Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldžiam savaitgaliui: sveikesni skanėstai

Sausainiai – ne pats sveikiausias maistas. Tačiau yra ir tokių saldžių skanėstų, kurie ne tik nekenkia sveikatai, bet ir priešingai – yra jai naudingi. Saujelė riešutų, džiovintų vaisių, avižinių dribsnių, truputis šokolado, šaukštas medaus – ir namai pakvimpa kepiniais, kuriuos valgyti ir skanu, ir sveika!
Saldumynai prie kavos
Saldumynai prie kavos / Shutterstock nuotr.

Kaip keisti įprastus receptus

Sausainių tešlą dažniausiai būna labai lengva pagerinti. Tai ypač aktualu tiems, kurie stengiasi rinktis daugiau naudos organizmui teikiantį maistą.

  • Sausainių tešlą galima pagardinti riešutais. Juose, be kitų vertingų medžiagų, yra širdį stiprinančio seleno, magnio, vertingų omega-3 riebalų rūgščių.
  • Vietoj cukraus verčiau dėti medaus (suprantama, saikingai). Ne veltui medus vadinamas širdies balzamu: fruktozė gerina širdies veiklą ir palaiko jos ritmą, o kitos meduje esančios medžiagos normalizuoja kraujospūdį.
  • Dalį baltų kvietinių miltų galima pakeisti ruginiais, speltos, avižiniais ir pan. Tai – ne tik naujas skonis, bet ir papildomi vitaminai bei mineralinės medžiagos, kurių visai nėra aukščiausios rūšies kvietiniuose miltuose.
  • Nevenkite juodojo šokolado. Jis – puikus geležies, magnio ir kalio šaltinis. Šie mikroelementai būtini gerai širdies veiklai. Ne mažiau svarbu ir tai, kad gabalėlis šokolado gali pagerinti nuotaiką!

Savaitgalio eksperimentams virtuvėje siūlome kelis gardžius skanėstų receptus. 

Sveikuolių sausainiai
Receptas: Sveikuolių sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 42
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Avižos: 250.00 g (dribsnių)
Medus: 2.00 valg. š.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Miltai: 125.00 g
Spanguolės: 30.00 g (džiovintų spanguolių)
Saulėgrąžos: 30.00 g
Sezamo sėklos: 30.00 g
Linų sėmenys: 30.00 g
Moliūgo sėklos: 30.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Sviestą ištirpinkite ir išsukite su avižiniais dribsniais bei skystu medumi.

2. Kiaušinį iki vientisos masės išplakite su grietine.

3. Miltus persijokite per sietelį, įmaišykite į kiaušinių plakinį, tada sukrėskite sviesto ir dribsnių mišinį ir viską gerai išmaišykite.

4. Spanguoles užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite kelioms minutėms, kad išbrinktų. Tada nupilkite vandenį ir nusausinkite uogas.

5. Į masę suberkite visas sėklas, viską gerai išmaišykite, rankomis formuokite nedidelius sausainukus ir kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min.

Suskleisti
Medaus sausainiai
Receptas: Medaus sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 9
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 st. (po ½ st. kvietinių ir ruginių)
Medus: 100.00 g
Kakava: 100.00 g
Sviestas: 125.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Riešutai: 50.00 g (smulkinti)
Razinos: 2.00 valg. š.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir gvazdikėliais. Sviestą išsukite su medumi, įmuškite kiaušinį ir maišydami po truputį suberkite miltus, kakavą ir riešutus.
  2. Nedidelius tešlos blynelius šaukšteliu dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, ant kiekvieno galite uždėti razinų arba apibarstyti aguonomis, sezamais, mėgstamais riešutais.
  3. Kepkite 200`C karštumo orkaitėje 10–12 min.
  4. Kai atvės, apšlakstykite lydytu juoduoju šokoladu. Palaukite, kol jis sustings ir… Skanaus!
Suskleisti
Šokoladiniai burokėlių kvadratėliai
Receptas: Šokoladiniai burokėlių kvadratėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 250.00 g (virti)
Kiaušiniai: 8.00 vnt.
Rudasis cukrus: 225.00 g
Migdolai: 160.00 g (skrudinti)
Kakava: 4.00 valg. š.
Druska: 4.00 g
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Burokėlius smulkiai sutarkuokite. Šokoladą sutarkuokite burokine tarka. 
  2. Kiaušinius išplakite su ruduoju cukrumi. Į kiaušinių plakinį įmaišykite migdolus (juos galite ir susmulkinti ar dėti skrudintų jų drožlių), kakavą, druską, tarkuotus burokėlius ir šokoladą.
  3. Masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 160`C karštumo orkaitėje kepkite maždaug pusvalandį.
  4. Gatavą kepinį ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti 5 min.
  5. Paskui kepinį apibarstykite milteliniu cukrumi (nebūtinai) ir supjaustykite norimo dydžio kvadratėliais.
Suskleisti
Avižinių dribsnių sausainiai su varške
Receptas: Avižinių dribsnių sausainiai su varške
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 31
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 2.00 st. (2,5)
Sausainiai: 1.00 st. (trupiniai - maždaug 10 forminių sausainių)
Miltai: 50.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Varškė: 100.00 g (liesa)
Sviestas: 4.00 valg. š. (saldžios grietinėlės sviestas (tiks ir ghi sviestas))
Rudasis cukrus: 1.00 st. (1,5)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (baltymai)
Razinos: 1.00 st.
Migdolai: 60.00 g (drožlės)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Viename dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, sausainių trupinius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
  2. Kitame inde varškę ištrinkite su minkštu sviestu, suberkite cukrų ir atsargiai įmaišyti standžiai išplaktus baltymus.
  3. Varškės masę sumaišykite su dribsnių mišiniu, tarkuotu šokoladu, mirkytomis razinomis ir migdolų drožlėmis.
  4. Iš paruoštos tešlos ant riebalais pateptos skardos šaukštu formuokite sausainėlius ir apie 30 min. kepkite 180`C karštumo orkaitėje.
Suskleisti
Nesaldūs sausainėliai
Receptas: Nesaldūs sausainėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Pienas: 115.00 ml (neriebus)
Medus: 1.00 arbat. š.
Mielės: 1.00 arbat. š. (nubrauktas šaukštelis sausų)
Miltai: 225.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 30.00 g
Aguonos: 1.00 valg. š. (sezamo sėklos ar sutrupinti riešutai)
Kaip gaminti
  1. Pieną pašildykite iki 40`C, jame ištirpinkite cukrų, paskui įmaišykite mieles. Uždenkite ir šiltoje vietoje palaikykite 10 min. (masė turi suputoti).
  2. Miltus sumaišykite su druska, viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite pieną su mielėmis ir lydytą sviestą. Suminkykite tešlą. Ji gali pasirodyti kietoka, bet jokio skysčio nepilkite.
  3. Tešlos gniužulą išverskite ant miltuoto paviršiaus ir rankomis minkykite ne trumpiau kaip 5 min., kol tešla pasidarys vienalytė ir tąsi.
  4. Gatavą tešlą įdėkite į švarų dubenį, uždenkite drėgna šluoste ir šiltoje vietoje palikite 15 min. pakilti.
  5. Pakilusią tešlą kočiokite panašiai kaip gaminant sluoksniuotą tešlą: iškočiokite, sulankstykite, vėl iškočiokite. Taip pakartokite kelis kartus, paskutinį kartą iškočiokite kuo plonesnį lakštą, jį visą subadykite šakute ir paprasta taurele ar sausainių formelėmis išspauskite sausainėlius.
  6. Sausainius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apšlakstykite šaltu vandeniu, apibarstykite aguonomis, sezamais ar riešutais ir sudrėkintu šaukštu lengvai įspauskite į tešlą.
  7. Paruoštus sausainius 180`C karštumo orkaitėje kepkite 15 min.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai