„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Saldi sūrio diena: rikotos batonėliai ir Niujorko sūrio pyragas

Ištikimi sūrio gerbėjai turi progą birželio 4-ąją minėti ypatingai. Šiandien švenčiama sūrių diena, kai jo mėgėjų dėmesys krypsta į šį itin senas gamybos tradicijas turintį, milžiniška skonių įvairove garsėjantį produktą. Jis yra išties išskirtinis: gali būti naudojamas kone kiekvieno patiekalo gamyboje, be to, pasižymi didžiule nauda organizmui.
Niujorko sūrio pyragas
Niujorko sūrio pyragas / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, sūris yra itin naudingas žmogaus organizmui. Jame ypač daug reikalingų maistinių medžiagų, t. y. baltymų, A, B grupės vitaminų, kalcio, fosforo ir aminorūgščių.

„Kalbant apie naudingosiomis maistinėmis savybėmis turtingiausius sūrius, vertėtų išskirti mocarelą, mėlynąjį pelėsinį sūrį ir fetą. Tik vartojant pastarąją, patiekalo nebereikėtų papildomai sūdyti, nes jis jau yra sūrstelėjęs. Daug naudos turi ir iš ožkų pieno pagamintas sūris – jame yra natūraliai mažiau laktozės, todėl jis mažiau alergizuoja bei ypač tinka tiems, kurie netoleruoja karvės pieno baltymų“, – sako B.Baratinskaitė.

Anot maisto ekspertės, o štai desertų gamybai patys tinkamiausi yra kreminiai sūriai: Filadelfijos, rikotos bei maskarponės. Ji siūlo iš jų pasigaminti porą nuostabių saldėsių, kurie pradžiugins savaitgalį ar net kokia ypatingesne proga.

Sveikuoliški rikotos ir migdolų batonėliai

Ingredientai:

  • 100 g migdolų;
  • 3 valg. šaukšt. švelnaus migdolų sviesto (galite pasigaminti patys);
  • 3 valg. šaukšt. agavų sirupo;
  • 250 g rikotos sūrio.

papuošimui:

  • 1 plytelė šokolado;
  • skaldytų migdolų papuošimui.

Gaminimas:

1. Maisto smulkintuvu sutrinkite riešutus, įmaišykite po 1,5 šaukšto migdolų sviesto ir agavų sirupo. Tuomet viską išmaišykite iki vientisos masės, ją supilkite į kepimo popieriumi patiestą pyrago formą ir mentele išlyginkite paviršių stipriai paspausdami.

2. Smulkintuvu sutrinkite rikotą, likusį migdolų sviestą ir sirupą – maišykite viską iki purios konsistencijos.

3. Gautą mišinį užpilkite ant jau paruošto tešlos pagrindo, viską išlyginkite ir palaikykite šaldytuve apie 45 min.

4. Kol tešla stingsta, paruoškite garų vonelę ir joje išlydykite šokoladą.

5. Išimkite paruoštą pyragą iš šaldytuvo ir supjaustykite vienodais batonėliais. Kiekvieną iš jų pamirkykite lydytame šokolade ir apibarstykite skaldytais migdolais.

Vida Press nuotr./Desertinis batonėlis
Vida Press nuotr./Desertinis batonėlis

Tradicinis Niujorko sūrio pyragas

Ingredientai:

pagrindui:

  • 70 g rudojo cukraus;
  • 150 g sviesto;
  • 250 mėgstamų sausainių.

įdarui:

  • 600 g Filadelfijos sūrio;
  • 200 g cukraus;
  • 400 ml grietinės;
  • 4 kiaušiniai;
  • 2 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo.

Gaminimas:

1. Ištirpinkite puode sviestą ir leiskite jam šiek tiek atvėsti.

2. Į maisto trintuvą sudėkite sausainius ir rudąjį cukrų – viską gerai sumalkite. Į gautą masę supilkite tirpintą sviestą – dar kartelį viską išmaišykite.

3. Sudėkite paruoštą trintų trupinių masę į riebalais išteptą pyrago kepimo formą. Jos paviršių palyginkite mentele, paspauskite ir dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.

4. Atskirame inde labai gerai išmaišykite visus likusius ingredientus.

5. Iš šaldytuvo ištraukite sustingusį pyrago pagrindą, ant jo supilkite įdarą ir viską kepkite iki 150 °C temperatūros orkaitėje apie 1 val.

6. Iškeptą pyragą palaikykite pravertoje orkaitėje bent porą valandų.

Vida Press nuotr./Niujorko sūrio pyragas
Vida Press nuotr./Niujorko sūrio pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs