Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldus pasiūlymas: apverstas spanguolių pyragas

Gražiąsias, pikantiškąsias spanguoles prisiminkime dar neatėjus Kalėdoms – taip, tai puiki uoga pagardams, padažams prie mėsos, sūrio, tačiau ji nuostabiai tinka ir saldiems kepiniams. O šio savaitgalio saldus pasiūlymas netikėtas – kepsime apverstą pyragą ne su dažniausiai jam naudojamais obuoliais ar kriaušėmis, bet su uogomis. Jo receptą siūlo žavusis, linksmasis kulinaras Davidas Lebovitzas.
Spanguolių pyragas
Spanguolių pyragas / Vida Press nuotr.

Porą pastabų prieš pradedant:

  • šiam pyragui puikiai tinka ir šaldytos spanguolės, o jų net nereikia iš anksto atšildyti;
  • apverstą pyragą geriausia kepti ketaus keptuvėje nuimama rankena, nes pirmiausia ant viryklės ruošite uogų apačią, o tada pilsite tešlą ir pyragą šausite į orkaitę. Tačiau jei tokios keptuvės neturite, nenuleiskite rankų – karamelės-uogų pagrindą galite paruošti keptuvėje, tada perpilti jį į apvalią ar kvadratinę skardą, o tada jau pilti tešlą ir šauti į orkaitę.

Ingredientai (10–12 porcijų):

apatiniam uogų sluoksniui:

  • 55 g sviesto, supjaustyto kubeliais;
  • 130 g cukraus;
  • 270 g šviežių ar šaldytų spanguolių.

tešlai:

  • 175 g miltų;
  • 50 g kukurūzų miltų;
  • 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
  • 110 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 150 g cukraus;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė (tik geltonoji dalis);
  • 2 kiaušiniai, kambario temperatūros;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 125 ml pieno, kambario temperatūros.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite keptuvę ir sudėkite uogų sluoksniui skirtą sviestą bei cukrų, maišykite, kol cukrus ištirps. Kai masė ims burbuliuoti, nuimkite keptuvę nuo ugnies.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC laipsnių.

3. Nedideliame dubenyje sumaišykite sausuosius tešlai skirtus produktus – miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir druską.

4. Kitame dubenyje iki purumo išsukite tešlai skirtą sviestą, cukrų ir citrinos žievelę. Po vieną įmuškite ir gerai įmaišykite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą.

5. Atsargiai supilkite pusę sausųjų ingredientų mišinio, tada pieną, atsargiai išmaišykite, kol masė bus vientisa, galiausiai supilkite antrąją sausų ingredientų dalį. Nepermaišykite!

6. Ant sviesto-cukraus masės supilkite spanguoles ir paskirstykite vienodu sluoksniu (jei kepsite pyragą ne toje pačioje keptuvėje, bet kepimo formoje, pirmiausia į ją perpilkite cukraus-sviesto masę). Sukrėskite ant uogų tešlą ir tolygiai ją paskirstykite, palyginkite viršų.

Vida Press nuotr./Spanguolės
Vida Press nuotr./Spanguolės

7. Kepkite pyragą, kol viršus bus rusvas, o į jį įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas – tai užtruks apie 40–50 min.

8. Ištraukite pyragą iš orkaitės ir leiskite 10 min. ramiai pastovėti, o tada peiliu atskirkite jį nuo kraštų, uždėkite ant keptuvės ar skardos viršaus didelę plokščią lėkštę ir staigiai apversdami indą, kuriame kepėte, išverskite skanėstą (nepamirškite mūvėti virtuvinių pirštinių, kad nenusidegintumėte).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais