Velykų šventė Kotrynai nuo vaikystės asocijuojasi su šeima ir namais. Su tėvais ir seserimi Adele Velykų rytą ji išsiruošdavo pas močiutę – mamos mamą. Jos namuose susirinkdavo visa didelė giminė.
„Močiutė patiekalus šventei pradėdavo gaminti prieš keletą dienų. Viską ruošdavo pati, niekam neleisdavo nė prisiliesti“, – pasakoja ir priduria, kad dabar ji elgiasi visiškai taip pat, kaip močiutė.
Pagal seną šeimos tradiciją Kotryna šventiniam stalui ruošia desertus, sesuo Adelė rūpinasi užkandžiais, o jų mama gamina mėsos patiekalus.
Ant stalo močiutės namuose visuomet puikuodavosi Velykų boba. Dar keletas jų gulėdavo suvyniotos virtuvėje, – močiutė įduodavo lauktuvių kiekvienai šeimai, išeinančiai pro duris namo. Šiais metais Velykų bobos Kotryna nekepė, vietoj jos užminkė mielinį, džiovintomis uogomis paskanintą pyragą. „Nė kiek ne blogesnis“, – sako.
Vietoj močiutės „Napoleono“ Kotryna šiais metais iškepė varškės pyragą. Jo receptą ji rado tarp močiutės užrašų. „Jau ne pirmą kartą kepu, šeimai jis patinka“, – sako Kotryna ir tikisi, kad šis pyragas galėtų tapti vienu iš tradicinių jos Velykų desertų. „Aš savo šeimos tradicijas tik pradedu kurti“, – dar priduria.
Kotrynai svarbu ne tik, ką ji dės ant šventinio stalo, bet ir kaip jis atrodys. „Vaikystėje pas močiutę rasdavau daug lenkiškų žurnalų, prisimenu, vartydavau juos ir negalėdavau atsigėrėti Velykų dekoracijomis. Šiandien visokių grožybių galima rasti ir pas mus, tereikia pasitelkti fantaziją ir netinginiauti – stalą turėsite kaip iš paveikslėlio“, – neabejoja populiarų tinklaraštį „Penktadienio desertai“ rašanti moteris.
Varškės tortas
Ingredientai:
- 1 kg riebios varškės;
- 10 kiaušinių;
- 300 g cukraus;
- 100 g sviesto;
- 50 g šviežių džiūvėsėlių (tiesiog sumalkite porą riekių baltos duonos ar bandelę);
- 2 valg. šaukšt. krakmolo;
- žiupsnelis druskos;
- 1 apelsino nutarkuota žievelė ir sultys;
- 1 citrinos nutarkuota žievelė ir pusė sulčių;
- juodojo šokolado.
Gaminimas:
1. Varškę pertrinkite per sietelį.
2. Kiaušinių trynius išplakite su 250 g cukraus.
3. Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais, plakdami kiaušinių trynius, sudėkite po vieną. Plakite, kol pasidarys vientisa masė, tuomet į ją sudėkite varškę. Viską gerai išmaišykite.
4. Suberkite džiūvėsėlius, krakmolą, druską, bei tarkuotas žieveles, dar kartą gerai permaišykite. Ir dar kartą, supylę sultis.
5. Kiaušinių baltymus išplakite su likusiu cukrumi, atsargiai sukrėskite juos į varškės masę ir palengva išmaišykite.
6. Skardą gausiai ištepkite sviestu, sukrėskite tešlą.
7. Kepkite maždaug valandą 170 °C temperatūroje. Nuolat stebėkite, kad nepradėtų svilti paviršius – jei taip atsitiktų, lengvai pridenkite kepimo popieriumi ar folija ir kepkite toliau, kol iškeps.
8. Iškepusį pyragą palikite atvėsti ir tik tada išimkite iš skardos. Apliekite tirpintu šokoladu.
Sausainiai „Zuikiai“
Ingredientai:
- 200 g sviesto;
- 200 g cukraus;
- 2 kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės esencijos;
- 450 g miltų;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- sauja spalvotų pabarstukų.
Gaminimas:
1. Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Supilkite vanilę.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite i tešlą.
3. Užminkykite tešlą, suberkite pabarstukus, gerai išminkykite. Suformavę rutulį iš tešlos palikite šaldytuve pusvalandžiui.
4. Iškočiokite didelį tešlos lakštą. Išpjaukite zuikio formos sausainius ir kepkite 200 °C temperatūroje apie 8 minutes, arba kol lengvai apskrus.
5. Sausainius puoškite glazūra arba tirpintu baltuoju šokoladu.
Velykinis pyragas
Ingredientai:
- 500 g miltų;
- 75 g cukraus;
- 10 g sausų mielių;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 200 ml pieno;
- 2 kiaušiniai;
- 70 g sviesto;
- 150 g marcipano;
- 80 g džiovintų uogų (spanguolių, vyšnių, serbentų).
sirupui:
- 1 apelsino sultys;
- 2 valg. šaukšt. cukraus.
Gaminimas:
1. Miltus persijokite su cukrumi, mielėmis ir druska į didelį dubenį. Pieną pašildykite. Kiaušinius lengvai išplakite.
2. Į miltų mišinį supilkite šiltą pieną, kiaušinius ir sudėkite minkštą sviestą. Maišykite, kol tešla taps lipni.
3. Ant miltais pabarstyto paviršiaus minkykite tešlą, kol ji taps tąsi, glotni ir minkšta – apie 10 minučių.
4. Gerai išminkytą tešlą sudėkite į sviestu išteptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir pastatykite šiltoje vietoje. Palikite tešlą maždaug 1,5–2 valandoms, kol ji padvigubės.
5. Kai tešla pakils, išimkite ją iš dubens ir dar kartą išminkykite. Po truputį berkite uogas ir stambiai tarkuotą marcipaną, vėl minkykite, kad uogos tolygiai pasiskirstytų. Kai subersite visas uogas ir sudėsite marcipaną, tešlą vėl dėkite į sviestu išteptą dubenį, uždenkite plėvele ir palikite dar maždaug 1,5 valandos, kad ji pakiltų.
6. Pakilusią tešlą padalinkite į 12 lygių dalių. Kiekvieną dalį šiek tiek paminkykite ir suformuokite rutuliuką.
7. Pailgą kepimo formą gausiai ištepkite sviestu ir sudėkite tešlos rutuliukus į eilę po du, vieną šalia kito. Uždenkite maistine plėvele ir palikite dar valandai, kad pakiltų.
8. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 35 minutes.
9. Dar karštą pyragą aptepkite apelsinų sirupu, kurį paruoškite į prikaistuvį supylę apelsinų sultis ir cukrų. Mišinį kaitinkite tol, kol sirupas taps tirštas.
Madlenos
Ingredientai:
- 2 citrinų nutarkuotos žievelės;
- 120 g cukraus;
- 140 g miltų;
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 140 g sviesto;
- 3 kiaušiniai;
- 1 valg. šaukšt. medaus;
- 1 valgomasis šaukštas rudojo cukraus.
Gaminimas:
1. Citrinos žievelę sumaišykite su cukrumi ir kartu su kiaušiniais išplakite iki purumo.
2. Miltus ir kepimo miltelius persijokite ir suberkite į išplaktus kiaušinius.
3. Sviestą, medų ir rudąjį cukrų ištirpinkite ir supilkite į tešlą. Viską gerai išmaišykite.
4. Tešlą palikite šaldytuve nakčiai.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Madlenų formeles gausiai ištepkite sviestu ir įdėkite į šaldymo kamerą, kad sviestas sustingtų. Kai jis sukietės, formeles lengvai pabarstykite miltais, supilkite tešlą ir kepkite apie 10 minučių. Madlenų svarbu neperkepti, nes jos bus sausos.