Porą pastabų prieš pradedant:
- šiam pyragui puikiai tinka ir šaldytos spanguolės, o jų net nereikia iš anksto atšildyti;
- apverstą pyragą geriausia kepti ketaus keptuvėje nuimama rankena, nes pirmiausia ant viryklės ruošite uogų apačią, o tada pilsite tešlą ir pyragą šausite į orkaitę. Tačiau jei tokios keptuvės neturite, nenuleiskite rankų – karamelės-uogų pagrindą galite paruošti keptuvėje, tada perpilti jį į apvalią ar kvadratinę skardą, o tada jau pilti tešlą ir šauti į orkaitę.
Ingredientai (10–12 porcijų):
apatiniam uogų sluoksniui:
- 55 g sviesto, supjaustyto kubeliais;
- 130 g cukraus;
- 270 g šviežių ar šaldytų spanguolių.
tešlai:
- 175 g miltų;
- 50 g kukurūzų miltų;
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
- 110 g sviesto, kambario temperatūros;
- 150 g cukraus;
- 1 citrinos nutarkuota žievelė (tik geltonoji dalis);
- 2 kiaušiniai, kambario temperatūros;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 125 ml pieno, kambario temperatūros.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite keptuvę ir sudėkite uogų sluoksniui skirtą sviestą bei cukrų, maišykite, kol cukrus ištirps. Kai masė ims burbuliuoti, nuimkite keptuvę nuo ugnies.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC laipsnių.
3. Nedideliame dubenyje sumaišykite sausuosius tešlai skirtus produktus – miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir druską.
4. Kitame dubenyje iki purumo išsukite tešlai skirtą sviestą, cukrų ir citrinos žievelę. Po vieną įmuškite ir gerai įmaišykite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą.
5. Atsargiai supilkite pusę sausųjų ingredientų mišinio, tada pieną, atsargiai išmaišykite, kol masė bus vientisa, galiausiai supilkite antrąją sausų ingredientų dalį. Nepermaišykite!
6. Ant sviesto-cukraus masės supilkite spanguoles ir paskirstykite vienodu sluoksniu (jei kepsite pyragą ne toje pačioje keptuvėje, bet kepimo formoje, pirmiausia į ją perpilkite cukraus-sviesto masę). Sukrėskite ant uogų tešlą ir tolygiai ją paskirstykite, palyginkite viršų.
7. Kepkite pyragą, kol viršus bus rusvas, o į jį įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas – tai užtruks apie 40–50 min.
8. Ištraukite pyragą iš orkaitės ir leiskite 10 min. ramiai pastovėti, o tada peiliu atskirkite jį nuo kraštų, uždėkite ant keptuvės ar skardos viršaus didelę plokščią lėkštę ir staigiai apversdami indą, kuriame kepėte, išverskite skanėstą (nepamirškite mūvėti virtuvinių pirštinių, kad nenusidegintumėte).