Metas kuo greičiau surasti atsakymus į pačius aktualiausius klausimus: ką, kaip ir kiek valgyti? O gal kažko išvis nevalgyti? Ar reikia atsisakyti desertų..?
Kad ir kokių priemonių ruošiatės imtis, netikėkite mitais, kad valgyti galima arba skaniai, arba sveikai. Ši kartais vis dar išgirstama nuomonė – visiška netiesa. Jei tik pakanka noro, kiekvienas iš mūsų gali susidaryti ir labai sveiką, ir labai skanų valgiaraštį. Nebijokite, ne tik iš salotų lapų ir kelių riešutų. Drąsiai siūlome į šį mitybos planą įtraukti ir saldumynus – tokio didelio gyvenimo malonumo tikrai negalima atsisakyti! Juolab, kad viską įmanoma suderinti su sveika mityba.
Šį savaitgalį pristatome labai sveiką, bet ne mažiau skanią idėją – sveikuoliškus grūdų bei riešutų batonėlius su medumi. Tokie batonėliai puikiai tiks ir užkandžiui, ir desertui. Be to, sandariame indelyje juos galite laikyti ir kelias dienas. Keliaudami į darbą, universitetą ar mokyklą, tiesiog įsimeskite vieną į kepimo popierių suvyniotą batonėlį į rankinę – ir sveikai užkąsite, ir pasiskaninsite dieną!
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20x30 cm dydžio kepimo indą.
2. Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, grubiai smulkintus lazdyno riešutus, kokoso drožles, saulėgrąžų branduolius, moliūgų sėklas ir sezamo sėklas. Įmaišykite druską, vanilinį cukrų, cinamoną, muskatą ir maltus gvazdikėlius. Atidėkite į šalį.
3. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, rudąjį cukrų ir sviestą. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, apie 5 minutes – kol cukrus visiškai ištirps. Masę supilkite į dubenį su dribsniais, riešutais ir sėklomis. Išmaišykite, kol paruoštas sirupas padengs visus produktus ir gausite lipnią masę.
4. Paruoštą masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Aliejumi šiek tiek pateptais delnais paspauskite viršų, kad masė visiškai susiplotų ir inde pasiskirstytų kuo tolygiau.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol paviršius bus gražiai rudas. Išjunkite orkaitę ir kelias minutes palikite atvėsti kepimo inde. Tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Perdėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame iki valandos – atšalusius batonėlius bus daug lengviau supjaustyti.
6. Pjaustykite labai aštriu peiliu, kuo lygesniais stačiakampiais gabalėliais. Jei norite, apsukite juostele kepimo popieriaus: tokiu būdu batonėliai nesulips vienas su kitu ir juos bus patogu valgyti.
Daugiau skaitykite: Saldus savaitgalio eksperimentas: gardūs batonėliai
Kviečiame pasilepinti šiek tiek kitokiais, tačiau labai panašiais grūdiniais sveikuoliškais desertais!
1. Riešutus suberkite į popieriumi išklotą skardą ir paskrudinkite karštoje orkaitėje, pašalinkite nusilupusias luobeles. Riešutai turi pagelsti ir šiek tiek apskrusti.
2. Nedideliame puode sumaišykite cukrų su vandeniu, kad cukraus kristalai sudrėktų. Nemaišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol cukraus kristalai ištirps, o masė taps tamsaus gintaro spalvos – apie 10 min.
3. Suberkite karštus riešutus ir prieskonius, kuo greičiau išmaišykite mediniu šaukštu ir sukrėskite masę ant sviestu patepto kepimo popieriaus.
4. Tolygiai paskirstykite, uždenkite sviestuoto popieriaus lakštu ir lengvai pakočiokite kočėlu, kad skanėstas būtų vienodo storio. Kai šiek tiek pravės, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais ir leiskite visiškai atvėsti.
1. Visų rūšių dribsnius, džiovintas uogas ir riešutus sumaišykite viename dideliame dubenyje.
2. Sviestą išlydykite ir sumaišykite su medumi (kietą, susicukravusį medų prieš tai galima pakaitinti karšto vandens vonelėje).
3. Dvi dideles kepimo skardas išklokite aliuminio folija, patepkite aliejumi ir suberkite dribsnių bei riešutų mišinį. Išlyginkite paviršių, apšlakstykite sviesto bei medaus mišiniu ir 170ºC karštumo orkaitėje kepkite 30–35 min. (kepinys gatavas, kai kokosų drožlės būna parudavusios).
4. Iš orkaitės ištrauktą kepinį ataušinkite skardose, paskui sulaužykite stambokais gabaliukais ir sudėkite į didelę skaidraus stiklo vazą.
1. Dribsnius paskrudinkite sausoje keptuvėje.
2. Pakepinkite kapotus riešutus.
3. Džiovintus vaisius sukapokite arba sumalkite mėsmale.
4. Giliame dubenyje sumaišykite dribsnius, kokosų drožles.
5. Puode pakaitinkite sviestą, medų, vanilinį cukrų ir romo esenciją.
6. Sirupą pilkite ant dribsnių ir vaisių mišinio. Viską labai gerai išmaišykite.
7. Formą, kurioje šaldysite juosteles, išklokite sviestiniu popieriumi.
8. Paruoštą masę sukrėskite į formą, drėgnomis rankomis prispauskite, išlyginkite, uždenkite kitu popieriaus lakštu ir per naktį laikykite šaldytuve.
9. Sustingusią masę supjaustykite pailgomis juostelėmis arba kvadratėliais.
Kulinaro patarimas. Jeigu esate alergiška medui, šias juosteles galite gaminti su sutirštintu saldintu pienu.
1. Dideliame puode ištirpinkite sviestą, suberkite avižų dribsnius ir maišydami kelias minutes kaitinkite. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki standžių putų.
2. Kai dribsniai praauš, supilkite kiaušinių plakinį, sudėkite sezamus, saulėgrąžas, išmirkytas ir nusausintas razinas, išmirkytus, nusausintus ir susmulkintus abrikosus. Viską gerai išmaišykite.
3. Į kepimo popieriumi išklotą skardą šaukštu dėkite nedideles krūveles mišinio. Tarp sausainių palikite tarpus, nes kepant jie truputį padidės. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių, kol gražiai parus. Palikite atvėsti skardoje ir tik tuomet išimkite.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė