagunda.

Tešlai reikės:

  • 2 puodelių miltų
  • 1 didelės citrinos žievelės
  • 1 vidutinio dydžio apelsino žievelės
  • 3 valg. š. cukraus
  • ½ arb. š. druskos
  • ¼ arb. š. kepimo miltelių
  • 60 g sviesto, kambario temperatūros
  • 3 didelių kiaušinių
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto

Sirupui:

  • 1 puodelio medaus,
  • ½ puodelio cukraus,
  • 1 valg. š. citrinos sulčių,
  • žiupsnelio spalvotų pabarstukų (dekoravimui)
  • žiupsnelio miltelinio cukraus (dekoravimui).

Virimui:

  • 500 ml. „Obelių“ rapsų aliejaus.

Gaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, tarkuotą citrinos ir apelsino žievelę (prieš tai kruopščiai nuplaukite soda ir šiltu vandeniu) ir likusius sausus ingredientus. Sudėkite kubeliai supjaustytą kambario temperatūros sviestą, trinkite pirštais, kol pasidarys trupiniai. Įmuškite kiaušinius ir užmaišykite minkštą tešlą. Suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 min.

Tešlą padalykite į keturias dalis. Stalviršį pabarstykite miltais ir kiekvieną tešlos dalį plonai iškočiokite, supjaustykite 1–1,5 cm pločio juostomis ir kiekvieną jų dar kartą perpjaukite 1–1,5 cm pločio kvadratėliais. Šiuos gabalėlius pavoliokite tarp delnų, kol gausite mažą rutuliuką lazdyno riešuto dydžio ir apvoliokite miltuose.

Į platų puodą ar keptuvę įpilkite aliejaus tiek, kad apsemtų dugną 5 cm. Įkaitinkite aliejų ir sudėkite dalį rutuliukų – intensyviai maišydami virkite 2–3 minutes, kol gražiai paruduos. Rutuliukus išimkite kiaurasamčiu ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius. Iškepkite likusius tešlos rutuliukus.

Kitame prikaistuvyje sumaišykite medų, cukrų ir citrinos sultis. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, nuolat pamaišydami, kol užvirs. Tuomet maišydami kaitinkite dar apie 3 minutes, kol cukrus ištirps. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Į sirupą suberkite išvirtus tešlos kamuolėlius. Išmaišykite, kad visi apsiveltų sirupu. Palikite viską prikaistuvyje 2 minutėms, leiskite šiek tiek atvėsti. Tačiau nepalikite per ilgai, nes sirupas sustings ir bus sunku suformuoti norimos formos desertą.

Paruoškite sirupą: į puodelį supilkite medų, cukrų ir citrinos sultis. Nuolat maišykite ir kaitinkite, kol užvirs ir dar kelias minutes pavirkite, kad ištirptų visas cukrus. Sirupas šiek tiek atvėsinkite ir formuokite desertą – ant plačios lėkštės išdėliokite iškeptus rutuliukus ir apipilkite sirupu. Kol jis dar neatvėso ir nesustingo, apibarstykite spalvotais pabarstukais. Po valandos sirupas sustingsta – jau galite paragauti.

Kinų žagarėliai – „youtiao“

123RF.com nuotr./Kinų žagarėliai – „youtiao“
123RF.com nuotr./Kinų žagarėliai – „youtiao“

Jeigu ieškote egzotikos, išbandykite šiuos skanėstus. Kinų žagarėliai gražios auksinės spalvos, trapūs ir lengvučiai, tradiciškai patiekiami per pusryčius – gardi dienos pradžia.

Reikės:

  • 200 g miltų,
  • 110 ml šalto vandens
  • 3 valg. š. aliejaus,
  • žiupsnelio druskos,
  • 2 ½ kepimo miltelių.

Virimui:

  • 500 ml „Obelių“ rapsų aliejaus.

Gaminimas:

Prieš minkydami tešlą, pirmiausia persijokite per sietelį miltus – kepiniai bus puresni. Kartu įmaišykite kepimo miltelius ir druską. Įpilkite aliejų ir vandenį. Tešlą intensyviai minkykite rankomis, kraštus lenkite į vidų.

Kai tešla paruošta, suformuokite rutulį, suniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, palaikykite per naktį. Kitą dieną tešlą išimkite ir mažiausiai 45 min. palaikykite kambario temperatūroje. Uždenkite ir leiskite pastovėti šaldytuve apie pusvalandį.

Pradėkite formuoti žagarėlius – pirmiausia rankomis suvoliokite ilgą ritinį, jį kočėlu iškočiokite apie 0,5 cm storio stačiakampį lakštą. Įpilkite į puodą ar keptuvę aliejaus, dugną turi apsemti 3–4 cm. Supjaustykite tešlą 1,5–2 cm pločio juostelėmis. Dvi juosteles sudėkite vieną ant kitos ir išilgai per vidurį suspauskite mediniu pagaliuku, kad suliptų. Kepkite, kol gražiai paruduos ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nubėgtų riebalai. Palaukite, kol atvės ir ragaukite. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?