Saldi Kristinos nuodėmė: sekmadieniniai „nachos“ su gvakamolės padažu iš šaldytuvo likučių

Meksikietiškieji užkandžiai „nachos“ – nedideli, dažniausiai iš kukurūzų gaminami tortilijos traškučiai, valgomi su mėsos, daržovių, pupelių, lydyto sūrio padažu – aukščiausios klasės palydovas ilgiems šaltiems lietuviškiems vakarams.
Tortilijų traškučiai su gvakamolės ir salsa padažu
Kukurūzų traškučiai – gražu, gardu ir neįnoringa / Skaitytojos Kristinos nuotr.

Šie kukurūzų traškučiai – puikus variantas vakarėliams, jaukioms filmų sesijoms su šeima ar kompanijai, stebinčiai Kauno „Žalgirio“ rungtynes Eurolygoje, karaliaujančias televizoriaus ekrane.

„Meksikietiškieji kukurūzų traškučiai turi būti valgomi didelėje draugų kompanijoje arba prie šeimos stalo. Vienumoje šių užkandžių valgyti nepatarčiau pirmiausia dėl to, kad tokiu gėriu būtina dalintis. Gražu, gardu, o ir neįnoringa“, – įsitikinusi 15min skaitytoja Kristina.

Be to, pasak Kristinos, šiuos traškučius paskaninti galima praktiškai bet kuo – tik fantazijos reikia turėti. O tokiu būdu dar ir paslaugą šaldytuvui padarant – sunaudojant paskutinius maisto likučius.

Tobulą kukurūzų traškučių paruošimo būdą atradusi Kristina savo receptu dalijasi su 15min auditorija.

Skaitytojos Kristinos nuotr./Meksikietiškos virtuvės deimantas puikiai dera lietuviškam skoniui
Skaitytojos Kristinos nuotr./Meksikietiškos virtuvės deimantas puikiai dera lietuviškam skoniui

Reikės:

  • tortilijų traškučių
  • labai labai daug fermentinio sūrio (Kristinos manymu, geriausiai tinka čederis)
  • konservuotų keptų pupelių
  • jautienos faršo (Kristina naudoja brandintą)
  • svogūno
  • pomidorų
  • avokado
  • juodųjų alyvuogių
  • konservuotų kukurūzų
  • alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • petražolių
  • malto kajeno pipiro

Pikantiškam salsa padažui reikės:

  • naminių pomidorų
  • konservuotų pomidorų
  • raudonojo svogūno
  • jalapeno pipiro
  • petražolių
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • česnako
  • žaliosios citrinos

Gvakamolės padažui reikės:

  • avokado
  • pomidoro
  • raudonojo svogūno
  • druskos ir pipirų
  • žaliosios citrinos sulčių
  • petražolių
  • pusės čili pipiro
Skaitytojos Kristinos nuotr./Tortilijų traškučiai su gvakamolės ir salsa padažu
Skaitytojos Kristinos nuotr./Tortilijų traškučiai su gvakamolės ir salsa padažu

Gaminimas:

Padažų gamyba paprasta – visus ingredientus sublenderiuojame (sutriname, labai smulkiai supjaustome) ir juos sumaišome. Tikslių proporcijų Kristina nesilaiko, kadangi teisingiausia jai atrodo visko dėti pagal skonį. Pati ji gamina aštriau, tiesa, aplinkiniams nuo tokio aštrumo netgi ašaros bėga.

Iš esmės, Kristina pataria atsižvelgti į šeimos narių pomėgius, nes vieni nori sūriau, kiti – saldžiau, treti – visai be aštrumo. Nors gardžių padažų yra visa galybė, 15min skaitytoja siūlo išbandyti salsos receptą, su kuriuo meksikietiškieji kukurūzų traškučiai pakyla į visai kitą lygį.

Patiekalo gamyba prasideda įkaitinus keptuvę su aliejumi. Į ją dedame jautieną, beriame šiek tiek druskos ir pipirų, pakepiname. Tada supilame konservuotas keptas pupeles. Prieš tai jas galima šiek tiek pertrinti, tada jos tampa tarsi jautienos rišamąja medžiaga. Kepame ant lėtos ugnies tol, kol masė sutirštės.

Į skardą sudedame tortilijos traškučius. Dedame taip, kad jie truputį perdengtų vienas kitą, ir pašauname į orkaitę (tinkama ir kepsninė) daugmaž 5–7 min., kad šiek tiek paskrustų.

Išėmę iš orkaitės (kepsninės) traškučius, ant jų dedame jautieną ir barstome tarkuotu sūriu. Jo turi būti labai daug. Tada – atgal į orkaitę (kepsninę) dar 5–7 min., kol sūris išsilydys.

Traukiame visą skardą ir ant viršaus dedame likusius smulkiai pjaustytus produktus. Kristina naudoja mėlynąjį svogūną, konservuotus kukurūzus, juodąsias alyvuoges, pomidorą, avokadą ir pertažoles.

Imame traškutį su tįstančiu sūriu, visu gėriu ant jo, užsidedame šiek tiek padažo ir mėgaujamės tuo likusiu sekmadieniu.

Nepaisant to, kad instrukcija aukščiau yra gana ilga, meksikietiškieji kukurūzų traškučiai yra nesunkiai paruošiamas užkandis. Daugiausia laiko užima produktų pjaustymas, smulkinimas ir padažo gamyba, o likusi proceso dalis – greita ir atliekama be vargo.

Na ir kodėl gi Kristinos „nachos“ – sekmadieninis? Todėl, kad gamino sekmadienį, o po tokio pasilepinimo ramiai galima planuoti... iškrovos pirmadienį.

Kristinos receptas dalyvauja 15min ir „Norfa“ organizuojamame konkurse, kurio pagrindinis prizas – trys gardžių „Rivona“ pieninės gaminamų sūrių rinkiniai. Konkurse sudalyvauti galite ir jūs. Kepkite, gaminkite, aprašykite savo patiekalus ir būtinai nufotografuokite! Receptus siųskite el. paštu konkursai@15min.lt iki lapkričio 15 d., 20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs