Viso grūdo miltuose yra išsaugoma gerokai daugiau maistingųjų medžiagų nei nuvalytų grūdų miltuose. Pavyzdžiui, viso grūdo grikių miltai yra geras baltymų šaltinis. Juose taip pat daug aminorūgščių ir B grupės vitaminų, kurie stiprina kraujagysles. Viso grūdo grikių miltuose nėra glitimo, jie pasižymi didele mineralų ir antioksidantų koncentracija. Šie miltai padeda reguliuoti cukraus kiekį organizme ir gerina širdies veiklą.
Tuo metu speltų – senovinės kviečių veislės – miltuose yra daug magnio, kalio, geležies, cinko, magnio ir B grupės vitaminų. Nors speltų miltai pasižymi netgi didesniu glitimo kiekiu nei įprasti miltai, tačiau dėl kitokios šių grūdų struktūros jis neturi alergizuojančio poveikio.
Grikių miltų obuolių pyragas
Ingredientai:
- 300 g pjaustytų obuolių (4–5 vidutiniai obuoliai);
- 3,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- 250 g grikių miltų;
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 6 valg. šaukšt. sviesto, kambario temperatūros;
- 1 puodelis paprasto graikiško jogurto;
- 110 g medaus;
- 0,5 arbat. šaukšt. skystos stevijos (arba ½ puodelio daugiau medaus);
- 2 kiaušiniai;
- 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 ºC. Apskritą formą išklokite pergamento popieriumi (arba ištepkite riebalais).
2. Į didelį dubenį sudėkite pjaustytus obuolius ir 2 šaukštelius cinamono. Kitame vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite grikių miltus, 1 šaukštelį cinamono, kepimo miltelius ir druską.
3. Atskirame dubenyje iki purios masės išsukite sviestą. Įpilkite jogurto ir plakite, kol gerai susimaišys. Įdėkite medaus, skystos stevijos, įmuškite kiaušinius ir įpilkite vanilės – maišykite viską iki vientisos masės. Po truputį suberkite miltų mišinį. Tuomet šią masę supilkite į dubenį su pjaustytais obuoliais.
4. Sumaišykite rudąjį cukrų ir pusę šaukštelio cinamono nedideliame dubenyje pyrago viršui papuošti.
5. Pilkite tešlą į paruoštą pyrago formą, išlyginkite mentele. Tolygiai pabarstykite cinamono cukraus mišinį ant viršaus.
6. Kepkite 175 ºC temperatūroje apie 1 valandą. Prieš išimdami leiskite atvėsti apie 10 minučių.
Shutterstock nuotr./Obuolių pyragas
Morkų ir speltų miltų pyragas
Ingredientai:
- 260 g speltų miltų;
- 100 g rudojo cukraus;
- 2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltų pipirų;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto muskato riešuto;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo sodos;
- 0,25 arbat. šaukšt. druskos;
- 300 g alyvuogių aliejaus;
- 3 dideli kiaušiniai;
- 600 g smulkiai tarkuotų morkų.
kremui:
- 500 g rikotos sūrio;
- 40 g paprasto graikiško jogurto;
- 3 valg. šaukšt. klevų sirupo;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC. Riebalais ištepkite pyrago kepimo formą.
2. Dideliame dubenyje išmaišykite sausus ingredientus, išskyrus morkas. Atskirame mažame dubenyje lengvai išplakite aliejų ir kiaušinius. Skystą mišinį įpilkite į sausus ingredientus ir plakite, kol susimaišys. Suberkite tarkuotas morkas ir išmaišykite. Supilkite tešlą į paruoštą pyrago keptuvę.
3. Kepkite 35–45 minutes arba tol, kol į centrą įkištas dantų krapštukas ištraukus pasirodys švarus. Palikite pyragą 10 minučių atvėsti.
4. Gaminame kremą. Nedideliame dubenyje išplakite jam skirtus ingredientus, kol jie visiškai susimaišys.
5. Gautu kremu ištepkite atvėsusio pyrago viršų.
Patiekite ir ragaukite!
„Maxima“ nuotr./Morkų pyragas
Jūsų dėmesiui – dar keli įdomesni kepiniai
Ingredientai
Miltai:
210.00 g (140 - grikių ir 70 kvietinių - grikių miltų vafliams)
Soda:
1.00 arbat. š. (grikių miltų vafliams)
Cinamonas:
2.00 valg. š. (1arbat. š. - grikių miltų vafliams ir 1 valg. š. - karamelizuotoms kriaušėms)
Druska:
1.00 žiupsnelis (grikių miltų vafliams)
Cukrus:
50.00 g (grikių miltų vafliams)
Pasukos:
625.00 ml (raugintų - grikių miltų vafliams)
Sviestas:
200.00 g (115 g - tirpinto - grikių miltų vafliams, gabalėlis kepimui ir 1 valg. š - karamelizuotoms kriaušėms)
Kriaušės:
2.00 vnt. (karamelizuotoms kriaušėms)
Sultys:
2.00 valg. š. (citrinų - karamelizuotoms kriaušėms)
Medus:
2.00 valg. š. (karamelizuotoms kriaušėms)
Kaip gaminti
PARUOŠKITE KARAMELIZUOTAS KRIAUŠES
- Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis.
- Dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, citrinų sultis ir medų.
- Į dubenėlį sudėkite kriaušių skilteles ir išmaišykite taip, kad visos apsiveltų mišiniu.
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Sudėkite kriaušių skilteles ir kepkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol kriaušių skiltelės suminkštės, tačiau vis dar išlaikys savo formą.
IŠKEPKITE GRIKIŲ MILTŲ VAFLIUS
- Dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Atidėkite į šalį.
- Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
- Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plaktuvu, kol susidarys minkštos putos. Po truputį berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių trynius, raugintas pasukas, tirpintą atvėsintą sviestą ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
- Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
- Įmaišykite trečdalį plaktų baltymų. Tuomet sudėkite likusius du trečdalius ir lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
- Ištepkite vaflinę gabalėliu sviesto ir įkaitinkite pagal instrukcijas.
- Dėkite po samtį tešlos, išlyginkite paviršių ir toliau kepkite pagal instrukcijas, kol vafliai gražiai apskrus, taps sodriai rudos spalvos.
- Patiekite su karamelizuotomis kriaušėmis. Skanaus!
Suskleisti
Ingredientai
Rudasis cukrus:
120.00 g (100 g - keksiukams ir 1 ½ valg. š. - trupiniams)
Sviestas:
80.00 g (70 g - minkšto keksiukams ir 1 valg. š . - trupiniams)
Bananai:
3.00 vnt. (dideli prinokę)
Miltai:
280.00 g (140 - grikių, 140 - kvietinių ir 1 - valg. š. - trupiniams)
Kava:
1.00 valg. š. (tirpios miltelių)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Pasiruoškite 24 standartinio dydžio keksiukų formeles.
- Į dubenį suberkite rudąjį cukrų ir sudėkite minkštą sviestą. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išplakdami masę.
- Sudėkite iki vientisos masės sutrintus bananus, jogurtą ir vanilės ekstraktą. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, tirpios kavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
- Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
- Įmaišykite nedideliais gabalėliais susmulkintą pieninį šokoladą.
- Paruoštą masę sudėkite į keksiukų kepimo formeles, pripildydami 2/3 jų tūrio.
- Paruoškite trupinius: visus jiems skirtus produktus sudėkite į dubenėlį ir trinkite prištais tol, kol gausite trupinius.
- Apibarstykite trupiniais keksiukų paviršių.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol iškils ir taps gražiai auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įsmeigtas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
- Iškepusius keksiukus atvėsinkite ant grotelių ir patiekite. Jei norite, galite patiekti su mėgstamu džemu.
Suskleisti
Ingredientai
Miltai:
325.00 g (260 - ryžių ir 65 - kvietinių)
Šokoladinis riešutų kremas „Nutella“ (120 - 150 - įdarui) 120.00 g
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 28x15 cm dydžio kepimo indą.
- Viename dubenyje sumaišykite ryžių miltus, kvietinius miltus, rudąjį cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, druską, maltą cinamoną ir muskatą.
- Kitame dubenyje iki vientisos masės elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, pieną ir ištirpintą bei atvėsintą sviestą.
- Bananus sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Sudėkite į plakinį ir dar kartą išplakite.
- Į pakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
- Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
- Į paruoštą kepimo indą supilkite ir tolygiai paskleiskite pusę paruoštos tešlos.
- Ant viršaus šaukštais dėkite šokoladinį kremą. Šaukšto galu įmaišykite jį į tešlos paviršių, sukurdami marmuro efektą.
- Ant viršaus paskleiskite likusią tešlos dalį. Išlyginkite paviršių.
- Apibarstykite paviršių ruduoju cukrumi ir sauja smulkintų graikinių riešutų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių, kol kepinys gražiai pakils ir apskrus. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
- Palikite dešimčiai minučių duoną atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite kartu su visu kepimo popieriumi, perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
- Raikykite riekelėmis ir patiekite su kava ar arbata.
Suskleisti
Ingredientai
Miltai:
300.00 g (šviesių speltų)
Druska:
1.00 žiupsnelis (didelis)
Apelsinai:
1.00 vnt. (ekologiškas, nutarkuota žievelė)
Kaip gaminti
1. Muškite kiaušinius į didelį dubenį, suberkite cukrų ir išplakite iki lengvos, purios masės.
2. Maskarponės sūrį gerai pertrinkite šakute, kad būtų kreminis, o tada šaukštu sudėkite į kiaušinių-cukraus plakinį ir pamaišykite tik tiek, kad nebeliktų sūrio gabaliukų. Suberkite apelsino žievelės tarkius ir vanilės sėklytes (ar ekstraktą).
3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir įsijokite sausuosius ingredientus į kiaušinių-maskarponės mišinį. Švelniai, be staigių judesių išmaišykite, kol neliks sausų miltų, masė taps vientisa. Galiausiai, suberkite kapoto šokolado gabaliukus, pamaišykite, kad pasiskirstytų ir dėkite dubenį su tešla į šaldytuvą keliolikai minučių.
4. Kol tešla šaldytuve, orkaitę įkaitinkite iki 180°C laipsnių temperatūros. Žiedo formos kepimo formą labai kruopščiai ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais (apvertę miltų perteklių nukratykite). Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir sudėkite į kepimo formą, atsargiai palyginkite paviršių.
5. Kepkite 45–50 min., tuomet išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti. Apibarstykite cukraus pudra ir skanaukite!
Suskleisti
Ingredientai
Kakava:
0.50 puodelis (ekologiškos natūralios miltelių)
Vanduo:
0.75 puodelis (padalinto į dvi dalis: 0,5 ir 0,25 puodelio)
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
2. Miltus sumaišykite su kakava, cukrumi ir kepimo milteliais.
3. Avinžirnių nuovirą sumaišykite su aliejumi ir vandeniu.
4. Sumaišykite sausuosius ir šlapuosius ingredientus ir išminkykite tešlą.
5. Iškočiokite iš tešlos apie iškočioti apie 0,8 cm storio lakštą ir išspauskite norimos formos sausainėlius bei išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
6. Kepkite sausainius apie 20 min., iškepusius atvėsinkite ant grotelių, o tuomet apibarstykite (jei naudojate) cukraus pudra.
Suskleisti